hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović : Odluka o popisu u BiH se ne može poništiti

Dragan Čović : Odluka o popisu u BiH se ne može poništiti

02 Juna
19:41 2016

CovicDragan112Komentirajući današnje reakcije iz bh. entiteta Republika Srpska na odluku Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine o jedinstvenoj metodologiji prema kojoj će biti okončan proces popisa stanovništva , član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović u četvrtak je izjavio da je “odluka konačna i da neće biti povučena”, javljaju sarajevski mediji.

Izjavu člana državnog Predsjedništva Mladena Ivanića da je Čović znao za odluku direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Velimira Jukića o usaglašavanju jedinstvene metodologije za obradu podataka popisa stanovništva, Čović je prokomentirao riječima:

“Ivanićeva izjava da sam ja znao za odluku o popisu stanovništva djeluje mi kao politički spin. To sam ranije govorio, ali opet ponavljam da to nema veze sa stvarnošću. Metodologija o popisu je donesena onako kako je i trebala. Ne znam zbog čega, ali odjedanput su se pojavili spinovi o nekim izjavama katoličkih predstavnika, čelnika Islamske zajednice, o popisu i slično. Još jednom ponavljam da nisam imao nikakvog utjecaja na objavljivanje metodologije o popisu stanovništva i smatram da se nikakva odluka koju je donijela zvanična agencija ne može poništiti”, rekao je Čović.

Politika umjesto statistike

Na novinarsko pitanje da li su zahtjevi iz RS-a za povlačenje Odluke o objavi rezultata popisa pritisak na nezavisnost rada Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, odgovorio je potvrdno.

“Prvo, ta odluka ne može biti povučena. Ona je donesena kao takva i mi možemo neku drugu odluku donijeti, u smislu da damo politički savjet. Naravno da su takvi zahtjevi za povlačenje miješanje u rad Agencije i to pokazuje da ovdje, nažalost, nije riječ o statistici, nego o politici”, kazao je Čović.

Izrazio očekivanje da će se o novonastalim problemima razgovarati na svi nivoima te da bi u narednom periodu naročito trebalo povesti računa o tome kojom dinamikom će teći objava rezultata popisa počev od 1. jula.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku