hamburger-icon

Kliker.info

Dr Kemal Dizdarević: Zbog javašluka hirurga umrlo sedam pacijenata

Dr Kemal Dizdarević: Zbog javašluka hirurga umrlo sedam pacijenata

04 Decembra
04:51 2007

Na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) vlada javašluk, neprofesionalizam, sistemsko neznanje i dokazani propusti pojedinih ljekara u + liječenju pacijenata.Tvrdi ovo dr Kemal Dizdarević, bivši šef Klinike za neurohirurgiju KCUS. Dizdarević je tužio KCUS i njegovo rukovodstvo, a danas će izaći pred sud da bi dokazao svoje tvrdnje, zbog kojih je, kako kaže, tri puta dobio otkaz.Dizdarević podsjeća da je ekspertni tim dokazao kako je zbog nestručnog ljekarskog tretmana na Neurohirurgiji do sada umrlo sedam pacijenata, od kojih je najmlađi bolesnik imao 26 godina."Još jedan slučaj smrti pacijenta zbog propusta ljekara dogodio se nedavno. Porodica pacijentice koja je umrla na Neurohirurgiji podnijela je krivičnu prijavu protiv dvojice ljekara s ove klinike. Nije stvar da li je neko pogriješio u nečemu, već je stvar u sistemskom neznanju koje se više ne može tolerisati", kaže Dizdarević.

NN: Koji su razlozi Vaše smjene s mjesta šefa Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra u Sarajevu?

DIZDAREVIĆ: Sve je počelo u julu 2006. godine, kada sam zvanično poslao informaciju o greškama ljekara u tretmanu pacijenata i tražio internu kontrolu unutar KCUS. Kada sam poslao papir, gdje sam imenom i prezimenom pomenuo četiri pacijenta i povezao ih s određenim ljekarima, prof. dr Faris Gavrankapetanović, generalni direktor KCUS, dao mi je otkaz. Nakon toga žalio sam se Inspekciji rada, koja je taj otkaz oborila. U međuvremenu sam informisao i Ministrastvo zdravstva FBiH o zbivanjima na Neurohirurgiji. Oni su kazali da ih ne zanimaju radno-pravni odnosi, već problem s liječenjem pacijenata i tražili su od direktora KCUS da ih obavijesti o čemu se radi. On je to u početku ignorisao, da bi nakon njihovog ponovnog insistiranja poslao papir u kojem im je predložio da formiraju stručni, ekspertni tim, koji bi izvršio procjenu stanja. Taj tim su sačinjavala četiri doktora, od kojih su dvojica uvaženi profesori neurohirurzi, a jedan neurohirurg bio je izvana. Oni su našli da je sve ono što sam govorio tačno. Nakon toga, Gavrankapetanović je pokušao sakriti tu informaciju i nije bilo reakcije.

NN: Da li je Ministarstvo zdravstva poduzelo neke mjere u vezi s tim?

DIZDAREVIĆ: Resorno ministarstvo je poslalo informaciju KCUS u kojem je zahtijevalo od menadžmenta da poduzme odgovarajuće mjere. Međutim, to se nije desilo. Tada je članovima Upravnog odbora, koji do tada nije ni radio, za šta postoje i dokumenti, retroaktivno isplaćeno oko 30.000 KM. Na toj sjednici ignorisana je informacija ekspertnog tima. Sve nalaze koji su nađeni pokušali su da zataškaju.

NN: Kažete da ste do sada dobili tri otkaza. Kako je to moguće?

DIZDAREVIĆ: Da, krajem septembra od Gavrankapetanovića dobio sam drugi otkaz. Prvi put mi je dao otkaz ugovora na neodređeno vrijeme, a Inspekcija rada je to veoma lako poništila. On je prvi put sam poništio svoju odluku i vratio me na staro mjesto. Ja sam praktično ostao raditi kao specijalista na neodređeno vrijeme. Prije neki dan dobio sam treći otkaz i to istog ugovora koji mi je otkazan prije godinu i četiri mjeseca, tako da sam ostao bez posla. S ovim otkazom ponuđen mi je novi ugovor o radu koji je potpuno neprikladan i tiče se ponude da radim u Centru urgentne medicine (CUM). Ja sam prije svega specijalista neurohirurg, čiji je posao da radi u operacionoj sali s mikrosokopom. Na ovaj način, Gavrankapetanović me stavio u CUM da pregledam ljude, iako tu po sistematizaciji ne postoji mjesto neurohirurga. Kada sam prvi put dobio otkaz, na mjesto šefa Neurohirurgije postavljen je Naim Kadić, poznati političar koji je tu doveden iz penzije.

NN: Da li to znači da ste ostavljeni bez mogućnosti da operišete pacijente i bavite se svojim poslom?

DIZDAREVIĆ: Tako je. Po ugovoru se jasno vidi da sam izbačen iz operacione sale. Po svim kriterijima, kada sam na klinici – ja radim najveći broj operacija i najkompleksnije operativne zahvate, što je lako provjerljivo. Kada sam trebao postati šef napravio sam plan razvoja klinike, a poseban fokus sam dao na potrebu da se prestane s javašlukom i uličarstvom na klinici i da se krene s profesionalnim radom.

NN: Žalili ste se Helsinškom komitetu i ombdusmanima za ljudska prava u BiH. Kakva je njihova odluka?

DIZDAREVIĆ: Donijeli su odluku da se mora poništiti odluka o mom otkazu. Gavrankapetanović je to poslušao prvi put, ali kasnije se oglušio na to. U zadnjem nalazu Helsinški komitet za ljudska prava u BiH je zaključio da je riječ o jasnoj diskriminaciji.

NN: Jeste li tužili Klinički centar?

DIZDAREVIĆ: Dostavio sam tužbu protiv KCUS i prva rasprava je zakazana u utorak (danas) u Opštinskom sudu u Sarajevu u 11 sati. Očekujem presudu u svoju korist, a od Kliničkog centra tražiću odštetu.

NN: Hoćete li nakon svega ponovo pokušati da se vratite na posao?

DIZDAREVIĆ: Apsolutno. Zato i idem na sud.

NN: Da li ste o slučaju obavijestili Kantonalno tužilaštvo i da li je u tom pravcu provedena istraga o dešavanjima unutar Neurohirurgije?

DIZDAREVIĆ: U periodu kada je Tužilaštvo ispitivalo slučaj smrti beba na Pedijatrijskoj klinici tada su došli do informacija i o slučajevima sa Neurohirurgije i provedena je opsežna istraga. Mene su zvali kao svjedoka i rekao sam ono što sam bio dužan da kažem – istinu. Onda su počele prijetnje, pritisci i ucjenjivanja.   (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku