hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Zijad Bećirović : Ako Evropska unija ne učini nešto važno, ovaj prostor je za njih zauvijek izgubljen (VIDEO)

Dr. Zijad Bećirović : Ako Evropska unija ne učini nešto važno, ovaj prostor je za njih zauvijek izgubljen (VIDEO)

04 Maja
06:05 2019

Gost u emisiji Face to Face bio je doc. dr. Zijad Bećirović, jedan od direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije. U fokusu istraživanja i djelovanja IFIMES-a je područje Bliskog istoka, gdje su sadržajno odnosi između različitih entiteta utemeljeni na religijskog, etničkoj, političkoj te nacionalnoj i rasnoj osnovi.

Za FACE TV, Bećirović je analizirao političku situaciji u Bosni i Hercegovini, poteze predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, ali i budućnost ove zemlje.

Dodik – primjer šizofrene politike

– Neprirodno je da čovjeka, koji se deklarisao kao pravoslavac, primi papa Franjo umjesto velikodstojnika pravoslavne crkve. Za pravoslavni Vaskrs ga prima papa Franjo. Nedugo zatim, Erdogan ga u posjet prima pred Ramazan. To je potvrda jedne šizofrene politike čiji  je najbolji primjer Milorad Dodik. Iz Turske je donio rečenicu da je Ivanić izdajnik, da bi “dokazao da on nije”, istakao je.

Bećirović je kazao kako se sve visoke politike dešavaja iza zavjese javnosti.

Posjeta papi Franji ima neke rizike, što ne znači da postoji samo koverta i pare. Ovdje se radi o poslovno- političkoj kriminalnoj vezi uz učešće Rimokatoličke crkve. Vatikan se smije, jer ne može shvatiti da je čovjek došao za pravoslavni Vaskrs, rimskom papi. To je pokazalo neobraz i Dodika, a i onih koji primaju takvog čovjeka. Papa Franjo vrlo često prima poglavare pokrajina,  gdje je većinsko katoličko stanovništvo, vezano za neke mafijaške klanove, dodao je Bećirović.

Teško onom ko dobije turski i ruski novac

Milorad Dodik je do Erdogana otišao potpomognut beogradskom i  sarajevskom vezom. Na sceni je bilo aktivno da Dodik ne smije uopće komentarisati ni spominjati Erdogana. Sada se pokušava tražiti novac. Teško onome koji dobije novac od Ruske i Turske republike. Taj sporazum je pripremio Mirko Šarović, to su banditosi, Bećirović je citirao Grahovca dodajući kako se ovdje radi o jednom podaničkom mentalitetu što se vidi i kod Dodika i kod Džaferovića. Istakao je da su Dodik i Džaferović svaki dan zajedno i da oni sada, kao idu kod Erdogana da se formira vlast u Bosni i Hercegovini.

To govori o jednoj nenormlanoj situaciji. Bosna i Hercegovina nema resurse koje bi ponudila Turskoj, kazao je. 

Turski model pomoći

Turska ima 81 provinciju, a poslala je svoju kompaniju da pravi konkurenciju bh. kompanijama, umjesto da animira građevinski sektor iz Bosni i Hercegovini da im pomažu.  Erdogan je vjerski romantizam namijenio Izetbegoviću, a dogovara se s Vučićem o svemu, kazao je Bećirović, opisujući dalje odnos EU prema Bosni i Hercegovini.

EU zvaničnici se prema Bosni i Hercegovini odnose “maćehinski”. Na potezu Srbije i BiH, uključujući prozapadne vrijednosti, spremni su napraviti zaokret. Ako EU ne učini nešto važno, ovaj prostor je za EU zauvijek izgubljen. Trebamo gledati sve poteze. Bakirova SDA je podržala poteze koji vode naznakama mogućeg geopolitičkog reusmjerenja Bosne i Hercegovine, kazao je.

Bh. političari, kazao je Bećirović, su se odrekli svih ideala da bi ostali na vlasti, pa su svi doživjeli fijasko.

Bosna i Hercegovina zaostaje, svjetlosnim godinama, za naprednim svijetom. Propasti političkih stranka i projekata mogu se sasvim jednostavno primjetiti. Masovno se porodice iseljavaju, to je posljedica vlasti. I onda kao Merkleova i Kurc rješavaju te probleme, a Bosna i Hercegovina samo ima ad hoc rješenja, nema sistemskih rješenja, istakao je Bećirović.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije naveo je kako Njemačku mnogo košta Zapadni Balkan, ističući da su skorašnji sastanak organizovali Evropska unija i Angela Merkel, jer će ubrzo izbori, kojima su njima od velikog značaja.

Potrebno je  ohrabriti snage Srbije i Kosova za dijalogom. Jer njima ide u prilog to odugovlačenje, ali geoplotici EU i svijeta ne odgovara. I to je potrebno završiti. Na Berlinskom kongresu nije bilo SAD-a, a bez njih znamo da nema mira gotovo nigdje. Upravo o problemima u EU su posljedice jer je ona zamišljena kao mirovni projekat. EU se više bavi sama sobom nego regijom Zapadnog Balkana. Elitama ne odgovara pristup EU, kazao je Bećirović.


O susretu s Vučićem, Bećirović je kazao kako se kao predstavnici instituta sastaju sa gotovo svim čelnicima država. Kaže da je sa Vučićem pokušao iznaći realne probleme u regionu. Za njega Bećirović kaže da je spreman saslušati drugačija mišljenja.

Moguće je napraviti neki korak, bar u oviru kulture dijaloga, kazao je Bećirović, zaključujući da živimo u kulturi monologa, pa dijalog izgleda neprirodno.

Ako propadne SAD propast će i Bosna i Hercegovina

O sudbini svijeta Bećirović je kazao da je neizvjesna. Kada se govori o Bosni i Hercegovini, kazao je da se ne plaši, jer “ako propadne SAD propast će i Bosna i Hercegovina”.

– Ova država kroz historiju ima najstabilnije granice u Evropi, njene granice su je zaštitile, optimistično je  zaključio Bećirović.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku