hamburger-icon

Kliker.info

Domovino sretan ti rođendan : Prije 72 godine BiH je u Mrkonjić Gradu definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država !

Domovino sretan ti rođendan : Prije 72 godine BiH je u Mrkonjić Gradu definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država !

25 Novembra
08:04 2015

ZASTAVA-BIH-liceBosna i Hercegovina danas 25. novembra  obilježava Dan državnosti .Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu. Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, na prijemu u zgradi Predsjedništva ove države povodom Dana državnosti, kazao je kako je optimista da bolji dani čekaju bh. građane.

„Prisjećamo se datuma kada je obnovljena državnost BiH. Uz zahvalnost generaciji koji su to uradili, želim posvetiti ovo obraćanje mladima u BiH i zato ću više govoriti o budućnosti, o potrebi da otvorimo puteve nadi, da otvorimo puteve boljem životu i promjenama, a da suzimo prostor tjeskobi, neizvjesnosti i apatiji koje opterećuju našu mladost“, kazao je Izetbegović.

„Uvjeren sam da će doći bolji dani, nemojmo se vraćati u prošlost i govoriti kako je nekada bilo bolje i kako ćemo to blagostanje teško postići.“Prijem povodom Dana državnosti organiziran je dan ranije jer članovi Predsjedništva sutra u Zagrebu učestvuju na regionalnom samitu Brdo-Brijuni.

U RS-u radni dan, u Federaciji praznik

Domaćin prijema bio je član Predsjedništva Bakir Izetbegović, predsjedavajući Dragan Čović priprema se za regionalni samit u hrvatskoj prijestolnici, dok član Predsjedništva iz entiteta Republika Srpska Mladen Ivanić nije došao.Ivanić, kao i njegovi prethodnici, smatra da 25. novembar ne treba obilježavati kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Zbog toga je danas  u RS-u redovan radni dan, dok je u drugom bh. entitetu, Federacija BiH, neradni.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Jedan komentar

 1. harun
  harun 25 Novembra, 22:51

  Malo komentara i sugestija na danasnji dan,
  Jusuf Trbic-Bijeljina. ….!

  http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=57465

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku