hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čavić u Pressingu : “Referendum o nezavisnosti bi bio kraj za Republiku Srpsku”

Dragan Čavić u Pressingu : “Referendum o nezavisnosti bi bio kraj za Republiku Srpsku”

14 Oktobra
23:48 2015

Cava66Gostujući u večerašnjem Pressingu na N1 Dragan Čavić je poručio da bi eventualni referendum koji najavljuje Milorad Dodik doveo Republiku Srpsku u situaciju da postane kusur u očima globalnih igrača. Također, istakao je da bi eventualno referendum o nezavisnoti značio kraj za Republiku Srpsku.

“Dodik nema kapacitet da svoju sudbinu poistovjeti sa sudibnom RS-a. To bi dovelo Republiku Srpsku da postane kusur u očima globalnih igrača”, kazao je Dragan Čavić.

Na pitanje “čemu priča o referendumu ako je svjestan da nema podršku?”, Čavić je kazao da je to sredstvo pritiska na sagovornika.

To je sredstvo pritiska na sagovornika u BiH i van BiH u smislu dobijanja nekih benefita. Ja razumijem njegovu taktiku i strategiju da zaustavi pritisak koji je postojao na RS koji su radili predstavnici Međunarodne zajednice, bez ikakvog razloga“, kazao je Čavić i nastavio:

U relativno kratkom periodu 2006. godine je RS skinula sa vrata optužbe Haškog suda, završila mapu puta. Tada je trebala da se zatvori kancelarija Visokog predstavnika u BiH, a onda je sve krenulo nizbrdo. Problem je također što je svaki Bošnjak poslije Silajdžića htio biti Silajdžić” istakao je.

O potencijalnom ulasku u Vijeće ministara BiH zajedno sa SNSD-om, Čavić je kazao da to nije na njemu da odluči.

Ne možemo biti zajedno sa SNSD-om u Vijeću ministara. Tu odluku će donijeti oni koji imaju kapacitet za to. To su prije svega Izetbegović, Komšić i Radončić“, kazao je.

Još je istakao da je on uvijek za saradnju koja će donijeti zajednički napredak.

Ja sam rekao jasno na sastanku sa Zvizdićem, Izetbegovićem i Bevandom kada smo raspravljali o njemačkoj agendi o reformama da sam uvijek spreman na saradnju koja će donijeti obostranu korist i zajednički napredak“.

O usvajanju mehanizma koordinacije, Čavić je kazao da je upravo u tome ključ budućnosti ove zemlje.

Ako se mehanizam koordinacije usvoji, a on je ključ budućnosti ove zemlje, i u narednoj godini zaživi ova država će u narednim godinama ostaviti konflikt koji je pomnožen kroz etničke, državne, kantonalne, vjerske odnose“.

O aferi “Dva papka” koja potresla političku scenu BiH, Čavić je kazao da je sve dokazano ali da je krivična prijava odbačena protiv premijerke Željke Cvijanović.

Krivična prijava u aferi “Papak” je odbačena. Forenzičari iz Holandije su potvrdili autentičnost tog snimka i nastavljamo bojkotovati premijerku”.

Također, kazao da je sa Zoranom Đinđićem razgovarao o srpsko-bošnjačkom dijalogu.

Sa Đinđićem sam razgovarao tri sata o srpsko-bošnjačkom dijalogu 15 dana prije nego je ubijen i složili smo se da je to ključ za razvoj i mir na Balkanu“.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku