hamburger-icon

Kliker.info

Donald Trump konačno Trump konačno osudio rasiste koji su izazvali kaos u Charlottesvilleu: Rasizam je zlo i oni koji čine nasilje u to ime su kriminalci i grubijani !

Donald Trump konačno Trump konačno osudio rasiste koji su izazvali kaos u Charlottesvilleu: Rasizam je zlo i oni koji čine nasilje u to ime su kriminalci i grubijani !

14 Avgusta
22:55 2017

Američki predsjednik Donald Trump osudio je smrtonosni napad automobilom na ljude koji su se okupili na demonstracijama protiv skupa bijelih supremacista u Charlottesvilleu.

Trump se obratio javnosti nakon brojnih javnih kritika zbog činjenice da u prvom javnom obraćanju nakon nasilja nije osudio bijele supremaciste i rasizam.

„Svi oni koji su počinili krivično djelo, bit će izvedeni pred lice pravde. Najoštrije osuđujemo ovo teško pokazivanje nasilja kojem nema mjesta u Americi. Kao što sam rekao više puta ranije, bez obzira na boju kože, svi živimo prema istim zakonima i svi pozdravljamo istu divnu zastavu i sve nas je stvorio veliki Bog. Trebamo se ujediniti i osuditi mržnju i nasilje“, poručio je američki predsjednik.

‘Udar na srce Amerike’

„Svi moramo ponovo osjetiti ljubav i odanost. Rasizam je zlo i oni koji čine nasilje u to ime su kriminalci i grubijani, uključujući Ku Klux Klan, neonaciste, bijele supremaciste i sve ostale grupe koje čine zlo.

Mi smo nacija koja je zasnovana na istini, a to je da smo svi stvoreni jednaki – u očima našeg Stvoritelja, prema zakonu i Ustavu. Svi koji čine nasilje u ime vjere čine udar na srce Amerike“, rekao je američki predsjednik.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja Trumpu.

Ranije u ponedjeljak, dvadesetogodišnji James Fields, osumnjičen za ubistvo demonstrantkinje u Charlottesvilleu, pojavio se pred sudom.

Sudija je odbio kauciju za njegovo puštanje na slobodu, te zakazao početak procesa za 25. august.

Fields se tereti da je tokom protesta automobilom uletio među okupljene građane koji su demonstrirali protiv bijelih supremacista.

Demonstranti traže Trumpovu ostavku

Istovremeno, demonstranti su se okupili ispred Trumpovog tornja sa zahtjevom da američki predsjednik podnese ostavku, jer nakon napada u Virdžiniji nije konkretno osudio pokret koji se zalaže za nadmoć bijelaca.

Ranije je generalni direktor farmaceutske kompanije Merck & Co Inc, Ken Frazier, podnio ostavku u Američkom Vijeću za proizvodnju koje je formirao Donald Trump, navodeći kao razlog izostanak reakcije američkog predsjednika na nasilje u Charlottesvilleu.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku