hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Jasmin Mujanović : Milorad Dodik želi završiti ono što je Slobodan Milošević započeo

Dr. Jasmin Mujanović : Milorad Dodik želi završiti ono što je Slobodan Milošević započeo

23 Aprila
07:12 2019
Russian President Vladimir Putin (R) meets with Milorad Dodik, the Serb member of Bosnia's tripartite presidency, in Belgrade on January 17, 2019. (Photo by Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP) (Photo credit should read MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP/Getty Images)

Milorad Dodik mogao bi biti jedan od najopasnijih ljudi u Europi, a teško da iko izvan Balkana, osim par stručnjaka u Briselu i Washingtonu, zna njegovo ime.

Dodik je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, odnosno on je zvaničnik u jednom od najkomplikovanijih ustava u svijetu.

“Zanimljivo, da je magazin The Atlantic poentirao, da je Milorad Dodik jedini predsjednik neke zemlje u svijetu koji želi rasturiti vlastitu zemlju”, podsjetio je u svom autorskom tekstu politički analitičar s “Instituta Istok-Zapad” u New Yorku i doktor filozofije Fakulteta političkih nauka York Univerziteta u Torontu Jasmin Mujanović.

Dodik je vatreni srpski nacionalista, otvoreni secesionista, klijent Kremlja i favorit europske ultra-desnice. Njegova partija – SNSD, napravila je od manjeg bh. entiteta Republike Srpske jednopartijsku provinciju. Premda je većinu svog vremena proveo od 2006. godine, od kada se njegova stranka vratila na vlast u RS, praveći velike tvrdnje o predstojećoj propasti Bosne, on je od 2014. godine napravio vjerodostojne korake ka ostvarivanju te propasti”, upozorava u svojoj analizi Mujanović za Just Security.

Prije sadašnjeg mandata predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Herceogvine, pozicije koja se rotira svakih osam mjeseci, Dodik je bio predsjednik RS-a i prije toga premijer.

Tokom tog perioda, njegova partija uspjela je ovladati svim strukturama. Danas njegovi poslušnici sjede na poziciji premijera i predsjednika ali on ostaje neprikosnoveni lider u RS-u.

Ukratko, Milorad Dodik planira uvući Bosnu a samim tim i ostatak nestabilnog Zapadnog Balkana u najveću krizu još od ratova u bivšoj Jugoslaviji (1991-2001). Zašto to radi? Zato jer su Dodik i njegova partija istinski posvećeni završetku projekta kojeg su 1990-tih godina započeli Slobodan Milošević i Radovan Karadžić, a to je otkidanje velikih dijelova sjeverne i istočne Bosne i pripajanje tih dijelova nekakvoj budućoj državi Velikoj Srbiji.

Kako bi ovo spriječili, američki zvaničnici moraju hitno reagirati i ponovo se posvetiti sigurnosti i miru u Bosni, baš kao što su Kurt Bassuener i Toby Vogel nedavno upozorili. Također, SAD moraju i svoje saveznike u Europi mobilizirati kako bi se ovo spriječilo. Primarni cilj obnovljene Američko-Europske politike u Bosni treba biti Milorad Dodik i njegov režim.

Europljani moraju biti pritisnuti od Washingtona prvenstveno u uvođenju sankcija Dodiku i drugim članovima SNSD-a. SAD i EU moraju podržati operaciju EUFOR-a Althea, i nastaviti usmjeravati Bosnu ka članstvu u NATO-, ocijenio je Mujanović.

Upozorio je da ukoliko izostane odlučna reakcija SAD-a i Europske unije, Milorad Dodik može izazvati novi rat u Bosni i Hercegovini.

(Radiosarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku