hamburger-icon

Kliker.info

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH : Izetbegović predsjedavajući, Čović i Špririć zamjenici

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH : Izetbegović predsjedavajući, Čović i Špririć zamjenici

28 Februara
15:02 2019

Za novog predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izabran je Bakir Izetbegović, a za njegove zamjenike Dragan Čović i Nikola Špirić.

Na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH izabrani su članovi rukovodstva gornjeg doma zakonodavne vlasti, odnosno predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH. Delegati su pred izjašnjavanje informisani kako predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg moraju biti iz različitih naroda te da predsjedavajući ne može biti iz istog naroda kao i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Inače, na čelu Zastupničkog doma PSBiH nalazi se Borjana Krišto iz HDZ-a koja se izjašnjava kao pripadnica hrvatskog naroda.

To znači da je mjesto predsjedavajućeg pripalo delegatu iz reda bošnjačkog naroda, mjesto prvog zamjenika delegatu iz reda hrvatskog, a mjesto drugog zamjenika iz reda srpskog naroda.

Na današnjoj sjednici osnovani su i klubovi naroda i to klubovi delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda. 

U Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH bit će Bakir Izetbegović (SDA), Asim Sarajlić (SDA), Amir Fazlić (SDA), Denis Bećirović (SDP) i Fahrudin Radončić (SBB). Za predsjedavajućeg Kluba delegata iz reda Bošnjaka izabran je Asim Sarajlić, a za zamjenika predsjedavajućeg Denis Bećirović.

U Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda u naredne četiri godine bit će Dragan Čović (HDZ), Bariša Čolak (HDZ), Marina Pendeš (HDZ), Lidija Bradara (HDZ) i Zlatko Miletić (DF). Za predsjedavajuću Kluba delegata iz reda Hrvata izabrana je Lidija Bradara, a za zamjenika predsjedavajuće Bariša Čolak.

Klub delegata iz reda srpskog naroda činit će Nikola Špirić (SNSD), Dušanka Majkić (SNSD), Sredoje Nović (SNSD), Lazar Prodanović (SNSD) i Mladen Bosić (SDS). Za predsjedavajućeg Kluba delegata iz reda srpskog naroda izabran je Sredoje Nović, a za zamjenicu predsjedavajućeg izabrana je Dušanka Majkić.

Predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Asim Sarajlić rekao je da ovaj klub predlaže za predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegović. Nakon provedene procedure glasova Izetbegović je izabran ta predsjedavajućeg sa 12 glasova za i dva suzdržana.

Predsjedavajuća Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda Lidija Bradara predložila je Dragana Čovića za prvog zamjenika predsjedavajućeg. Čović je u konačnici sa 12 glasova za i dva suzdržana izabran za prvog zamjenika predsjedavajućeg.

Predsjedavajući Kluba delegata iz reda srpskog naroda Sredoje Nović predložio je Nikolu Špirića za drugog zamjenika predsjedavajućeg. Špirić je u Kolegij Doma naroda PSBiH izabran sa 12 glasova za i dva suzdržana.

Suzdržani prilikom glasanja bili su delegati Zlatko Miletić i Mladen Bosić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku