hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Jasmin Mujanović : Republikanski lideri moraju zauzdati svoje plaćenike na Balkanu

Dr. Jasmin Mujanović : Republikanski lideri moraju zauzdati svoje plaćenike na Balkanu

14 Augusta
16:09 2018

Politički analitičar i predavač na Elon Univerzitetu u Sjevernoj Karolini Jasmin Mujanović u svom autorskom tekstu za ugledni američki dnevni list The Washington Post istakao je kako se američka politika na Balkanu mijenja, a da su moguće posljedice tih promjena izuzetno zabrinjavajuće.

– Američki ambasador u Prištini nedavno je dao izjave sugerišući da je Washington sada, u najmanju ruku, otvoren za razmatranje podjele Kosova kao načina rješavanja dugotrajnog spora sa Srbijom oko statusa ove države.  A u obližnjoj Bosni, lobisti Republikanske stranke i bivši visokorangirani funkcioneri u Trampovoj kampanji i administraciju počinju raditi u korist vlade Milorada Dodika, secesioniste, osobe koja negira genocid, koja ima podršku Kremlja i podršku vlade Srbije – napisao je Mujanović.

On navodi da je Dodik još uvijek formalno pod sankcijama američke vlade zbog  “aktivnog opstruisanja” Dejtonskog mirovnog sporazuma za koji su najviše zaslužne SAD.

Mujanović ističe da su „SAD devedesetih osigurale mir u bivšoj Jugoslaviji, ali su od 11. septembra velikim dijelom odustale od vodeće pozicije u regionalnim pitanjima i prepustile je Evropskoj uniji“.

Ovaj politički analitičar navodi da je „Washington, ipak, pokazao da je spreman da se vrati u igru kad god je vanjskoj politici Brisela nedostajalo odlučnosti, što je često bio slučaj.

– Samo su SAD, na primjer, našle za shodno da sankcionišu Dodika početkom 2017. godine zbog održavanja neustavnog referenduma o osnivanju Republike Srpske, uprkos ponovljenim upozorenjima protiv takvog poteza od strane cijele međunarodne zajednice – navodi Mujanović.

Mujanović ističe da “iako je politika SAD-a na Balkanu kompleksna i često nepredvidljiva, Amerika je i dalje najučinkovitiji arbitar u ovoj regiji”.

– Benigni nemar koji je karakterisao pristup Bušove i Obamine administracije uveliko se poklopio sa dugotrajnim narušavanjem stabilnosti u regiji. Ali i pored toga, nikada nije bilo sumnje u zvaničnu američku poziciju u vezi sa ovom regijom. Washington je podržavao proširenje EU i NATO-a, i insistirao na potrebi za dijalogom i diplomatijom umjesto nacionalističke politike. Najvažnije od svega, imao je čvrst stav o teritorijalnom integritetu svih postojećih država u regiji. Očigledno nepoštivanje ovih principa od strane Trampove administracije  prijeti da poništi teško osvojeni mir na Balkanu.

Dok se upetljanost republikanskih lobista sa Dodikovom vladom može činiti komično — američki prevaranti profitiraju od naivnih nada provincijskog siledžije — to je već viđen obrazac. Po ko zna koji put, članovi Trampove pratnje blisko sarađuju sa režimima i pokretima koji su povezani sa Rusijom i koji se eksplicitno protive i pokušavaju aktivno podrivati interese EU i Amerike – smatra Mujanović.

On smatra da su posljedice zabrinjavajuće i upozorava da prekrajanje granica na Balkanu vodi ka neizbježnom krvoproliću.

-Trezveni političari u Washingtonu ne smiju dozvoliti opasnim ekstremistima na Balkanu da povjeruju da je opet došlo njihovo vrijeme – piše Mujanović.

Mujanović je pozvao američku vladu da hitno razjasni svoje stavove po pitanju teritorijalnog integriteta Kosova i Bosne, ali i ostalih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

– Republikanski lideri moraju zauzdati svoje plaćenike na Balkanu – istakao je Jasmin Mujanović.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku