hamburger-icon

Kliker.info

Doris Pack : Deklaracija o Srebrenici niije postigla svoj cilj

Doris Pack : Deklaracija o Srebrenici niije postigla svoj cilj

31 Marta
16:38 2010

„Žene i ćerke ubijenih u Srebrenici ovakvu Deklaraciju ne mogu da prihvate kao pravo izvinjenje“, kaže Doris Pack. Sa druge strane, Pak smatra da i narod u Srbiji zaslužuje „bolju deklaraciju“ kako bi shvatili šta se u Srebrenici dogodilo: „ Ova Deklaracija nije postigla svoj cilj, između ostalog, i zbog toga što je ona trebalo da pokaže srpskom narodu da je ono što je urađeno od strane Miloševića i Mladića, urađeno  u njihovo ime. Nije to uradio srpski narod, ali je urađeno u ime srpskog naroda. Da je Deklaracija bila striktna i imenovala stvari pravim imenom – genocid, i da je rečeno: ‘To je urađeno u naše ime’, onda bi ona rezultirala stvaranjem jasne slike u Srbiji šta se zaista dogodilo u prošlosti.“

 „Bolja i ovakva deklaracija nego da je uopšte nema“                           Specijalni izvestilac EP za BiH, Doris Pack, smatra da je ovakva deklaracija usvojena zbog činjenice da je Vlada Srbije u koaliciji, kako je rekla Doris Pack „sa Miloševićevom partijom“, ali i zbog činjenice da se opozicija i mnogo ljudi u Srbiji „protive da se stvari nazovu pravim imenom“.Rezolucija o Srebrenici je, prema riječima Doris Pack, najmanji mogući korak koji je mogao biti učinjen. Ona smatra da se još od izručenja Miloševića Hagu, u Srbiji ništa konkretno nije reklo o prošlosti. Sa druge strane EU, prema njenom mišljenju, nestrpljivo očekuje i najmanje napretke u regionu, tako da je i „ovakva rezolucija bolja nego da je nema“, kaže Pak za Deuche Welle.

 

Neuvjerljivo izvinjenje na ovakav način                                                        Reagujući na polemike koje su se u Srbiji vodile povodom ideje da se u istoj deklaraciji osude i zločini počinjeni nad srpskim stanovništvom, Doris Pack smatra da ne bi trebalo „miješati stvari“, kao i da je potrebna „jasna deklaracija o tome šta je urađeno od strane Srba“. „Ako žele, neka usvoje i drugu rezoluciju, o drugim stvarima“, rekla je ovim povodom Doris Pak za Dojče Vele i dodala: „Genocid u Srebrenici jeste činjenica i ne može se miješati ni sa čim drugim. Iako postoje i druge stvari koje su se dešavale u prošlosti, genocid se mora nazvati svojim imenom, jer nikada nećete zaista vjerovati u izvinjenje ako je  urađeno na ovakav način.“ Specijalni izvjestilac EP, Doris Pack, zaključuje da bi trebalo napraviti „velike korake“ kako bi svima bilo jasno šta se dogodilo u prošlosti, jer je, prema njenim riječima, to preduslov da se region okrene budućnosti. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku