hamburger-icon

Kliker.info

Dragan Čavić, bivši predsjednik Republike Srpske : Dodik me obradovao odlaskom u Potočare!

Dragan Čavić, bivši predsjednik Republike Srpske : Dodik me obradovao odlaskom u Potočare!

20 Aprila
00:59 2015

cavic1234Odlazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Memorijalni centar u Potočarima i poklanjanje žrtvama genocida počinjenog 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici, ako je iskren, pokazuje ozbiljnost i demantuje sve ono što je on ranije govorio o drugima, a posebno kada sam ja u pitanju, rekao je u intervjuu za “Dnevni avaz” bivši predsjednik RS Dragan Čavić, danas lider NDP-a, koji je dio vladajuće koalicije u BiH.Čaviću je iz SNSD-ovih redova proteklih 11 godina upućeno mnogo žestokih prigovora i kritika zbog njegovog izvještaja o Srebrenici.

Veze s istinom

Na Vaš račun godinama su upućivane brojne optužbe zbog tog izvještaja. Kako poslije svega komentirate ovu Dodikovu posjetu Potočarima?

– Nema tajni kakva je moja uloga u toj cijeloj priči. To je javno obraćanje 2004. godine na RTRS-u. Posljednjih sedam-osam godina, to moje obraćanje postalo je predmet manipulacija i teških političkih kvalifikacija, od Dodika i mnogih njegovi sljedbenika, koje nemaju nikakve veze s istinom.

I ostali lideri iz regiona, predsjednici država, vlada i javni funkcioneri na isti su način iznijeli svoj stav prema srebreničkoj tragediji. Onaj ko je odudarao od opšteg regionalnog ambijenta po tom pitanju bio je Milorad Dodik. Ovim činom on je, praktično, odustao od takve vrste odnosa prema onome što se desilo u Srebrenici 1995. godine. Mene to raduje.

Posljednjih dana bili smo svjedoci verbalnog sukoba na relaciji između čelnika SNSD-a Dodika i Željke Cvijanović s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem zbog njegovog stava o mehanizmu koordinacije u BiH. Kako to komentirate?

– Mehanizam koordinacije pitanje je koje je najbitnije za funkcionisanje ove koalicije. To je jedino rješenje da ova zemlja krene naprijed ka evropskim integracijama. Mehanizam koordinacije jeste izlaz iz situacije blokiranja procesa. Mislim da je to najvažnije pitanje poslije Dejtona.

Ako se tu postigne dogovor, to će biti najveći doprinos funkcionisanju ove zemlje i svih njenih dijelova. Nema nikakve potrebe za bilo kakvim političkim prepucavanjima. To je potpuno besmisleno. Neće mehanizam koordinacije biti neko tajno sredstvo za suočavanje stavova, već javno. Zato i postoji da se različiti nivoi vlasti usaglase i da se prema Briselu nastupa jednim glasom.

Loša politika

Kako gledate na plan napretka RS koji je dan SNSD, kao vladajuća partija u manjem entitetu?

– Dobro pamtim njihove ekonomske politike za tri ciklusa vlasti. Možete vidjeti kakve su visoke ciljeve sebi zadavali 2006., pa onda 2010., a i sada 2014. godine. Kada to uporedite sa stanjem poslije tih velikih ciljeva, vidjet ćete da su efekti potpuno suprotni od onoga što je zacrtano. Loš odnos prema bankarskom sistemu, nedostatak kontrole, doveo je, praktično, do propadanja dvije banke čiji su ukupni depoziti iznosili oko pola milijarde maraka.

Republika Srpska ima najniži BDP po stanovniku u Evropi, koji iznosi oko 3.000 eura. Sljedeći ispred, a predzadnji je u FBiH sa oko 3.500 eura BDP-a po stanovniku. Prosjek u zemljama EU je oko 50.000 eura.

Pokajnički zakoni

Imaju li onda ovi setovi prijedloga reformskih zakona, o kojima Vlada RS uveliko priča, kapacitet da poprave trenutno stanje?

– To su pokajnički zakoni koji priznaju njihove greške. Ključna promjena kod njih je smanjenje opterećenja na plate, odnosno smanjenje stope doprinosa i neke druge olakšice koje se daju poslodavcima. To je vrlo malo. U isto vrijeme najavljuje se poskupljenje električne energije, a poslodavac tako u konačnom bilansu može samo konstatovati da su mu troškovi povećani.

Ovo je naš odgovor Izetbegoviću

Usvajanje Deklaracije u NSRS povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH, naišlo je na žestoke kritike, prije svega međunarodne javnosti u BiH. Kako to komentirate?

– Deklaracija nije zakon i ona je politički odgovor na političku inicijativu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koja je više politička, a manje pravna. Taj isti zakon već je jednom bio osporen od tog istog suda i 2007. godine ponovo je napravljen u skladu s tadašnjom inicijativom tog zakona. U novom zakonu Dan RS, 9. januar, tretiran je kao sekularni praznik. Ne postoji slava RS tretirana zakonom, nego postoji Dan RS.

Kada bismo na to gledali, s obzirom na to da svaki dan imamo neki svetac, onda bi svaki praznik trebao biti osporavan. Drugi razlog je sam Ustavni sud i njegova kompozicija s prisustvom stranih sudija. Krajnje je vrijeme, to je moje duboko mišljenje, da se Ustavni sud BiH koncipira od domaćih sudija. Ovako je to sud gdje stranci, najčešće s dvoje bošnjačkih sudija, preglasavaju hrvatske i srpske sudije, što nije uredu i nije dobra poruka za normalne odnose u ovoj zemlji.

Mirsad Kebić (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku