hamburger-icon

Kliker.info

Dolijao najmoćniji narko diler u Evropi : Naser Keljmendi uhapšen na Kosovu

Dolijao najmoćniji narko diler u Evropi : Naser Keljmendi uhapšen na Kosovu

06 Maja
13:42 2013

Naser Keljmendi , vođa jedne od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu, koji se nalazi i na crnoj listi SAD,  uhapšen je na Kosovu, potvrđeno je u policiji Kosova. Keljmendi se nalazi na crnoj listi SAD i potjernici Interpola gdje je označen kao jedan od najopasnijih narko dilera na Balkanu.“Možemo potvrditi da je 5. maja oko 20 sati Policija Kosova uhapsila dvije osumnjičene osobe, od kojih je jedna tražena pod međunarodnom potjernicom, dok je druga osoba uhapšena zbog pružanja pomoći osobi koja je bila pod međjunarodnom potjernicom. Sada su obje osobe u policijskom centru za zadržavanje", kazao je za RSE portparol policije, Baki Kelani.Kako saznaje RSE, drugi uhapšeni je Fuad Nikqi (1981).
 
U Ministarstvu pravde kažu da je ekstradicija Keljmendija Bosni i Hercegovini  moguća, iako će ona biti komplikovana, obzirom da BiH nije priznala Kosovo.Savjetnik ministara, Driton Lajqi, međutim dodaje da će se u ovom slučaju zatražiti pomoć misije EU na Kosovu, EULEX,  obzirom da ova misija ima direktne kontakte sa vlastima u BiH.“Pitanje ekstradicije sa Bosnom je malo komplikovano zato što Bosna ne priznaje Kosovo, nemamo sporazuma o ekstradiciji sa Bosnom, kao što imamo sa nekim zemljama regiona i EU. Vlasti EULEX-a imaju mogućnost za ekstradiciju jer je to misija EU, i mislim da se trebaju pronaći legalne osnove kako bi došlo do ekstradicije. To neće biti lako, već je veoma složeno obzirom da BiH ne priznaje Kosovo i ne želi da ima direktne kontakte sa Kosovom”, kazao je Lajqi.“Mi smo tu da poštujemo međunarodne konvencije i doprinesemo borbi protiv organizovanog kriminala i bilo kakve negativne pojave u regionu”, dodao je on.Dok se ne donese odluka o ekstradiciji, Lajqi kaže da će Keljmendi biti pod nadzorom policije.
 
U EULEX-u još uvek nisu potvrdili da li će učestvovati u procesu ekstradicije Keljmendija. Međutim u prošlosti, primjera radi, EULEX je pomogao izručenje Baki Sadikija koga je tražilo slovačko pravosuđe. Sadiku je bio uhapšen na Kosovu na osnovu crvene potjernice INTERPOLA izdate u Slovačkoj, zemlja koja takođe nije priznala Kosovo.Na zahtjev slovačkih organa vlasti, i na osnovu sporazuma sa kosovskim vlastima, EULEX je pružio pomoć u procesu izručivanja. EULEX je omogućio odgovarajući prenos zahtjeva za izručenje od Ministarstva pravde Republike Slovačke ka kosovskom Ministarstvu pravde, kao i primopredaju te osobe iz nadležnosti kosovske policije u nadležnost slovačke policije.Ne samo što je označen kao najveći narko bos i najopasnija osoba u Evropi po američke interese Naser Keljmendi za Interpol je i osoba koja godinama pere novac zelenari i ubija na Balkanu.
 
Reakcije u BiH
 
Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH kaže da su u stalnom kontaktu sa institucijama u BiH oko službene potvrde o hapšenju Keljmendija na Kosovu.Naser Keljmendi, osumnjičeni, pod istragom je Tužiteljstva BiH zbog krivičnih djela organiziranog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga i krivičnim djelom ubistva. Nakon realizacije lišenja slobode i pretresa po nalogu Tužiteljstva BiH u okviru akcije kodnoga naziva Lutka, koje su izvršene u septembru prošle godine, na zahtjev Tužiteljstva BiH pravosudni organi naše zemlje su raspisali međunarodnu tjeralicu za osumnjičenim Keljmendijem, koji se nalazi u bijegu. Nakon zaprimanja službene obavijesti, Tužiteljstvo BiH će pokrenuti aktivnosti u skladu sa zakonom, zajedno sa drugim pravosudnim i policijskim institucijama u našoj zemlji, u pravcu izručenja osumnjičenog pravosuđu BiH.“
 
Nakon osmomjesečnog bjekstva i hapšenja očekuje se da bude izručen BiH, kazao je za FTV državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić:“On treba da bude isporučen BiH na osnovu zahtjeva našeg državnog Tužiteljstva gdje će biti stavljen u pritvor i nakon toga pravosudni organi preuzimaju svoj dio posla.”Iako BiH nije priznala Kosovo vjeruje se da će se u najskorijem roku naći mehanizmi za njegovo izručenje, najvjerovatnije preko međunarodnih institucija na Kosovu. Tužilaštvo BiH u okviru akcije “Lutka” koja je provedena prošle godine i u kojoj je uhapšeno 18 osoba,  Keljmendija sumnjiči za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, trgovinu drogom i druga krivična djela.
 
Kako se radi o organizovanom kriminalu koji seže van granica BiH, preko cijele regije, Keljmendijevo bi hapšenje prema mišljenju bivšeg ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića moglo označiti uvođenje reda, ali i kraj političkog mentorstva kriminalnim organizacijama.“Ne postoji nijedan kriminalac u BiH sa nekim jačim kapacitetom koji na određeni način nema zaštitu od pojedinaca u pravosudnom i političkom sistemu BiH. samo razotkrivanje pojedinaca I osoba koje na određeni način štite bilo kog kriminalca u BiH će otvoriti novu stranicu kad je u pitanju vladavina prava i pravna država. Vjerujem da će ukoliko dođe do sudskog procesa ti pokazatelji i navodi koje sam vrlo često iznosio biti podastrti I činjenicama iz ovog slučaja a vjerujem i drugih slučajeva koji su do sada procesuirani u Sudu BiH. “
 
Keljmendi je i jedna od meta akcija "Besa", potvrdio je nedavno direktor Asocijacije šefova policija zemalja jugoistočne Evrope Zlatko Miletić  u kojoj je za dvije i po godine, uhapšeno više od 440 osoba, te oduzeto preko tone narkotika. Upravo je Miletić nedavno i nagovijestio njegovo hapšenje.Keljmendi je poreklom Kosovar, sa bosansko-hercegovačkim državljanstvom. Biznismen, očigledno upleten u šarenolike političke relacije više država regiona. Odavno se sumnja da, to što sada, između ostalog, trguje građevinskim materijalom, može da zahvali opranom novcu, a prvobitno zarađenom na trgovini drogom, cigaretama i ljudima, kao i na zelenašenju.Međutim, izbija u prvi plan nakon što ga je američki predsednik Barak Obama stavio na crnu listu u pismu koje je uputio Kongresu. Uz imena lidera meksičkog kartela Snaloa – Hozea Anotnia Sota Gasteluma, te visoko rangiranog avganistanskog dilera – Sajeda Vazira Šaha, Keljmendi je označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za SAD.
 
Srpska policija označila ga je kao glavnog organizatora i finansijera prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Turske i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Evropu. Javnosti u Srbiji, navikloj na tvrdnje po kojima su vodeći narko dileri sa Kosova (što je verzija koja joj se servira dve decenije, a pri čemu se zanemaruju visoko rangirani srpski kriminalci koji su očigledno uvezani sa onima u regionu) – ovakve informacije dođu kao još jedna potvrda. Sama policija ili nevladine organizacije nisu u javnost izlazili sa posebnim detaljima o slučaju Keljmendi.Policijska misija Evropske unije svojevremeno je utvrdila da je Keljmendi bio u vezi sa transportom 10 kilograma heroina 2004. godine koji je iz Srebrenika, preko Ljubljane, otpremljen u Nemačku. Policija Slovenije je, pak tvrdila, da je Keljmendi u trenutku obavljanja posla bio u Ljubljani sa tadašnjom devojkom Jasminom Babić, koja je iz Loznice u Srbiji. Njegovi poslovi dosežu i do Crne Gore gde se povezuje sa ličnostima u političkom vrhu. Na krajnjoj južnoj tački Crne Gore, u Donjem Štoju kod Ulcinja, podigao je hotel „Casa grande” (istoimeni hotel poseduje i u sarajevskoj Ilidži). To je i jedini posao zbog kog je morao da plati kaznu, i to od 10.000 evra, zbog nelegalne gradnje.(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku