hamburger-icon

Kliker.info

Donbas postaje pakao na zemlji : “Oslobađanja istočne Ukrajine” za Kijev je sastavila američka think-tank organizacija RAND

Donbas postaje pakao na zemlji : “Oslobađanja istočne Ukrajine” za Kijev je sastavila američka think-tank organizacija RAND

06 Jula
06:59 2014

Donbas12Od samog početka ukrajinske krize Washington je imao ključnu ulogu u razvoju događaja i sve aktivnosti američke administracije su vodile ka eskalaciji sukoba na istoku Ukrajine. Proteklih nekoliko mjeseci se moglo primijetiti da kada god bi Kijev posjetili američki visoki dužnosnici, na istoku zemlje je dolazilo do eskalacije nasilja i pojačanih vojnih aktivnosti ukrajinske vojske, Nacionalne garde, paravojnih neonacističkih postrojbi Desnog sektora i privatnih bojni ukrajinskih oligarha koji su financirali EuroMaidan. To bi ujedno mogao biti i odgovor na pitanje zašto ne uspijevaju mirovne inicijative u kojima sudjeluju predstavnici Moskve, Ukrajine i zemalja Europske unije, a na kojima nema američkih izaslanika.

Znakovito je bilo i žurno javljanje ukrajinskog predsjednika Petra Poroshenka američkom potpredsjedniku Jou Bidenu, odmah po završetku pregovora u Berlinu prije nekoliko dana. (Ukrajinski predsjednik postavio uvjete za pregovore, ali o njima prvo izvijestio Washington – U Donbasu apokaliptične scene, a zapovjednik obrane Igor Strelkov upozorava: “Izdržat ćemo do 12. 07. – onda je kraj!”)30.maja je Geoffrey Pyatt, američki veleposlanik u Kijevu, izjavio “kako je američka vojska u posljednja tri mjeseca utrostručila pomoć Ukrajini, a izaslanstvo Pentagona će početkom lipnja boraviti u Kijevu, gdje će s ukrajinskim dužnosnicima razgovarati o tome kako SAD može najbolje podržati ukrajinski obrambeni sektor u mjesecima i godinama koje dolaze”.Pyatt je u svom intervjuu istaknuo da su “gospodarski razvoj i demokracija glavni cilj ukrajinske obrambene sposobnosti, a prema tom cilju će SAD pružati ekonomsku potporu i u međuvremenu pomoći u modernizaciji ukrajinskih sigurnosnih snaga”.

Početkom juna američki mirovni aktivisti upozoravaju da u Ukrajini SAD očito igraju neprijateljsku ulogu i podržavaju rat na istoku zemlje.Rick Rozoff iz međunarodne mreže Stop NATO kaže da je izaslanstvo Pentagona u Kojev doputovalo kako bi razgovaralo o budućoj vojnoj pomoći Kijevu, što govori da su “Sjedinjene Države strana u ratu koji je u tijeku u Ukrajini”.”Pentagonovo izaslanstvo koje ide u Ukrajinu je uslijedilo nakon tajnog posjeta direktora CIA-e, Johna Brennana, posjete potpredsjednika Joa Bidena, koji je ujedno i zamjenik vrhovnog zapovjednika američka vojske, kao i niza drugih dužnosnika i nemoguće je smatrati da ti dužnosnici ne usmjeravaju svoje marionete u Kijevu, osobito s intenziviranjem vojne kampanje u jugoistočnoj Ukrajini u ovom trenutku”, rekao je Rick Rozoff u telefonskom intervjuu kojeg je za PressTV dao 1. lipnja ove godine.

Upravo u to vrijeme su ukrajinske snage pojačale granatiranje grada na istoku Ukrajine, Slavianska, u kojem je pogođena dječja bolnica i klinika u središtu grada.”Ovih dana se dogodio masakr na aerodromu u Donjecku u kojem je poginulo 100 ljudi, svakog dana imate i zračne udare ukrajinske vojske i ovo je rat. Američko ministarstvo obrane povećava svoju vojnu pomoć vladi koja vodi rat protiv vlastitog naroda, a zatim šalje izaslanstvo Pentagona u Kijev. Jasno je da SAD igra ulogu u nečemu što je u osnovi izazvani rat”, rekao je Rozoff.Vrijedi se prisjetiti kako su prije tri godine Sjedinjene Države u Vijeću sigurnosti zajedno sa svojim zapadnim saveznicima zatražili zabranu letenja u Libiji i onda počeli s agresijom, jer je navodno libijska vlada koristila borbene zrakoplove protiv pobunjeničke utvrde u Bengaziju. Sada, kada ukrajinska vlada pomoću zrakoplova i helikoptera napada ljude u jugoistočnoj Ukrajini, nitko na Zapadu ne poziva na zonu zabrane leta”, rekao je Rozoff prije nešto više od mjesec dana.

Svi koji su malo bolje upućeni u situaciju u Ukrajini znaju da je ovo rat Washingotna i njegovih marioneta iz NATO saveza protiv Rusije, a Ukrajina je samo poligon za ostvarivanje američkih geostrateških i geopolitičkih interesa. Međutim, SAD su jasno dale do znanja da se ne žele izravno sukobljavati s Rusijom, niti bilo kojim drugom svjetskom silom, što je Washington otvoreno najavio “promjenom obrambene strategije”. Nova američka strategija se oslanja na sudjelovanje plaćeničkih postrojbi, oružanih snaga marionetskih država i angažmanom manjih američkih specijalnih postrojbi i pripadnika obavještajnih službi, dok se odustalo od velikih vojnih kampanja kakve smo vidjeli u Afganistanu i Iraku. O kakvoj je strategiji riječ ovaj portal je pisao u analizi Rusija i Iran nisu upali u zamku “Velike šahovnice” i revidirane američke strategije “Euroazijskog Balkana” Zbigniewa Brzezinskog koja je u pripremi i za Kinu.

Osim što se u izravnu borbu više neće slati američke trupe, pripreme vojnih aktivnosti također više nisu u nadležnosti američkog ministarstva obrane, što State Departmet i američki Kongres oslobađa svake odgovornosti pred međunarodnom zajednicom. U slučaju Ukrajine treba spomenuti američki thnik-tank RAND Corporation, koji na svojoj službenoj stranici navodi kako je riječ o “istraživačkoj organizaciji koja razvija rješenja za izazove javne politike i pomaže kako bi se cijeli svijet učinio sigurnijim, zdravijim i bogatijim”.

RAND pozorno prati zbivanja u Ukrajini još od prvog dana prosvjeda u Kijevu, a u martu objavljuje analizu u kojoj navodi “kako je diplomacija jedino rješenje za izlazak iz ukrajinske krize”, što bi trebalo potvrditi predanost američkih stručnjaka ove udruge u borbi za svjetski mir i stabilnost. No, to je samo naizgled tako.Novinari otkrivaju da je u skladu s novom američkom strategijom američki think-tank RAND Corporationon autor plana koji istok Ukrajine u slijedećih nekoliko sedmica treba pretvoriti u pakao na zemlji, a plan je naručila i financirala američka vlada.Global Research piše kako je “procurio povjerljivi dokument kojeg je za Ukrajinu pripremio istraživački centar korporacije RAND, te kako ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko slijedi akcijski plan kojeg su mu predložili eksperti spomenute korporacije”.

U memorandumu se naglašavaju “preporuke tokom akcije”, što automatski potvrđuje da mirovni plan ukrajinskog predsjednika Petra Poroshenka nikada nije ni trebao uspjeti.Dokument predviđa tri faze vođenja vojne operacije u istočnoj Ukrajini.Prva faza podrazumijeva potpunu izolaciju regije “obzirom da su svi mještani ili teroristi ili njihovi simpatizeri”.Regiju treba okružiti vojnicima i u cijelosti spriječiti protok robe i ljudi. Emitiranje radio i televizijskog programa, priključak na internet, telefon i mobilne komunikacije u regiji će biti prekinute.

Druga faza plana se zove “Mop-up”.Napadima na zemlji će prethoditi zračni udari na strateške objekte, a dozvoljena je i upotreba nekonvencionalnih oružja.U dokumentu se također predviđa izgradnja logora izvan srušenih naselja u kojima će se zatvoriti lokalno stanovništvo, a svima će naknadno biti suđeno zbog mogućeg sudjelovanja u borbenim aktivnostima ili zbog terorizma. Kome se ne dokaže nikakva kaznena odgovornost, biti će dopušten povratak kući, dok će imovina stanovnika osuđenih za kaznena djela biti nacionalizirana. “Nekretnine od osuđenih i evakuiranih stanovnika regija Lugansk i Donjeck regije će se oduzeti u korist države i pokloniti istaknutim borcima”, navodi se u dokumentu.

U trećoj fazi bi se trebalo vratiti u normalu napajanje električnom energijom vodom i plinom, a biti će obnovljene i komunikacije. Granice moraju biti pojačane kako bi se izbjegle moguće provokacije, a sve izbjeglice u logorima treba provjeriti zbog moguće potpore separatistima. Policijski sat treba uvesti od osam sati navečer do šest ujutro.Posebna pozornost će se obratiti na područje informacijske sigurnosti. Svi postojeći strani mediji će biti blokirani.

U ovom skraćenom dijelu se vide mnoge podudarnosti s ovim akcijskim planom, a Moskva je sredinom lipnja upozoravala da “kampovi za filtriranje” “, za koje se odlučila ukrajinska vlada, nisu u skladu ni s ratnim, ni humanitarnim pravom i izbjeglice se ne mogu tretirati kao “teroristi”, razdvajati djecu od roditelja koji će biti podvrgnuti dugom i iscrpljujućem ispitivanju, ne bi li se utvrdila njihova “kaznena odgovornost za sudjelovanje u pobuni ili terorizmu”. Ova mjera ne isključuje ni žene, koje će također morati proći “provjeru”, a analitičar Yuri Nosovskiy piše “kako je odluka ukrajinske vlade da izgradi logore za filtriranje izbjeglica premašila čak i najcrnje fantazije i sablasnija je od prijedloga fašističkog lidera Dmitriya Yarosha, koji je rekao kako sve stanovnike Donbasa jednostavno treba iseliti”.

U dokumentu stoji i da ga je naručila američka vlada, a korporacija RAND je dobila “savjetodavnu ulogu ukrajinske vlade”, kojoj je, kao što vidimo, predložila vojnu opciju za rješavanje krize na istoku, uključujući zatvaranje civila i građana u logore i ubijanje svih onih koji se opiru vladinoj akciji.PressTV piše kako ovo nije prvi put da RAND Corporation nudi istraživanja i analize.U šokantnom uratku RAND je brutalno, korak po korak, razradio plan za uklanjanje naroda i pripadnika narodnih milicija u istočnoj Ukrajini.U planu se, između ostalog, predlaže i suspendiranje ustava i nametanja opsadnog stanja, što je 1. srpnja bila tema rasprave u ukrajinskom parlamentu.Kijevu se također savjetuje “da ubije sve koji pruže otpor akcijama ukrajinske vojske, Nacionalne garde i paravojnih postrojbi”, koje su samo formalno pod zapovjedništvom ukrajinskog ministarstva obrane.

Glas Rusije također piše o ovom šokantnom planu i navodi “kako su novinari došli u posjed dokumenta kojeg su navodno pripremili stručnjaci Strateškog istraživačkog centra korporacije RAND”.Dokument je prvi objavio portal Before It's News, koji navodi “kako se plan treba primijeniti “samo u slučaju neuspjeha mirovnog plana”, ali kao što vidimo, već su mnogi njegovi dijelovi u potpunosti provedeni u djelo.Poseban režim će se uvesti i za predstavnike stranih medija koji i dobiju akreditaciju. U dokumentu se navodi da velika većina industrije ugljena treba biti uništena, što je opet potpuno u skladu sa zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda o de-industrijalizaciji Ukrajine ili sa Sporazumom o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji, koji je širi od običnog sporazuma uspostave zone slobodne trgovine i predviđa gašenje gotovo svih industrija koje nisu u skladu sa standardima EU.

Autori dokumenta navode “kako će to biti potpora opterećenom proračunu Ukrajine, jer će zatvaranje industrije Donbasa drastično smanjiti potrošnju plina, a time ujedno smanjiti ovisnost o Rusiji”. Također se spominje da će “ekonomski i politički utjecaj grupe Rinata Ahmetova na taj način biti znatno oslabljen”, a to je također dio operacije. Autori dokumenta tvrde da mogu nastati ekonomski i socijalni problemi i to zbog troškova aktivnosti ukrajinskih sigurnosnih snaga koji se ne mogu izbjeći zbog “nepopustljivosti terorista”.

Druga faza, kao što smo ukratko naveli, podrazumijeva “obračun” u regijama, što znači koordinirano djelovanje pješačkih postrojbi, koje će pratiti zračni udari. U dokumentu se također ističe da nema potrebe da se isključuje upotreba zabranjenih oružja, “kako bi gubici u ljudstvu bili što manji”. Znamo da ukrajinska vojska već koristi zabranjene zapaljive bombe s bijelim fosforom, a na internetu ima više snimaka koje potvrđuju njegovu uporabu.Kijev za sada ne želi komentirati te napade, a ukrajinsko zrakoplovstvo nastavlja bombardirati škole, bolnice vrtiće, stambene četvrti, što je nastavak “aktivne faze” plana u kojoj je primjetno povećanje broja civilnih žrtava.

Američki dokument sadrži detaljan plan o tome kako osloboditi gradove. Prvo, ulaze oklopna vozila i vojnici otvaraju vatru na pripadnike narodnih milicija. Istovremeno stanovništvo treba evakuirati u logore, a one koji se opiru treba ubiti odmah. Od kaznenih mjera treba još napomenuti strijeljanje zarobljenih pripadnika milicije i civila njihovih simpatizera.U dokumentu se također ističe da je za zaštitu logora potrebno angažirati “ideološki najstabilnije postrojbe”. Ne navodi se “ideologija”, ali se pretpostavlja da će to biti simpatizeri ili članovi nacionalističke stranke Svoboda i njihovi neonacistički pandani iz Desnog sektora.
Ljudi koji imaju bilo kakve znakove sudjelovanje u neprijateljstvima, modrice, rane od metaka ili gelera, tragova baruta, itd., treba procesuirati za separatizam i terorizam.

“Treba provesti cjelovito filtriranje i utvrditi da među muškarcima, čak i među ženama, ne postoji nitko tko je bio povezan sa separatistima, te pronaći one koji su počinili zločine u Ukrajini i bili u vezi s terorističkim aktivnostima. Takve stvari su moguće”, 11. juna je na ukrajinskoj državnoj televiziji izjavio smijenjeni ministar Mihail Koval.Na kraju treba osigurati “obnovu i normalan” život u regijama, ali se mora ojačati granica s Rusijom i izgraditi posebne kontrolne točke.

Nakon operacije treba pokrenuti propagandnu kampanju koja podrazumijeva emitiranje isključivo sadržaja koji će hvaliti “herojstvo” sudionika operacije. Ističe se da ako vojna operacija bude završena do 1. augusta 2014., prijeki sud treba ostati u funkciji do 1. januara 2015.Korporacija RAND osnovana je 1948. U početku je radila kao dizajnerski centar, međutim, 1950. kompanija prelazi na istraživanje u području nacionalne sigurnosti i radi za agencije američke vlade. RAND posebnu pažnju posvećuje novim analitičkim tehnikama u oblasti korporativnog razvoja.

Današnji iznenadni pad Slavianska je potvrda da mirovni pregovori u Berlinu nisu imali nikakve svrhe i da je Petru Poroshenku puno važnije što mu je “savjetovao” američki potpredsjednik Joe Biden, dok je State Department istog dana poručio “kako ukrajinske vlasti imaju punu podršku Sjedinjenih Država u oslobađanju zemlje od proruskih separatista i terorista”.Što se točno dogodilo nije jasno, budući da je narodni guverner Pavel Gubarev jutros zapovijedio Igoru Strelkovu, zapovjedniku obrane Slavianska i Donbasa, povlačenje iz Slavianska.

Strelkov na svojoj internetskoj stranici piše: “Odlučeno je. Napustite Slaviansk!”. To je učinjeno noću i imali smo minimalne gubitke. Milicije su organizirano krenule prema Kramatorsku, gdje će biti obavljeno daljnje pregrupiranje i krenuti put Gorlovke i Donjeck. Odlučili smo prekinuti “skrivanje od rata” i tako izbjeći granatiranje mirnih gradovima. Ovaj put ćemo učinkovito dovršiti proces udruživanja snaga milicije, njihovu centralizaciju pod jednim zapovjedništvom, poboljšati odnose i komunikaciju vojnika, povećati opskrbu, posebno teškim naoružanjem – artiljerijom i oklopnim vozilima.Kutuzov se također povukao, ali i to je bio plan. Ruski general neće odstupiti pred pobjedničkom i odlučujućom bitkom. Sada je potrebno ojačati humanitarnu pomoć Donbasu, budući da je izbjeglica na granici s Rusijom jučer prošlo više nego cijeli protekli mjesec dana.

Kao što vidimo, stanovnici Slavianska se mogu nadati samo najgorem. Iz informacija dostupnih u ovom trenutku se navodi kako su očevici u Kramatorsku vidjeli veliki broj vozila i ljudi.Igor Strelkov se obratio i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i rekao kako mu se dodvoravanje, obzirom da je u tijeku rat, čini nepriličnim, iako njegove javne istupe mnogi pokušavaju iskoristiti kao “ideološku bombu” usmjerenu protiv vlade i Kremlja.

“Nakon zauzimanja Krima, Putin je započeo revoluciju odozgo i to je proces koji ide vrlo, vrlo teško, s konstantnim kolebanjem na jednoj i na drugoj strani. Taj će proces ići i ako ga on ne podrži, ali će mu neuspjeh pomesti cijelu zemlju. Štoviše, tokom ovog rata, biti protiv zapovjednika ustanka se svodi na izdaju domovine i jednom utjelovljenu pobunu u ime “spasa Rusije” će biti bez učinka”, rekao je Igor Strelkov danas poslije podne, a treba podsjetiti da je još jučer molio za pomoć u vojnoj opremi i upozoravao “kako se ne treba radovati jednom oborenom zrakoplovu, ako u njemu svakog dana pogine nekoliko boraca”.

Za neke je izlazak iz Slavianska i odlazak u Donjeck posve trijezan korak, sa stajališta interesa za nastavak borbe i prilikom izlaska is Slavianska i Semyonovke će ukrajinska vojska napustiti Kramatorsk i Konstantinovku, jer u prisiljavanu milicija na daljnje povlačenje, nakon gubitka Slavianska držati Kramatorsk više nema smisla. U Donjecku priznaju moralni značaj koju ova pobjeda ima za pučiste u Kijevu i jačanje morala neprijatelja, a s druge strane pad morala u redovima milicija je neizbježna posljedica.

Današnja akcija ukrajinske vojske i prilično neobjašnjivo napuštanje Slavianska, utvrde koja sigurno nije mogla biti osvojena u samo nekoliko sati, jer da je tako, onda bi to ukrajinska vojska učinila davno, potvrđuje jednu drugu činjenicu, a to je da primirja neće biti, te ako se ono i formalno proglasi, ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko će nastaviti raditi po navodnom planu američke korporacije RAND, koja se “brine da cijeli svijet bude sigurniji, zdraviji i bogatiji”.

N.Babić (Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku