hamburger-icon

Kliker.info

Donald Trump : Sistemi CIA-e su zastarjeli i moraju se modernizirati !

Donald Trump : Sistemi CIA-e su zastarjeli i moraju se modernizirati !

10 Marta
07:47 2017

Američki predsjednik Donald Trump smatra da su sistemi CIA-e zastarjeli, saopćila je Bijela kuća nakon što je WikiLeaks objavio veliku količinu dokumenata u vezi s operacijama cyber-špijunaže američke Centralne obavještajne agencije.

“Trump smatra da su sistemi CIA-e zastarjeli i da se moraju modernizirati”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer nekoliko sati nakon što je osnivač WikiLeaksa Julian Assange kritizirao CIA-u da je “nesposobna” zato što je, kako kaže, čuvala sve hakerske tajne na jednom mjestu, prenosi AFP.

U utorak je WikiLeaks objavio gotovo 9.000 dokumenata za koje tvrdi da su dio ogromne količine podataka koji su procurili iz CIA-e, opisavši ih kao dosad najobimnije objavljivanje tajnih obavještajnih podataka.

Dokumenti pokazuju da je CIA proizvela više od 1.000 štetnih računarskih sistema – virusa i drugih programa koji se mogu infiltrirati i preuzeti kontrolu nad ličnom elektronikom, tvrdi WikiLeaks, dok je CIA optužila tu medijsku organizaciju da pomaže američkim rivalima i ugrožava sigurnost Amerikanaca.

‘Ugrožavanje Amerikanca’

“Američka javnost trebala bi biti veoma uznemirena bilo kakvim objavama WikiLeaksa koje imaju za cilj da naškode mogućnosti obavještajne zajednice da zaštiti Ameriku od terorista i drugih neprijatelja”, rekla je glasnogovornica CIA-e Heather Fritz Horniak, javlja AFP.

Prema njenim riječima, WikiLeaks takvim objavama “ne samo da ugrožava američko osoblje i operacije već neprijatelje Amerike oprema oruđem i informacijama kojima mogu naškoditi sigurnosti zemlje”, javlja AP.

Glasnogovornica CIA-e nije potvrdila autentičnost dokumenata koje je objavio WikiLeaks, ali su dvojica američkih obavještajnih i policijskih zvaničnika izrazila uvjerenje za Reuters da su ti dokumenti autentični.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku