hamburger-icon

Kliker.info

Donacijama protiv poplava : U Bruxellesu danas donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju

Donacijama protiv poplava : U Bruxellesu danas donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju

16 Jula
07:44 2014

Poplave u SrbijiU Bruxellesu danas u popodnevnim satima bit će  održana donatorska konferencija pod motom “Obnavljamo zajedno” radi prikupljanja sredstava za obnovu nakon katastrofalnih poplava koje su u maju zadesile  BiH i Srbiju.Konferenciju organizira Evropska komisija, a suorganizatori su Francuska i Slovenija. Planirano je da budu prikazana tri kratka filma o dramatičnim poplavama u Bosni i Hercegovini i Srbiji kao i o međunarodnom odgovoru, najavljeno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini. Potom će pozdravnim govorima evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea, premijerke Slovenije Alenke Bratušek i ministra vanjskih poslova Francuske Laurenta Fabiusa konferencija biti zvanično otvorena. Predviđeno je da govornici budu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prije predstavljanja konkretnih potreba dviju zemalja i sesije na kojoj će donatori odrediti pomoć. Jedan od govornika bit će i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Planirano je da evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije Kristalina Georgieva zatvori konferenciju. Na konferenciju su pozvane zemlje međunarodni donatori, međunarodne finansijske institucije i najrelevantnije organizacije civilnog društva. Evropska komisija, Francuska i Slovenija prioritet daju ekonomskom oporavku obiju zemalja.
Kako je novinarima u Sarajevu jučer rekao ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija učešće su najavile sve zemlje članice Evropske unije (28) kao i 29 zemalja koje nisu članice Evropske unije, šest međunarodnih finansijskih institucija te 16 različitih međunarodnih organizacija (UN, UNDP, Svjetska zdravstvena organizacija, Organizacija islamskih zemalja, OSCE…).Na konferenciju su pozvani predstavnici 31 nevladine organizacije koje se bave obnovom i razvojem dok je učešće najavilo i 12 predstavnika privatnog sektora iz različitih dijelova svijeta. U Evropskoj komisiji procjenjuju da je više od tri miliona građana, posredno ili neposredno, pogođeno poplavama u kojima su kuće, škole i bolnice teško oštećene. Šteta u Bosni i Hercegovini procijenjena je na oko četiri milijarde KM, a Lagumdžija najavio je da bi do Nove godine svima koji su ostali bez domova kuće trebale biti popravljene ili sanirane. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku