hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čović: Ako u nedjelju ne bude dogovora, promjena koalicije !

Dragan Čović: Ako u nedjelju ne bude dogovora, promjena koalicije !

27 Februara
23:28 2015

covicD12Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da u nedjelju, 1. marta, očekuje postizanje dogovora između HDZ-a BiH, SDA i DF-a o formiranju federalne vlasti, ali ako do njega ne dođe, najavio je mogućnost formiranja novih parlamentarnih većina.”Uvjeren sam da ćemo u nedjelju završiti pregovore i reći `dali smo šansu ovoj parlamentarnoj većini`. To je naš cilj. Ako se to ne uspije, moguće su drugačije kombinacije. Iskreno se ne veselim bilo kakvim drugim kombinacijama”, rekao je Čović nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke u Mostaru i naglasio da se proces pregovora mora okončati.

On nije želo komentarisati, kako je rekao, “ambicije drugih” o ulasku u vlast, misleći pri tome na izjave predsjednika HDZ-a 1990 Martina Raguža da je ova stranka spremna ići u pregovore na nivou BiH ukoliko propadne trenutna koalicija.

“Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ imaju puni legitimitet i odgovornost. Mi imamo u Domu naroda parlamenta BiH sve, kao i u Domu naroda Federacije BiH /FBiH/. Vidjećemo u nedjelju. Tada moramo izaći pred javnost ili sa dogovorom ili sa drugim razmišljanjima i procjenama”, poručio je Čović.

Uspostavljanje vlasti bila je tema i današnje sjednice proširenog Predsjedništva HDZ-a BiH.

“Kratko smo prokomentarisali da u strukturi Savjeta ministara BiH na tri ministarske i četiri pozicije zamjenika koje pripadaju HDZ-u trebaju biti predstavnici iz svih područja i da moraju biti zastupljene dame”, rekao je Čović.

Imena kandidata za Savjet ministara danas nisu razmatrana, jer je jasan stav HDZ-a BiH da do dogovora za federalni nivo nema ni provođenja dogovora na nivou BiH.

“Rekli smo da će Savjet ministara ići paralelno sa entitetskom vlašću. Mi danas nismo uopšte razgovarali o imenima, jer nismo imali jasnu sliku o budućoj vladi FBiH”, rekao je Čović.

Kada su u pitanju pregovori o formiranju vlasti na federalnom nivou, Čović je naglasio da je bitno razlikovati pregovaračke strane, odnosno da su na jednoj strani stranke okupljene oko HNS-a, a na drugoj strani SDA i DF.

Čović je još jednom napomenuo da HDZ očekuje u Federaciji minimalno šest ministarstava.

“Mnogi kažu da se ne žele svrstavati uz jedan narod, ali u Ustavu stoji jasna raspodjela…Doživljavam SDA i DF kao jednu partnersku stranu i broj šest. Što se mene tiče – to je to. Nije to hir…to odgovara izbornim rezultatima i odnosima u BiH. Ovo nije građanska država i nema simetrije u broju glasova i mandata…”, rekao je Čović.

Kada je riječ o uspostavljanje vlasti, kantonalni predstavnici su vođstvo HDZ-a BiH danas upoznali sa dinamikom razgovora, a zaključeno je da se, kada je vriječ o ovom nivou vlasti, više ne čeka.

“Do 13. marta bi trebalo da bude imenovana Vlada Herceg-bosanskog kantona, a tom dinamikom ići će se i u Posavskom kantonu. Ostaju nam onda Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton u kojima je specifična struktura stanovništva. Nastojaće se i da se u ovim kantonima taj proces završi do sredine marta”, rekao je Čović.

Predsjedništvo HDZ-a danas je još jednom razmatralo i planove za sutrašnji Hrvatski narodni sabor, gdje bi trebalo da bude usvojena Deklaracija koja, uz ostalo, traži sazivanje međunarodne konferencije o BiH, uspostavljanje simetrične federalne zemlje, kao i niz novih rješenja o načinu odlučivanja u entitetskim vladama.

Čović kaže da se tim dokumentom definište buduća organizacija BiH i hrvatsko opredjeljenje za BiH, te se nude rješenja za ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH uz konkretne prijedloge.

“Kada smo naveli simetričnu federalnu jedinicu, to znači da se simetrično na svim prostorima štite pozicije i prava onih koji su manje brojni na način kako se u jednoj jedinici definiše pozicija manje brojnijih naroda”, objasnio je Čović.

Današnja sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH jedna je od posljednjih u ovom sazivu, jer je dogovoreno da 20. marta bude održan Glavni odbor stranke, gdje će se definisati datum održavanja 12. Sabora HDZ-a BiH.  Prema Čovićevim riječima, prijedlog Predsjedništva stranke je da se taj izborni i izvještajni Sabor održi 25. aprila.

(Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku