hamburger-icon

Kliker.info

Douglas Bandow : Američka administracija je inicirala rat u BiH

Douglas Bandow : Američka administracija je inicirala rat u BiH

04 Juna
06:39 2009

Američka administracija je inicirala rat u Bosni i Hercegovini i potom pokrenula bezočnu agresiju protiv Srbije, da bi se mapa Balkana prekrojila u skladu sa hirovitim željama donosilaca odluka u Washingtonu, a ne shodno stvarnim interesima SAD-a, kaže dr. Douglas Bandow, savjetnik bivšeg predsjednika SAD-a Ronalda Reagana.- Poslije milijardi dolara američkih poreskih obveznika koje su straćene za taj cilj, američki interesi na Balkanu ostaju beznačajni – kaže on.Prema njegovim riječima, stvarni američki interesi na Balkanu u najboljem slučaju su minimalni.- Bez geopolitičke dimenzije Hladnog rata oni su u suštini zanemarljivi.

Međutim, Washington, uz podršku jednog broja zemalja EU koje SAD drže na uzdi milom ili silom, u tom regionu uporno sprovodi neokolonijalnu politiku, sa tobože humanitarnom oblandom. Ta oblanda je plasirana pod firmom multikulturne demokratije, koja se nameće stanovnicima tog regiona nezavisno od njihovih želja, interesa ili viđenja situacije kakva stvarno jeste. Taj se model uvijek i svugdje nameće, osim kada su Srbi ti koji taj model prihvate. U tom slučaju, opcija za koju se zalaže zapadni svijet, pod budnim okom Washingtona, nije multikulturalizam, već secesija – ističe on.

Dr. Bandow, spoljnopolitički analitičar elitnog Kejto instituta u Washingtonu, smatra BiH paradigmatskim primjerom bezuspješne države, vještačku tvorevinu stvorenu spoljnim diktatom, bez unutrašnje političke ili ekonomske dinamike opstanka.Bandow zamjera potpredsjedniku SAD-a, Josephu Bidenu, što tu realnost nije spoznao ili, ako i jeste, što je prilikom nedavne posjete nije otvoreno prihvatio kao osnovu buduće politike SAD-a, jer njegove izjave uperene protiv srpskih lidera samo odvraćaju pažnju od strukturnih problema BiH, probleme koji su odavno van američke kontrole.- Insistiranje Washingtona na dubinskoj intervenciji u jednom dalekom regionu, nebitnom za američke interese, od samog je početka bilo besmisleno. Raspad Jugoslavije bio je tragičan zbog nasilja, a ne zbog raspada kao takvog. SAD je trebalo da ostanu po strani. Trebalo je problem prepustiti EU, a taj stav zagovaram i danas – navodi Bandow.

Bandow, koji je autor niza knjiga i desetina članaka o američkoj spoljnoj politici u vodećim publikacijama širom Sjeverne Amerike, ističe da SAD ne mogu više sebi da dopuste luksuz nepotrebnog intervencionizma u regionima koji treba da su u nadležnosti drugih.- Nije Amerika pozvana da propisuje ustrojstvo, identitet, ustavne odredbe, zakone, ili ma koje druge političke aranžmane dalekim narodima, pa ni stanovnicima BiH – zaključuje on.Krajnje je vrijeme, kaže Bandow, da se balkanska pitanja prepuste na rješavanje samim narodima Balkana, koji su daleko kvalifikovaniji od nas da nađu pravi model mirnog opstanka.  (Kliker.info-Fokus)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku