hamburger-icon

Kliker.info

Doris Pack : Ne pravimo Jugoslaviju,kada se govori o „federalizaciji” BiH, onda se misli na uređenje koje postoji u Njemačkoj ili Austrij

Doris Pack : Ne pravimo Jugoslaviju,kada se govori o „federalizaciji” BiH, onda se misli na uređenje koje postoji u Njemačkoj ili Austrij

26 Januara
05:50 2014

DorisPack2Bosna i Hercegovina samo kao cjelovita i suverena država može ući u Evropsku uniju. Entiteti u njoj nisu i ne mogu biti države u državi, jedna je od poruka njemačke zastupnice u Evropskom parlamentu (EP) Doris Pak (Pack). Ona je predložila novu rezoluciju o BiH, koju je prije tri dana Vanjskopolitički odbor EP-a (AFET) podržao sa 46 glasova za i svega jednim protiv. Evropski parlament o ovom dokumentu će glasati na sjednici od 3. do 6. februara. U intervjuu za “Dnevni avaz” Pak pojašnjava stavove iz rezolucije, ali i odgovara na prozivke nekih bh. političara, Milorada Dodika u prvom redu.

– U rezoluciji se ni na koji način ne zagovara daljnje cijepanje BiH – kategorična je Pak.

Ipak, u BiH su se mnogi naježili na jedan od amandmana, koji zagovara „federalizaciju” BiH.

– Pazite, ne pravimo mi Jugoslaviju. Ništa od toga! Kada se govori o „federalizaciji” BiH, onda se misli na uređenje koje postoji u Njemačkoj ili Austriji. I ništa više.

U prvim reakcijama iz BiH izdvaja se izjava predsjednika RS da i Vi i EP živite u iluzijama i ne poznajete situaciju u BiH. Kako odgovarate ne to?

– Mi nemamo nikakvih iluzija! Samo radimo svoj posao. Kao i Evropska komisija. Želimo pružiti ruku pomoći BiH kako bi ona napredovala na evropskom putu. Ako Dodik ne želi tu pomoć, mada ja za to ne znam, ako je on toliko moćan da mu ničija pomoć nije potrebna, da on sam može riješiti probleme, uredu!  Ali, ja se ne obraćam njemu. Govorim građanima BiH koji žele u EU, što znači i da žele da se poštuju pravila Unije. To je ono što radim. Ni manje ni više od toga.

Prazne priče

Koliko je još jedna rezolucija o BiH ustvari – isprazna priča, kako neki bh. političari smatraju?

– Ako slušate Dodika, prema njemu to su prazne priče. Ali, ako pogledate Izvještaj o napretku BiH koji je uradila Evropska komisija, to uopće nije prazna priča! Nije problem šta mi radimo, problem je što bh. političari ne slušaju poruke iz EU. Mi smo proveli sate i sate u oblikovanju dokumenta koji nije samo osuđujući nego nudi nadu. I neka se stide oni koji nas osuđuju, a sami ne rade ništa da u BiH bude bolje. Uostalom, nije me briga za njih.

Dolazak kancelara u BiH

– Već sam počela razgovore sa čelnim ljudima vlasti u Njemačkoj da se više angažiraju i budu vidljivo prisutni u BiH. Imajte na umu da ja ne radim predstave za javnost – ne napravim jedan sastanak i – ništa više. Naprotiv, nastavljam s konsultacijama i one će dati rezultate. Smatram i da je interes vlada država članica EU da se ne prepuštaju sve Evropskoj komisiji, već i da se one uključe i podrže EK. Ta podrška znači i da šefovi država ili vlada, kancelari, premijeri, ministri država EU dolaze u BiH. Sead Numanović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku