hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Kremić na sesiji Kruga 99 : Popis iz 2013. nema prikladnost niti kvalifikovanost za izborni proces u BiH

Dr. Kremić na sesiji Kruga 99 : Popis iz 2013. nema prikladnost niti kvalifikovanost za izborni proces u BiH

02 Decembra
19:09 2018

Popis iz 2013. godine nema prikladnost niti kvalifikovanost za izborni proces u Bosni i Hercegovini, rečeno je na redovnoj sesiji Kruga 99 održanoj u nedjelju, u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovosedmična tema bila je ”Internacionalni standardi i Dejtonski sporazum protiv primjene popisa iz 2013. godine“, a uvodničar Emir Kremić, direktor Zavoda za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Kremić je u vezi tumačenja podataka koji se odnose na Popis stanovništva u BiH, a vezano za izborni proces koji provodi Centralna izborna komisija (CIK), obavijestio da je Federalni zavod za statistiku kao pravni sljedbenik ranijeg Republičkog i Državnog zavoda za statistiku, odnosno kao ovlašteni organ, dao stručno tumačenje podataka o Popisu stanovništva Bosne i Hercegovine.

To stručno tumačenje, rekao je Kremić, određuje da je samo Popis stanovništva iz 1991. godine kvalifikovan i prikladan za izborni proces u 2018. godine.

”To je dalje utvrđeno primatom međunarodnog prava koje je nesporno utvrđeno u Aneksu 4. Dejtonskog mirnovnog sporazuma, gdje se izričito navodi da Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te njeni protokoli će se direktno primjenjivati u BiH, kao i svih 15 Međunrodnih konvencija iz Aneksa 1. – Dodatnog sporazuma o ljudskim pravima koji će se primjenjivati u Bosni i Hercegovini. Iz tog razloga i s tog aspekta, Popis stanovništva iz 2013. godine nema prikladnost niti kvalifikovanost za izborni proces u Bosni i Hercegovini iz razloga što nije proveden u skladu Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno u skladu s Aneksom 7., zbog kojih razloga izostavljajući prilikom popisa statističku jedinicu izbjeglih i raseljenih lica po međunarodnom pravu, takav popis se smatra protivnim međunarodnim sporazumima”, pojasnio je Kremić.

Istakao je kako je predmetno stručno tumačenje u skladu sa Zakonskim propisima obavezujuće tumačenje za sve druge pravne subjekte pa tako i Centralnu izbornu komisiju i Agenciju za statistiku BiH, koja je zaprimila obavezujuće stručno tumačenje čiju kontrolu i zakonitost može ispitati i izvršiti samo Ured visokog predstavnika – OHR za Bosnu i Hercegovinu ili Ustavni sud BiH.

Podsjetio je kako s obzirom da su bila dva popisa, Zavod za statistiku, dao konačno obavezujuće mišljenje gdje su utvrđene činjenice da popis iz 2013. nije u potpunosti okončan i rekli su CIK-u BiH šta treba primijeniti i iz tih razloga nema prepreka da CIK izvrši imenovanje za Dom naroda u Federaciji BiH.

”Naravno, i Venecijanska komisija je dala svoje mišljenje. Međutim, Venecijanska komisija, mora se imati u vidu, da je mišljenje koje je davala, to činila prije okončanja kompletne objave rezultata popisa stanovništva i oni su se ogradili u svojoj fusnoti, gdje su rekli da trebaju da budu objavljeni konačni rezulatati popisa do kraja 2016. “, pojasnio je Kremić.

Krug 99 smatra, ističe predsjednik te Asocijacije Adil Kulenović, da se ne mogu izvršiti nikakve promjene Izbornog zakona BIH koje neće biti u skladu s Ustavom. Krug 99 je uvjeren da definisanje Doma naroda Federacije BiH mora biti definisano na isti način kao što je određeno u Republici Srpskoj kao Vijeće naroda s identičnim ovlaštenjima i pravima.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku