hamburger-icon

Kliker.info

Donald Trump u Izraelu: Imamo rijetku mogućnost za mir

Donald Trump u Izraelu: Imamo rijetku mogućnost za mir

22 Maja
15:59 2017

Predsjednik SAD-a Donald Trump pozvao je u kratkom govoru odmah po dolasku u Izrael u ponedjeljak regionalne čelnike da sarađuju u borbi za mir te rekao da mu je posjeta Saudijskoj Arabiji donijela nove nade u takvu budućnost.

“Imamo pred sobom rijetku mogućnost da donesemo sigurnost i stabilnost ovoj regiji i njenim ljudima”, rekao je Trump tokom dočeka.

“Međutim, to možemo postići samo ako sarađujemo. Drugog načina nema”, naglasio je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da se nada kako će Trumpova posjeta Izraelu biti “historijska prekretnica” u postizanju regionalnog mira.

“Neka Vaša prva posjeta našoj regiji bude historijska prekretnica na putu prema pomirenju i miru”, rekao je Netanyahu u kratkom govoru dobrodošlice američkom predsjedniku.

‘Ruka pomirenja svim susjedima’

Dodao je da Izrael dijeli američku predanost miru te da “pruža ruku pomirenja prema svim svojim susjedima, uključujući Palestince”.

Predsjednik SAD-a stigao je u Izrael iz Saudijske Arabije i odvojeno će se sastati s izraelskim premijerom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, u pokušaju oživljavanja mirovnog procesa.

To je druga stanica njegove prve predsjedničke turneje, gdje je dočekan svečano, s prostrtim crvenim tepihom na aerodromu “Ben Gurion” u Tel Avivu, gdje su ga, po izlasku iz aviona Air Force One, zajedno sa suprugom Melanijom, pozdravili izraelski premijer sa suprugom Sarom te izraelski predsjednik Reuven Rivlin sa suprugom.

Nakon kratkih izjava po dolasku Trump se helikopterom uputio u Jerusalem.

Trumpov današnji dolazak ujedno je i prvi poznati direktan let jednog američkog predsjednika u Izrael iz Saudijske Arabije, u kojoj je boravio prethodna dva dana, zagovarajući u muslimanskom svijetu partnerstvo protiv terorizma.

Njegovo devetodnevno putovanje Bliskim istokom i Evropom, prvi inozemni put nakon preuzimanja dužnosti u januaru, završava u subotu, nakon posjeta Vatikanu, Brisela i Siciliji.

Nema međunarodnog priznanja

Trump će posjetiti Baziliku Svetog groba i Zid plača u Istočnom Jerusalemu.

Posjeta Zidu plača bila je sporna prije nego što je Trump otputovao iz Washingtona, jer su američki zvaničnici odbili reći pripada li Izraelu.

Izrael smatra Jerusalem jednom cjelinom, ali to nije međunarono priznato.

Zapadni dio grada izraelska je teritorija od 1948. godine i većina ljudi koji žive tamo jesu Jevreji.

Stanovništvo Istočnog Jerusalema pretežno je arapsko, a Izrael ga je okupirao 1967. godine.

Kasnije ga je ilegalno anektirao i tvrdio da je cijeli grad njegova prijestonica.

Palestinci vide Istočni Jerusalem kao prijestonicu svoje buduće države.

Netanyahu je u nedjelju navečer izjavio da će Jerusalem uvijek biti glavni grad Izraela.

“Večeras cijelom svijetu poručujem na najjasniji mogući način: Jerusalem je bio i uvijek će biti prijestonica Izraela. Hramska gora i Zid plača ostat će pod izraelskim suverenitetom”, rekao je on.

Netanyahu: ‘Prvo i najače savezništvo’

Izraelski premijer rekao je nešto ranije da će tema razgovora s Trumpom biti napori za postizanje mira.

“Razgovarat ću s predsjednikom Trumpom o načinima da dodatno ojačamo prvo i najjače savezništvo sa SAD-om. Mi ćemo jačati sigurnosne odnose, koji svakodnevno jačaju, i razgovarat ćemo o načinima za unapređenje mira”, rekao je Netanyahu.

Također je ukazao na značaj uključivanja Jerusalema u Trumpovo prvo putovanje u inozemstvo otkad je stupio na predsjedničku dužnost nakon što se Trump “udaljio od svojih predizbornih obećanja da će premjestiti Ambasadu SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem”.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku