hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović: BiH je u svojim međunarodno priznatim granicama trajna

Dragan Čović: BiH je u svojim međunarodno priznatim granicama trajna

05 Juna
14:29 2017
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je danas u Sarajevu uvjerenje da je BiH u njenim međunarodno priznatim granicama trajna kategorija.

Čović je to izjavio nakon promocije Zbornika radova naučno-stručnog skupa s međunarodnim učešćem “Hrvati Bosne i Hercegovine – nosioci evropskih vrijednosti”.

Hrvatski član Predsjedništva BiH je istakao da je prezadovoljon rezultatima konferencije u Neumu i Zbornikom koji je danas promovisan.

“Vjerujem da je to put kako ćemo na pravi način promovirati ono za šta se zalažemo. Imaće smisla i naredna konferencija za koju smo već pokrenuli aktivnosti, a koja bi trebala dati mnoštvo odgovora kako urediti BiH po mjeri čovjeka, sva tri naroda i kako bi ona postala uistinu dio euroatlanskog prostora i struktura kojima smo se trebali odavno priključiti”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Čović je istakao da na sličan način ovakvim skupovima mogu biti predstavljeni i predstavnici bošnjačkog, srpskog naroda, ali i svih drugih naroda u BiH.

Vjeruje da će se ubrzati proces integrisanja BiH kako ka Evropi tako i prema samoj sebi.

“Duboko sam uvjeren da je BiH u njenim međunarodno priznatim granicama trajna kategorija. Kako ćemo je urediti i kako ćemo brzo ući u procese evropskih i drugih integracija, vjerujte da je samo do nas”, rekao je Čović.

Promociji, koja je održana u zgradi Parlamentarne skupštine BiH prisustvovali su i brojni predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog zbora, autori radova, predstavnici akademske zajednice te ostalih organizacija civilnog društva.

Organizator skupa je Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a suorganizatori su Hrvatska akademija za nauku i umjetnosti u BiH, Odjel za nauku i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, Univerzitet u Mostaru, Univerzitet u Zagrebu, Univerzitet u Splitu i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar.

Sanja Bazin Crnokić, jedna od promotora zbornika radova i savjetnica u uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH, istakla je da danas predstavljeno dopunjeno izdanje Zbornika sadrži 57 naučnih i stručnih radova od 75 autora.

Napomenula je da se dopunjeno izdanje zbornika sadrži 30 posto novih radova u odnosu na ranije predstavljen zbornik.

Istakla je da su naučni i stručni radovi predstavljeni u tri tematske oblasti –  “Povijest, kultura, jezik i obrazovanja Hrvata u BiH”,  “Evropski put kao okvir za demokratizaciju BiH” i treća oblast je “Ustavna i institucionalna jednakopravnost Hrvata”.

“Ukupno 22 rada vrlo su uspješno detektirali konkretne nedostatke u ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH te kroz naučno i stručno istraživanje ponudili jasna rješenja ovih pitanja, a koja su od presudnog značaja za budućnost BiH”, rekla je Bazin Crnokić.

Istakla je da su ovaj zbornik i organizovani skup pokazatelji snažne akademske i stručne zajednice kako u BiH tako i izvan njenih granica.

“Ova zajednica ima interes i sposobnost sagledati brojne izazove s kojima se BiH suočava na evropskom putu. S obzirom na činjenicu da će BiH uskoro dobiti status kandidata, a nakon toga početi i pristupne pregovore sa EU, naša je zajednička obaveza otvoriti prostor za znastveni i stručni doprinos potpunom reformiranju našeg društva u okviru pridruživanja europskoj obitelji”, rekla je Bazin Crnokić.

Damir Boras, rektor  Sveučilišta u Zagrebu, koji je porijeklom iz BiH, smatra da Hrvatska ima posebnu ulogu u stabilizaciji stanja u BiH i popravljanju institucionalne pozicije bh. Hrvata.

“Ne samo zbog potpisanih međunarodnih ugovora, nego još više zbog svog položaja u regiji, kvalitete svog visokog školstva, svojih gospodarskih mreža i snage, demokratskog iskustva, a posebno zbog svijesti da se u BiH broj Hrvata drastično smanjio što je dodatno oslabilo njihov položaj. Hrvatska u tim segmentima mora raditi strategiju koja će osigurati demokratski opstanak Hrvata u BiH”, rekao je Boras.

(Kliker.nfo-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku