hamburger-icon

Kliker.info

Dostavljeno pismo namjere : Shell ulaže 700 miliona dolara u istraživanje nafte u BiH

Dostavljeno pismo namjere : Shell ulaže 700 miliona dolara u istraživanje nafte u BiH

24 Oktobra
03:11 2013
Shell, kao drugi svjetski gigant u naftnoj industriji u svijetu, dostavio je pismo namjere da uđe u pregovore s vlastima Federacije BiH oko dodjele koncesije za istraživanja zaliha ugljikovodika na području Dinarida, potvrdio je za Večernji list ministar energetike, industrije i razvoja Erdal Trhulj. Radove na crpljenju nafte, potvrde li se nalazi istraživanja, trebali bi početi krajem 2014. godine.
Predstavnici Shella su nakon iskazanog zanimanja u memorandumu o razumijevanju prije dvije godine potvrdili da su zainteresovani za posao koji bi za Federaciju BiH mogao biti značajniji čak i od ulaska u Evropsku uniju.Trhulj je objasnio kako se Federacija BiH odlučila da pri tome podijeli ovaj entitet na dva dijela u smislu dodjeljivanja koncesija za crpljenje nafte na njenom sjeveru u području Posavine, te na područje Dinarida, s obzirom da se radi o dva posve potencijalno različita geomorfološka područja. 


Samo kompanija poput Shella čija je prošlogodišnja zarada od crpljenja nafte i plina te njihove prerade i prodaje širom svijeta iznosila 26 milijardi dolara može ući u tako zahtjevni i složeni posao. Samo za istraživanje na nekoliko lokacija na potezu Dinarida od Bihaća – Glamoča – Livna – Tomislavgrada – Mostara – Neuma potrebno je izdvojiti najmanje 700 miliona dolara, što je više od polovine Budžeta FBiH. Naime, procjene govore da se zalihe nafte na području Dinarida nalaze na dubini od četiri do osam kilometara.Cijena jedne takve bušotine se kreće između 50 i 80 miliona dolara.A da bi se potvrdilo kao potentno nalazište te da bi mu se odredio obim, najmanje je potrebno napraviti pet bušotina. 
Predstavnici Shella su vlastima Federacije BiH dostavili i izvještaj o do sada napravljenom poslu u posljednje dvije godine.Prikupili su i digitalizovali svu dokumentaciju o ranijim istraživanjima nafte koja se provode posljednjeg vijeka na ovome području. Iskoristili su i nalaze kompanija INA, NIS-a i američke kompanije Amoco te su stvorili tzv. data room za što je utrošeno oko tri miliona evra.

Ministar Trhulj kaže kako se tek sada može govoriti o početku ozbiljnijeg pristupa u istraživanju nafte.U međuvremenu je prihvaćen i stupio je na snagu Zakon o istraživanju i eksploatisanju nafte i plina na području Federacije BiH, čime su se stvorile pretpostavke za jednostavniju dodjelu koncesije za istraživanje. Vlasti u Federaciji će najdalje do početka 2014. angažovati međunarodne konsultante te uspostaviti sedmočlanu komisiju iz oba doma federalnog Parlamenta i Vlade koje bi započelo pregovore sa Shellom oko istraživanja i kasnijeg crpljenja nafte.Ti pregovori ne bi trebali trajati duže od pola godine nakon čega bi krenulo istraživanje.Iz dviju bušotina koje su pravljene kod Mostara u području Drežnice neposredno prije rata jasno se naziru tragovi nafte, no mašine do sada nikada nisu bušile dovoljno duboko kako bi se otkrili podzemni bazeni.Do sada su potvrđena četiri od pet sigurnih pokazalaca postoji li na određenom području nafta u oblastima Dinarida. Samo fizički nije zabušeno i crno zlato nije poteklo iz utrobe zemlje na kamenjaru.U međuvremenu su dobijeni i identični rezultati istraživanja o tlu s onima iz Albanije i juga Italije u mjestu Val Diagra gdje postoji jedno od najvećih nalazišta nafte u Evropi. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku