hamburger-icon

Kliker.info

Dr. Badnjević potvrdio: “Ishod bi bio fatalan da su pacijenti priključeni na respiratore”

Dr. Badnjević potvrdio: “Ishod bi bio fatalan da su pacijenti priključeni na respiratore”

28 Oktobra
15:08 2020

Nakon što je propao pokušaj instalacije respiratora iz Kine koje je nabavila firma „Srebrena malina“, prvo jučer Kantonalnoj bolnici u Goraždu, pa danas na Kliničkom Centru Univerziteta u Sarajevu, odluka je da se njihova dalja instalacija obustavi.

Potvrdio je ovo za BUKU Almir Badnjević, direktor Verifikacione laboratorije Verlab koja je vršila testiranje uređaja.

“Mi kada smo došli u Goražde zatekli samo jedan aparat, i verifikaciju nismo uspjeli sprovesti jer se pojavila jedna sistemska greška, tako da je taj uređaj proglašen neispravnim. Danas je na Kliničkom centru u sarajevu pokušala da se uradi instalacija dva uređaja I kod oba uređaja je pronađena sistemska greška, identična onoj u Goraždu. Usljed toga su ovlašteni serviseri koji su i uzeli da rade taj posao odlučili kontaktirati proizvođača kako bi se otklonio ovaj kavar”, rekao je Badnjević, a o kakvom tačno kavaru je riječ, nije mogao precizirati, ali je rekao da je definitivno riječ o sistemskom problemu koji će serviseri u kontaktu sa proizvođačem pokušati otkloniti. naglasio je i da bi ishod bio fatalan da su pacijenti priključeni na respiratore.

Podsjetimo, radi se o 100 respiratora koje je uvezla kompanija Fikreta Hodžića i za koje je plaćeno 10,5 miliona KM. S obzirom na to da je posao nabavke dodijeljen na sumnjiv način Tužilaštva BiH pokrenulo je istragu tokom koje su bili uhapšeni premijer FBiH Fadil Novalić, Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ te Hodžić. Pored njih u istom predmetu je osumnjičen i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH.

(Kliker.info-Buka)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku