hamburger-icon

Kliker.info

Donald Tusk: U većini stvari slažemo se s Trumpom, osim o klimi i trgovini

Donald Tusk: U većini stvari slažemo se s Trumpom, osim o klimi i trgovini

25 Maja
14:28 2017

Američki predsjednik Donald Trump sastao se danas sa liderima Evropske unije u Briselu, gdje prisustvuje samitu NATO-a.

Razgovore je započeo s predsjednikom Europskog savjeta Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom i drugim zvaničnicima.

Tusk je nakon susreta izjavio da između dvije strane postoji saglanost o puno pitanja, ali da pitanja klime i trgovine ostaju otvorena.

Tusk: Vrijednosti, a ne samo interesi

“Razgovarali smo o vanjskoj politici, sigurnosti, klimi, trgovačkim odnosima. Mislim da se u puno područja slažemo, prije svega u pogledu borbe protiv terorizma, mislim da ne moram objašnjavati zašto. Ali, neka pitanja ostaju otvorena, poput klimatskih promjena i trgovine, a nisam posve siguran da danas možemo reći – mi, mislim na predsjednika Trumpa i mene – da imamo zajedničku poziciju oko Rusije, iako kada je riječ o sukobu u Ukrajini čini se da slično razmišljamo”, rekao je kratko Tusk nakon sastanka s američkim predsjednikom.

“Moja glavna poruka predsjedniku Trumpu bila je da su temeljne zapadne vrijednosti poput slobode, ljudskih prava i poštivanja ljudskog dostojanstva, ono što daje najdublji smisao našoj saradnji i prijateljstvu”, naglasio je Tusk, kako prenosi Hina.

“Danas je najveća zadaća konsolidacija čitavog slobodnog svijeta oko tih vrijednosti, a ne samo oko interesa. Vrijednosti i načelo na prvom mjestu – to je ono što bismo mi, Evropa i Amerika, trebali govoriti”, zaključio je Tusk.

Američki predsjednik nakon sastanka nije davao izjave.

Trump je javno pozivao na raspuštanje bloka kada je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo o izlasku iz Evropske unije prošlog ljeta, prenosi Tanjug agenciju AP.

Trump prvi put na samitu NATO-a

Lideri 28 država članica NATO-a održat će u četvrtak samit u Briselu, na kojem će prvi put učestvovati predsjednik SAD-a Donald Trump, čije su izjave o zastarjelosti Sjevernoatlantske alijanse i Brexitu kao “odličnoj stvari” izazvale priličnu zabrinutost u Evropi.

Ne samo da će NATO danas odmotati crveni tepih za Trumpa nego će predstaviti i svoje novo sjedište, zgradu vrijednu milijardu eura, prenosi AP.

Čelnici NATO-a okupljaju se na samitima svake dvije godine, ali je ovaj sastanak izuzetak, a povod je otvaranje novog sjedišta, koje se nalazi tačno preko puta starog sjedišta u briselskom predgrađu Ever, navodi Hina.

Belgijska policija očekuje da će danas u Briselu biti blizu 10.000 demonstranata, koji se okupljaju pod sloganom “Trump nije dobrodošao”, zbog čega su predviđene stroge sigurnosne mjere, uz veliki broj policajaca i vojnika.

Otkrivanje spomenika

Kratak sastanak, koji je odavno planiran za proljeće ove godine, kada se još nije moglo predvidjeti da novo sjedište Alijanse neće biti završeno, bit će održan u novom, nedovršenom kompleksu, koji će danas biti svečano otvoren, ali se pravo preseljenje očekuje u jesen.

Samit se svodi na radnu večeru čelnika zemalja članica, pa se i ne mogu očekivati sadržajnije rasprave, a svaki od čelnika imat će po tri minute za raspravu.

Prije radne večere bit će otkrivena dva spomenika koji se nalaze ispred nove zgrade – u spomen na pad Berlinskog zida i na napad na SAD 11. septembra 2001. godine, kada je NATO prvi put u svojoj historiji aktivirao Član 5. Sjevernoatlantskog ugovora, koji kaže da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve.

Otvaranje će biti uveličano prelijetanjem vojnih aviona zemalja članica.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku