hamburger-icon

Kliker.info

Doris Pack : Evropa mora da pomogne Bosni i Hercegovini

Doris Pack : Evropa mora da pomogne Bosni i Hercegovini

22 Februara
06:01 2013

Kao što je to bio slučaj prošle godine, i ovogodišnji nacrt teksta Rezolucije o BiH, koji bi trebalo da na proljeće bude usvojen u Evropskom parlamentu, govori o zaostajanju BiH u reformskim procesima, neophodnim kako za bolji život građana, tako i za nastavak evropskog puta zemlje. Ponovo se ukazuje na postojeću korupciju, na slabosti u vladavini prava, ekonomiji, obrazovanju, komplikovanu strukturu institucija.

Komplikovana državna struktura
 
Na prvom mjestu, izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH, Doris Pak, ponovo se obraća bosanskohercegovačkim političarima: „Osnovna poruka ove Rezolucije jeste da bi, u najmanju ruku, političari u BiH morali ozbiljno da preuzmu odgovornost i krenu u ispunjavanje uslova bar za završetak procesa o pridruživanju i stabilizaciji, što bi omogućilo podnošenje zahtjeva za kandidatski status. Potrebno je da se radi i to odmah!“Pored odgovornosti bh. političara, u Evropskom parlamentu ukazuje se i na komplikovanu državnu strukturu BiH, a posebno se ukazuje na problem funkcionisanja Federacije. „Uzrok tome nisu političari u BiH, ali oni su ti koji moraju da nađu način kako da postanu moderan dio BiH koji bi imao procedure i funkcionisao tako da bi olakšao put zemlje ka EU“, kaže Pak i dodaje da stalni razgovori o rješenju koji do rješenja ne dovode frustriraju i narod u BiH i sve one u EU koji bi voljeli da BiH napreduje.
 
Poziv na pojednostavljivanje strukture Federacije BiH
 
„Mi smo prijatelji Bosne i Hercegovine i prijatelji Bosanaca i Hercegovaca i želimo da političari rade ono za šta su izabrani. Sa naše strane, ni mi nismo uradili sve što je trebalo. Možda percepcija nije bila ista. Sada je tu Sorensen i on bi morao da pomogne Federaciji da prevaziđe problematičnu situaciju, jer oni to sami neće moći da urade. Mi moramo da im pomognemo. To je posebno obaveza EU, više nego Amerikanaca. Jer BiH je evropska država i Evropa mora da joj pomogne“, zaključuje Pak.Očekuje se tako da Evropski parlament Rezolucijom, koja bi trebalo da bude usvojena na plenarnom zasjedanju u aprilu, pozove na pojednostavljivanje strukture Federacije BiH. Rezolucije Evropskog parlamenta, kao jedne od tri najvažnije institucije EU, nemaju obavezujući karakter, ali nose veliku političku težinu.(Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku