hamburger-icon

Kliker.info

Dostojanstveno i u tišini : Sarajevo cvijećem i Fatihom ispratilo 127 žrtava genocida

Dostojanstveno i u tišini : Sarajevo cvijećem i Fatihom ispratilo 127 žrtava genocida

09 Jula
15:44 2016

brkoSuze, jecaji i tišina ostali su iza tužne kolone koja je danas sa tabutima 127 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice krenula put Potočara, gdje će u ponedjeljak u Memorijalnom centru biti obavljena dženaza-namaz i ukop.

Prije nekoliko trenutaka kolona sa tabutima je stigla ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu gdje su je dočekali mnogobrojni građani.

Mirno i dostojanstveno, građani su cvijećem i učenjem Fatihe odali počast ostacima 127 žrtava nakon čega je nastavljen put prema Srebrenici.

Podsjećamo, konvoj u kojem je kamion sa tabutima, koji je iza deset sati krenuo iz Visokog, na putu ka Potočarima, zaustavio se i u centru Visokog kod Trga žrtava genocida u Srebrenici, zatim i u Ilijašu.

Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopano 6.377 žrtava genocida. U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koji je izvršila tadašnja Vojska Republie Srpske (VRS) potpomognuta vojno-logistički jedinicama sa prostora Srbije ubijeno je više od osam hiljada ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u martu 2016. godine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. Presuda Ratku Mladiću, vrhovnom komadantu VRS najavljena je za novembar 2017.

Karadžić i Mladić su u odvojenim procesima optuženi za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, ali i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine, kao i za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom pothvatu.

Genocid u Srebrenici najveći je masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon Holokausta u Drugom svjetskom ratu.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku