hamburger-icon

Kliker.info

Donald Trump ponovo udara : Hillary Clinton je pod zaštitom manipulatorskog sistema

Donald Trump ponovo udara : Hillary Clinton je pod zaštitom manipulatorskog sistema

07 Novembra
08:06 2016

trka1Kanidat republikanaca na predsjedničkim izborima u SAD Donald Trump izjavio je da njegovog protivkandidata Hillary Clinton štiti “manipulatorski sistem”.Dodao je i da će bivša državna sekretarka “dugo vremena biti pod istragom”.

Na mitingu u Minesoti, Trump nije pominjao objavu direktora FBI Comyja  koji je obavijestio Kongres da nije promijenio zaključke do kojih je došao u julu da Clinton nije počinila krivično djelo, kada je koristila privatni server za svoje email poruke dok je bila na položaju državne sekretarke.

Trump je ponovio da će Clinton biti “još dugo, dugo vremena pod istragom i da će se to najvjerovatnije okončati krivičnim suđenjem”.

“Clintonovu štiti manipulatorski sistem. Njoj ne bi trebalo da se dozvoli ni da se kandiduje za predsjednika”, poručio je Trump, preneo je AP.

Comyjevo  pismo je objavljeno nekoliko minuta prje nego što je Trump izašao na binu.

U međuvremenu, dva dana pred američke predsjedničke izbore republikanac Donald Trump i demokrata Hillarz Clinton obilaze države, koje su ključne na ovim izborima gdje ulažu nastojanja u posljednji momenat da privuku pažnju neopredeljenih birača i pronađu put do pobjede.

Nacionalne ankete i dalje ukazuju da Hillary Clinton, bivša američka državna sekretarka, tijesno vodi ispred, tajkuna nekretnina Donalda Trumpa koji se prvi put kandidovao za taj položaj.

Većina analitičara predviđa pobjedu Hillary  Clinton u utorak, ali njena prednost u odnosu na Trumpa nije nepremostiva što znači da i on ima šansu da dobije položaj u Bijeloj kući, ako u posljednjem trenutku kampanje osvoji pobjedu u tijesno neopredeljenim državama i onima koje su tradicionalno favorizovale demokratske kandidate, navodi Glas Amerike.

Najnovije ankete ukazuju da Hillary Clinton vodi sa oko dva do tri odsto prednosti, mada je anketa Washiington posta i mreže ABC ukazala da Hillary  vodi sa 48 prema 43 posto.

Međutim, na američkim predsjedničkim izborima se ne osvaja pobjeda glasovima birača već takozvanim elektorskim glasovima, koji se od države do države stiču osvajanjem pobjede na osnovu većine glasova građana te države. Najveće države imaju najveći broj elektorskih glasova i svakom kandidatu je za pobjedu potrebno bar 270 od ukupno 538 elektorskih glasova.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku