hamburger-icon

Kliker.info

Dr Rešad Pašić : Bosanac na čelu američkih laparoskopskih ginekologa

Dr Rešad Pašić : Bosanac na čelu američkih laparoskopskih ginekologa

10 Novembra
12:02 2006

 

 U glamuroznoj atmosferi Las Vegasa, bosanski ginekolog sa američkom adresom stanovanja , Dr. Rešad  Pašić iz Sarajeva je proglašen predsjednikom Američkog Udruženja Laparoskopskih Ginekologa (AAGL-a). Svečano proglašenje je uslijedilo nakon žestokog izbornog procesa tokom kojeg su svi američki i svjetski laparoskopski ginekolozi koji su članovi ove asocijacije svojim glasovima odlučivali o pobjedniku odnosno o predsjedniku  ove asocijacije sa 4.000 članova.Zbog pomenute činjenice, razgovor sa do jučer izuzetno cjenjenim ljekarom a od danas i moćnim zvaničnikom smo započeli pitanjem o njegovim referencama koje su na kraju donijele ipak glatku pobjedu.

 Dr Pašić:   Pa, reference su se nekao nakupile kroz karijeru koja traje veæ skoro 30 godina. Naime, 1978 sam započeo specijalizaciju u Ginekološko-Akušerskoj Klinici u Sarajevu. Nakon specijalizacije iz ginekologije, magisterija  i želje da se bavim akademskim radom, odlučio sam da doktorat napravim u Americi. Tako od 1987 do 1989 zajedno sa suprugom Đjenitom i kćerkom Emom dolazim u Louisville, u drzavi Kentucky. Radeci doktorat uporedo radim na departmanu za Ginekologiju Universiteta u Louisville-u. Tu sam započeo svoje obrazovanje iz ginekološke laparoskopije. Nakon odbrane doktorata u Sarajevu i Louisville-u, nastavljam sa radom u Sarajevu. Na samom početku rata sam se zadesio zajedno sa porodicom  ponovo u Louisville-u gdje sam došao na kongres ginekologa, te smo odlucili da se stalno nastanimo u Louisvillu. Tu i danas živimo i radimo.

Za moju pobjedu na izboru za Predsjednika AAGL-a su bile zasluzne slijedeće reference:

(1) radim na

University of

Louisville , Department of Obsterstics & Gynecology, gdje sam Associate Professor;

(2) Direktor sam Odjela za Laparoskopiju na istom Departmanu;

(3) objavio sam tri knjige iz laparoskopije i histeroskopije, te niz naučnih radova u medicinskim časopisima;

(4) direktor sam jednog od 13 američkih Fellowship-a (sub specijalizacije) iz Ginekološke Laparoskopije na Universitetu u

Louisville ;

(5) direktor sam Cadaver Cours-a iz Laparoskopije na kojem educiramo kolege iz cijelog svijeta i koji se svake godine dva puta održava u Louisville-u;

(6) kao svaki Bosanac, veoma sam društven i volim da se družim sa ljudima.

Ova zadnja referenca je bila podjednako važna kao i one profesionalne za moj izbor za Predsjednika AAGL-a. Naravno, svesrdna podrška familije, kolega i prijatelja je bila od neprocjenjive važnosti za moj izbor.

Kliker:.Pošto ste jedan od najboljih svjetskih stručnjaka iz oblasti laporoskopije pretpostavljamo da ćete i u praktičnom smislu nastaviti raditi svoj posao i nakon izbora za predsjednika ?

 Dr Pašić: Naravno. Laparoskopskom ginekologijom se bavim vise od 20 godina. Ova tada relativno nova hirurška metoda me je privukla radi kombinacije hirurgije i tehnologije. Naime, hirurške intervencije se vrše pomoću specijalnih instrumenata u obliku tankih metalnih cijevi kroz koje hirurg vrši operacije unutar trbušne šupljine. Kroz jednu od 3 cijevi se također ubaci i kamera sa osvjeteljenjem pomoću kojih hirurg ima odličnu vidljivost onoga što radi. Za ovu operativnu metodu je potrebna dobra koordinacija i osjećaj prostora. Meni to potpuno odgovara. U nasem narodu bi se reklo da sam „rukat“, uvijek sam volio da se bavim mehanikom i popravcima. Nekad davno sam sam potpuno rastavio svog starinskog Mercedesa iz 1949-te godine sa namjerom da ga restauriram. Istina, u sastavljanju mi je pomogao auto mehaničar.

Kliker:. Među vašim kolegama ljekarima su gotovo svi oni koji nešto znače, u javnosti malo poznatom svijetu istraživanja osnovnih ljudskih ćelija. Kakvo je vaše lično mišljenje o kloniranju i da li kao predsjednik vase organizacije mozete uticati da se ova istraživanja nastave ili zaustave?

 Dr Pašić: Smatram da su istraživanja u oblasti osnovnih ljudskih ćelija neophodna za dalji razvoj medicine i procesa liječenja raznih bolesti. U koliko budem u mogućnosti da utièem na podsticanje razvoja daljeg istraživanja iz ove oblasti to ću svakako učiniti. Što se samog kloniranja tiče, nisam siguran da bih išao toliko daleko iz moralnih i etičkih razloga. 

Kliker: Pretpostavljam da æe se sada vaše profesionalne pa samim tim i privatne obaveze poprilično promjeniti. Zbog toga vas i pitam kako su ovaj izbor prokomentarisali članovi familije, prijetelji u Lousvillu gdje trenutno živite i Sarajevu gdje ste rođeni i proveli najveći dio života?

 Dr Pašić: Moj izbor u predsjedništvo AAGL-a je velika čast i moja familija i prijatelji su veoma sretni da sam dostigao ovo veliko profesionalno priznanje. Moja supruga Ðenita je bila uključena u predizbornu kampanju, kćerka Ema je jako sretna da su izbori uspjeli, moja majka Advija i brat Sadik su veoma zadovoljni mojim profesionalnim uspjehom. Međutim, najsretniji bi danas bio moj rahmetli otac, Prof. Hamid Pašiæ, koji me je svojevremeno usmjerio na medicinu i kome sam za ovaj uspjeh najviše zahvalan. 

  Nakon sto sam vijesti o izboru podijelio sa familijom i prijateljima dobio sam niz čestitki od kolega i prijatelja širom svijeta. Svi su se obradovali ovim mojim uspjehom za koji ja lično smatram da je velika stvar i potvrda prvenstveno Medicinskog fakulteta u Sarajevu gdje sam završio studije i Univerzitetskog Medicinskog Centra Sarajevo gdje sam stekao osnovno obrazovanje iz ginekologije i akušerstva, te Univerziteta u Louisvilu gdje trenutno radim. Bosna i moje bosansko porijeklo su se često spominjali ovih dana u Las Vegasu. Naime ovdje se trenutno održava 35 po redu kongres AAGL-a.  

Razgovarao Halil Šetka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku