hamburger-icon

Kliker.info

Donald Trump : ‘Izbori su bili prevara, ali napuštam Bijelu kuću ako Elektorski kolegij potvrdi pobjedu Bidena‘

Donald Trump : ‘Izbori su bili prevara, ali napuštam Bijelu kuću ako Elektorski kolegij potvrdi pobjedu Bidena‘

27 Novembra
08:05 2020

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da će napustiti Bijelu kuću ako Elektorski kolegij potvrdi pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena na predsjedničkim izborima, objavio je Reuters.

Sigurno hoću i vi to znate. Ali mislim da će se mnogo toga dogoditi do 20. januara. Mnogo toga – jer je utvrđena masovna prevara. Mi smo kao zemlja trećeg svijeta“, rekao je Trump.

Aktuelni predsjednik rekao je i da mu je teško da saglasi sa predviđenim izbornim ishodom pod, kako je rekao, trenutnim okolnostima. Nije želio da odgovori da li će prisustvovati inauguaciji izabranog predsednika Bidena koja bi trebalo da se održi 20. januara.

Običaj je da preuzimanju dužnosti novoizabranog predsjednika prisustvuje državnik koji napušta dužnost.

Joe Biden predviđeni je pobjednik američkih predsjedničkih izbora na kojima je osvojio 306 elektorskih glasova – naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsjednik i republikanski kandidat. Takođe, na osnovu prebrojanih glasova građana, Biden je u odnosu na Trumpa u prednosti za 6 miliona glasova.

Donald Tramp, njegova kampanja i pravni tim osporavaju rezultate predsjedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obilježile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinjele da umjesto njega – izabrani predsjednik bude demokratski kandidat Joe Biden .

Međutim, za te tvrdnje osim objava na društvenim mrežama kojima se spori tačnost, Trump i njegova kampanja nisu ponudili validne dokaze – što za rezultat ima njihovo odbacivanje pred sudovima.

Osim toga, aktuelni predsjednik Trump koji ne prihvata izborni poraz, odbijao je da se saglasi sa procesom tranzicije vlasti – tokom koga bi do 20. januara kada bi novoizabrani predsjednik Biden trebalo da preuzme dužnost, vlast trebalo da pređe u ruke administracije koju predvodi.

To se međutim promenilo u utorak – danu kada je objavljeno da je u američkoj državi Mičigen potvrđena izborna pobeda demokratskog kandidata. Obelodanjeno je i pismoEmily W. Murphy, direktorica  Uprave za opšte poslove – agencije američke Vlade zadužena za proces predaje vlasti, u kome je konstatovala da je izabrani predsjednik Joe Biden , kako je ukazano, očigledni pobjednik američkih predsjedničkih izbora.

Američke države trebalo bi do osmog decembra  da potvrde rezultate glasanja, a  za 14. decembra  je planirano i  elektorsko glasanje.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobjednika predsjedničkih izbora.

(Kliker.info-Glas Amerike)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku