hamburger-icon

Kliker.info

Dozlogrdilo i Evropi : EU uvodi sankcije Bosni i Hercegovini zbog korupcije i kriminala

Dozlogrdilo i Evropi : EU uvodi sankcije Bosni i Hercegovini zbog korupcije i kriminala

17 Aprila
05:05 2009

Korupcija i organizovani kriminal teški su kamen oko vrata Bosne i Hercegovine i blokiraju sve reformske procese u državi. Ovo je konstatacija iz sjedišta Evropske unije u Briselu, uz ocjenu i dokaze da su krimninal i korupcija u ogromnim razmjerama svugdje prisutni – od politièkih stranaka, vlasti preko policije i zdravstva do školstva!

Dramatièna situacija                   

Zbog toga je vrlo moguæe, gotovo je izvjesno da æe Evropska unija uvesti odreðene sankcije Bosni i Hercegovini, saznaje se u briselskim krugovima.Njemaèki mediji prenose izjavu Drage Kosa, predsjednika GRECO-a – Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Vijeæa Evrope, koji istièe da je situacija u BiH  dramatièna.On upozorava da se vlasti BiH nisu ozbiljnije uhvatili u koštac s korupcijom i organizovanim kriminalom i da je zbog toga naša zemlja u izuzetno ozbiljnoj situaciji.Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ne nalazi se visoko na agendi politièara u BiH. Oni moraju shvatiti znaèaj naših upozorenja i preporuka, kako zbog kvaliteta života samih graðana tako i zbog pozicije BiH u daljim eurointegracionim procesima. Jednostavno, to može biti jedna od najznaèajnijih prepreka za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ne treba zaboraviti da EU više ne želi da prima u svoje redove one države koje se ozbiljno ne bore protiv korupcije i organizovanog kriminala – izjavio je Drago Kos.

Efikasne mjere   

Prema informacijama iz Brisela, institucije Evropske unije æe zatražiti da se sa formalne kontrole ispunjavanja njihovih preporuka, uvjeta i standarda preðe na sagledavanje praktiènih uèinaka svake države.- Evropska unija æe morati da posegne i za nekim mjerama koje æe biti efikasnije – najavio je Kos.Kako saznajemo, u pitanju su finansijske i neke druge sankcije, prije svega uskraæivanje korištenja sredstava iz fondova Evropske unije.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku