hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović : BiH će dobiti treći entitet

Dragan Čović : BiH će dobiti treći entitet

09 Oktobra
05:47 2010
 BiH može opstati samo kao federalna država sa tri ili četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila RS, a druga hrvatska sa Mostarom kao glavnim gradom, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.On je istakao da ima bošnjačkih političkih partija koje shvataju da je to jedino rješenje za opstanak BiH.Govoreći o izboru Željka Komšića i SDP-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Čović je rekao da je to bio najveći udar na BiH od Dejtona naovamo."Na sličan način se pokušalo utjecati i na srpskog člana Predsjedništva, i to im je umalo i uspjelo. To je do te mjere brutalno drsko da ću vam otvoreno kazati da ja nisam vidio organiziranijeg napada na BiH do ovoga što je uradio SDP", rekao je Čović.

NN: Šta ste mislili kada ste pozvali sve hrvatske stranke na jedinstvo?

ČOVIĆ: U izbornoj kampanji sa govornice sam obećao svim našim biračima da ćemo, kad vidimo izborne rezultate, sjesti zajedno i kao stožerna stranka s najvećim izbornim rezultatom pozvati sve koji žele na isti način promišljati BiH i ulogu Hrvata u BiH na razgovore. Sada je došlo vrijeme za to. Zbog toga sam to vrlo jasno kazao. Svi oni koji na korektan način promišljaju sve ono što smo radili u posljednje vrijeme i na isti način žele graditi budućnost Hrvata kao jednakopravnog naroda u BiH treba da se okupe zajedno sa HDZ-om i da zajedno upražnjavamo vlast.

NN: Kako komentarišete da su Hrvati ponovo ostali bez svog člana Predsjedništva BiH?

ČOVIĆ: Nije to samo bilo u vezi s Hrvatima. Na sličan način je pokušano utjecati i na srpskog člana Predsjedništva BiH, i to im je umalo i uspjelo. To je do te mjere brutalno drsko da ću vam otvoreno kazati da ja nisam vidio organiziranijeg napada na BiH do ovoga što je uradio SDP. To je, prije svega, napad na BiH i rušenje BiH, duha Dejtona, koji govori o konstitutivnosti i suverenitetu i jednakosti sva tri naroda. Oni koji su tako nešto zamislili djelimično su uspjeli, ali u konačnici napravili su najveću štetu sebi i svom narodu. Ono što je mene iznenadilo, jer ja sam ipak očekivao malo više mudrosti kod SDP-a, jeste da su oni pokušali svoju brojnost, brojnost Bošnjačkog naroda, koji čini 99 odsto glasačkog tijela, usmjeriti na hrvatsko i srpsko glasačko tijelo na način kako to nisu razmišljali ni najradikalniji Bošnjaci. Naravno da je to porazna politika koja nema nikakvu budućnost, ali je ljude malo povuklo to sve skupa da čak vjeruju da mogu u ime dva naroda, ili u ime građana BiH, kako oni to vole kazati, transformirati BiH u jednu unitarnu državu ovaj put pod plaštom SDP-a. To je apsolutno nemoguće i meni je žao što postoje ljudi koji na taj način promišljaju.

NN: Hoćete li onda Vaš poziv za zajedništvom uputiti, osim Hrvatima, i Srbima?

ČOVIĆ: Poziv se odnosi apsolutno i prema Srbima. Milorad Dodik i ja smo već davno dogovorili jedan orijentir, jer je bilo naznaka za tako nešto i da jasno zamišljamo našu dugoročnu politiku, kada su u pitaju srpski i hrvatski narod, ali ne samo oni. Ja ću vas iznenaditi vjerojatno kad vam kažem da sam ja dobio na stotine poziva Bošnjaka koji su jednostavno kazali: "Dragane, ovo je nemoguće i ne dopustite da ovi ‘naši’ na ovakav način brutalno razgrade BiH." Ovo je takav drastičan napad na BiH kako ni najveći radikali Srba, Bošnjaka ili Hrvata nisu ni zamišljali. To je najveći udar na BiH u zadnjih 15 godina.

Oni koji bi trebalo da budu najviše zainteresirani da pruže ruku pomirenja kao najbrojniji narod, oni su sad pokušali, uvjetno rečeno, jednim političkim prepadom destabilizirati političku scenu u BiH. Ono što su uspjeli, uspjeli su otvoriti oči svima. Oni su zbili redove Hrvata bolje nego što je to uspio prije njih bilo tko u proteklih dvadesetak godina. Danas kao HDZ razmišljaju i sve lijevo orijentirane stranke u Hrvata, koji u proteklih nekoliko godina nisu željeli ni razgovarati o tome kada smo ih mi upućivali na neka ovakva rješenja što bi se desilo kada jednog dana brojniji narod odluči da nametne svoje mišljenje drugim narodima. Ono što mi je drago je da je  na vrijeme opasnost prepoznao i srpski narod, hrvatski narod, a vjerujte mi, i dobar dio Bošnjaka.

NN: Dodik je govorio da ne da RS, jer ne želi Srbima istu političku sudbinu koju imaju Hrvati u BiH. Kako Vi to komentarišete?

ČOVIĆ: Apsolutno razumijem. Nitko ne može srpskom narodu nametnuti nešto što on ne želi, ali ni hrvatskom ni bošnjačkom. Ako nije zadovoljen duh Dejtona koji govori o ravnopravnosti, BiH je nemoguća kao država. I zato ja kažem da nitko BiH nije ozbiljnije zaprijetio u proteklih 15 godina od ovog što se desilo sada. BiH ima budućnost isključivo kao zemlja tri ustavno jednakopravna naroda. Danas je svima vrlo jasno da to moraju biti tri federalno organizirane jedinice, ili četiri koje smo mi dogovarali u Prudu, sasvim svejedno. Svi koji misle da to naprave drugačije na građanskom konceptu i konceptu unitarne države, apsolutno su osudili BiH na propast.

NN: Znači, Vi kao rješenje vidite federalizaciju BiH?

ČOVIĆ: Apsolutno, federalizacija je jedino ispravno rješenje.

NN: Kako mislite u to ubijediti Bošnjake i međunarodnu zajednicu?

ČOVIĆ: Vjerujte da će to prihvatiti i svi razumni Bošnjaci. Ja ću vam kazati, danas je najviše ugrožen bošnjački narod. To možda izgleda ovako neracionalno, ali to je tako, jer to apsolutno razgrađuje osnovu BiH, duh BiH. Svi oni koji su do juče optuživali gospodina Dodika da je on taj koji prijeti i ugrožava BiH – pa on je samo na jedan praktičan način pokazo da je za sve što je radio imao državni alibi, jer ovi koji se prikrivaju plaštom socijaldemokracije razmišljaju o tome na mnogo, mnogo gori način.

Danas 90 odsto predstavnika međunarodne zajednice ovo razumije kao atak na BiH, mada oni nisu očeikivali da će to uraditi jedna lijevo orijentirana stranka, jer se SDP takvom predstavlja. Međutim, jasno je da u svojoj platformi to nisu. Danas je apsolutno zrelo vrijeme ako želimo priključak EU i ako želimo sačuvati BiH, moramo napraviti federalizaciju BiH. Mi nikad ne pričamo o nestanku RS, jer je RS realnost. Suština je da više nitko ne može razgraditi RS, jer to ne želi srpski narod. Zbog toga sam siguran da je federalizacija rješenje koje će onda svu našu pažnju za dvije godine okrenuti na neke druge teme poput ekonomskih itd. i biće spriječena da brojniji narod na bilo koji način ugrozi poziciju drugog ili trećeg naroda.

NN: Hoće li se desiti nešto konkretno u narednom periodu na realizaciji ovog koncepta o kojem govorite?

ČOVIĆ: U narednim sedmicama se ništa neće desiti, moramo uvažiti pravila da se sačeka izborni rezultat.

NN: Kako komentarišete želju Zlatka Lagumdžije da bude predsjedavajući Savjeta ministara?

ČOVIĆ: Lagumdžija blefira, jer zna da to ne može i da to neće biti i to je jedan trik. To je jedan igrokaz, on bi to kao rješenje, a onda bi on kao popustio i tražio neke ustupke na drugoj strani.

NN: Koga vidite kao poželjne partnere eventualno u vlasti?

ČOVIĆ: Mislim da je još rano, sačekajmo prvo rezultate. Ali, ja sam siguran da ćemo naći dovoljno snažnu koaliciju između Srba, Bošnjaka i Hrvata koja će shvatiti da je ovo što nam se desilo bila velika prijetnja koja bi dugoročno ostavila posljedice na BiH. Za mene osnov za tu priču je Ustav BiH koji će se morati mijenjati i koji će morati uvažiti realnost RS kada je u pitanju srpski narod i zahtjevi hrvatskog naroda. Zbog toga u konačnici će to biti, vjerujte mi, tri entiteta u kojim će biti većinski srpski, koji već imamo, većinski hrvatski sa sjedištem u Mostaru, i većinski bošnjački i onda ćemo se mi lako između sebe dogovarti.

NN: Ima li već sada bošnjačkih subjekata koji bi bili spremni za tu ideju? 

ČOVIĆ: Ima, vjerujte da oni razmišljaju o tome i da mi razgovaramo.

NN: Možete li nam otkriti o kojim se partijama radi?

ČOVIĆ: Tek su razgovori krenuli. Ja osobno razgovaram i sa Dodikom i siguran sam da i Dodik razgovara s tim Bošnjacima kao i ja. Siguran sam da ću u narednih deset dana završiti čitav serijal razgovora koji će biti s tim bošnjačkim strankama, ali prije toga želim razgovarati s hrvatskim strankama. Nadam se da ćemo se oko 20. listopada SNSD i HDZ sresti u Mostaru i moguće je da na te razgovore pozovemo i te Bošnjake, ali to trebam još sa Dodikom dogovoriti.

NN: Hoće li, dakle, naredni predsjedavajući Savjeta ministara biti iz Vaše stranke?

ČOVIĆ: To će sigurno biti netko iz HDZ-a. Postoji jedan džentlmetski dogovor da naredni predsjedavajući bude Hrvat.

NN: Hoćete li nam otkriti ime te osobe iz HDZ-a?

ČOVIĆ: Mi moramo još razgovarati o tome. Naravno, spominje se tu i moje ime, ali apriori ne postoji tu osoba danas koja trči u tu fotelju. Ako se mi brzo dogovorimo, onda ima smisla govoriti i o osobi. Ako nema tog dogovora, trgovati se ne može. Ali, ono što je sigurno je to da će bit predstavnik HDZ-a, jer je ona dobila više od 60 odsto podrške hrvatskog naroda. Ako se takve stvari ne uvažavaju, onda netko grubo želi urušiti BiH i zato mi je drago što je Dodik još jednom bio veliki džentlmen i veliki političar koji drži riječ i koji se drži dogovora, jer je podržao da to mora biti Hrvat.

NN: Hoćemo li za dvije godine ponovo na izbore, kako ste najavili?

ČOVIĆ: Za mene bi to imalo smisla ako mi preuredimo BiH da imamo tri ili četiri federalne jedinice koje će imati svoju jasno izvršnu zakonodavnu i sudsku vlast. To je u biti sve ono što RS ima samo što to moramo riješiti i u FBiH na sličan način, i za sva vremena zatvoriti pitanja koja su vječito otvorena u BiH da stalno netko prijeti srpskom, hrvatskom ili bošnjačkom narodu. BiH ako ima svoju šansu, onda je ima kao federalna država i kroz EU i euroatlantske integracije. Svi koji misle da je mogu zatvoriti u neki islamski svijet i izolirati je od svijeta treba da znaju da su je istog trenutka srušili. 

BiH ima pravo na evroatlantsku perspektivu

Premijer Hrvatske Jadranka Kosor istakla je punu podršku njene zemlje BiH kao jedinstvenoj državi tri konstitutivna i ravnopravna naroda, naglasivši da BiH ima pravo na svoju evroatlantsku perspektivu.Saradnja HDZ Hrvatske i BiH, kao i dalja primjena Sporazuma o saradnji, značajno će doprinijeti ostvarivanju te perspektive, istaknuto je u Zagrebu tokom razgovora Kosorove, koja je predsjednica HDZ-a u Hrvatskoj, sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.Na sastanku je istaknuto da će se HDZ, na osnovu dobrih izbornih rezultata, zauzeti za potpunu ustavnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH. Obje stranke će se zauzimati i za sprovođenje ustavne ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH, kao i svih njenih građana.  Dragan Šajinović (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku