hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čavić: Priča o referendumu u RS je neizvodiva ujdurma SNSD-a

Dragan Čavić: Priča o referendumu u RS je neizvodiva ujdurma SNSD-a

11 Januara
16:14 2010

Dragan Čavić, lider Demokratske partije (DP), u intervjuu za "Dnevni avaz" iznosi stajalište da je priča o referendumu u RS "politička ujdurma SNSD-a koja nema veze ni sa čime promišljenim ili ozbiljnim".- Hipotetički – sve i da se održi referendum i kaže: odbacujemo odluke o produžetku mandata stranim tužiocima i sudijama, kako to provesti? Šta kad strani sudija naloži Graničnoj policiji hapšenje neke osobe, ili UIO-u, SIPA-i, OSA-i da izvrši provjeru nekog lica u RS… Znači, svi zakoni koji se tiču provođenja odluka tužilaca i sudija bi se morali proglasiti nevažećim u RS, pa i Zakon o indirektnom oporezivanju, o obavještajnoj i sigurnosnim agencijama, o sudovima i tužilaštvima, o krivičnom, parničnom i sudskom postupku… Time se stavlja upitnik na to da li postoji država BiH. To je neka vrsta indirektne secesije.

Koliko je takav scenarij zaista realan i provodiv?

– Kako je moguće da četiri godine driblaš narod s referendumom i onda kažeš – sad saznah da nemamo odgovarajućeg zakona. Riječ je o ujdurmi koja je neprovodiva i koja znači donošenje odluke o rušenju

ustavnopravnog poretka BiH – odustajanje od Dejtonskog sporazuma – što znači potencijalno otvaranje priče o potpunom preustroju BiH.

U SNSD-u kažu kako je cilj uvježbavanje i navikavanje naroda na referendum?

– Narod treba uvježbavati kako da se obračuna s kriminalom i korupcijom, a uvježbavanje referenduma služi da se ova prethodno spomenuta vježba nikako ne bi vježbala.

Nije li ta cijela priča samo paravan za prikrivanje loše ekonomske situacije u RS?

– To je suština. Budžet RS je u 2010. projektovan s deficitom od 250 miliona KM koje treba pokriti MMF. To je jedini budžet s misterijom, gdje ima više od 45 miliona za koje ministar finansija ne zna reći za šta su planirane. Pet miliona je za konsultantske usluge firmi sa Kipra za izgradnju autoputeva, oko 10 miliona za neko predstavljanje u inostranstvu, oko 30 miliona za javne investicije bez detalja o čemu je riječ…

 Šta je sa projektima ekonomskog preporoda RS, kako su ranije nazivani?

– Termoelektrana Gacko, aerodrom Trebinje, autoput Višegrad – Trebinje, hidrocentrala Buk Bijela, mreža autoputeva, drugi blok termoelektrane Ugljevik… To su Potemkinova sela.

 Kakve su šanse da dođe do ujedinjenja opozicije u RS?

– Volio bih da se to desi. Ali najveća opoziciona stranka nema kompasa kad je u pitanju odnos prema SNSD-u. SDS još mjerka s kime će i želi reći: SNSD vodi ispravnu nacionalnu politiku, zato ćemo progutati to što je ogrezao u kriminal i što vodi lošu ekonomsku politiku.

Koliko se glas opozicije uopće čuje u RS?

– Ona nema pravo da se čuje. I ne čuje se jer su mediji uglavnom pokupovani. Javni servis, nije javni već servis SNSD-a, niz privatnih medija je u njihovim i rukama njihovih tajkuna…

Kako onda mislite raditi na predizbornoj kampanji, kad je jasno da vam više šteti nego koristi pojavljivanje u medijima iz FBiH?

– Nažalost u RS, a dobrom dijelu i u FBiH, kvalitet političara iz RS mjeri se količinom mržnje prema njemu u Sarajevu i obrnuto. Mene to ne dotiče, neka govore šta hoće, spreman sam sve ovo kazati i za medije u RS. Ali, njih ne interesuje moja kritika, nego samo kritika prema meni.

Ne isključujem hapšenja neistomišljenika

Čavić ističe da će 2010. biti vrlo teška u ekonomskom, socijalnom i političkom pogledu.

– U izbornoj godini će se koristiti sve i svašta, pogotovo u RS. Ne isključujem ni hapšenja političkih neistomišljenika. Vlast ima sve u rukama: policiju, sudove, tužilaštava, medije… i zato mogu sve. Ne bi začudilo ni da sutra RS promijeni ime u bjelosrpska –

 rekao je Čavić.     Sanja Škuletić (Dnevni avaz) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku