hamburger-icon

Kliker.info

Dokazivanje da je BiH nemoguća : Čović na dočeku ratnog zločinca Kordića u Busovači

Dokazivanje da je BiH nemoguća : Čović na dočeku ratnog zločinca Kordića u Busovači

23 Juna
05:57 2014

Kordicbus21Osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću  u  Busovači je priređeno slavlje povodom njegovog izlaska iz zatvora nakon što je odslužio dvije trećine kazne.Kordića je dočekalo nekoliko stotina ljudi, među kojima je bio i Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.U crkvi sv. Ante služena je misa, a Kordić je zatim pustio bijele golubove i obratio se okupljenima.

“Hvala Svemogućem Bogu. Ovo je milosni dan i ja mogu reći da sam samo Kristov i ničiji drugo”, kazao je Kordić.Kordiću je upriličen prijem na mjesnom stadionu u Busovači, gdje je pred nekoliko hiljada simpatizera poručio Hrvatima da ostanu jedinstveni, posebno na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, javlja Hina.”Nađite zajednički jezik, napravite jedinstvene izborne liste jer u pitanju je sudbinsko vrijeme za ovdašnje Hrvate”, rekao je Kordić.”Ne tražimo ništa što nam ne pripada. Mi nismo i nećemo biti podstanari, mi smo stoljetni stanari na ovim prostorima u BiH i to hoćemo i ostati. A za to nam treba više sloge i zajedništva“, rekao je Kordić.

‘Dokazivanje da je BiH nemoguća’

Slavo Kukić, doktor socioloških nauka i profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, kazao je za Al Jazeeru da, prema njegovom mišljenju, ”prisustvo na dočeku Darija Kordića znači negiranje zločina u Ahmićima jer da nije tako, moralo bi, bar što se normalnog čovjeka tiče, biti potpuno suprotno”.”Činjenica da prisustvujete činu zbog kojeg je BiH doživljavala kalvariju, a čin jeste ratni zločin koji je počinjen u Ahmićima, svakako da se upravo želi postići dokaz tezi kako je BiH nemoguća kao država i kao društvo”, rekao je Kukić.

Istakao je kako je istog dana u Modriči i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio da je cilj tog bh. entiteta otcjepljenje od BiH.Kukić je rekao da na dočeku ratnom zločincu ”ne može biti mjesto nikome tko želi dobro svojoj djeci i društvu u kojem živi, nositelju jedne od najviših funkcija zakondavne vlasti, posebno”.Istakavši da je Kordić osuđeni ratni zločinac koji je izdržao kaznu zatvora, Kukić je rekao: ”Takvim se ne može ponositi ni njegov kralj ni narod. No, ima i ono narodno, ‘čega se pametan stidi, time se idioti, pa i ideološki monstrumi, često ponose’.”Upitan za stav ko je odgovoran za nesuočavanje s prošlošću u BiH, Kukić ističe međunarodnu zajednicu.

”Odgovorni su mnogi, prvenstveno svjetski centri moći jer su ‘95. godine, potpisivanjem Daytona, uzeli za partnere one koji su odgovorni za ratno klanje, protjerivanje, rušenje, a to je isto kao da su Saveznici ‘45. za izgradnju drugačije Njemačke uzeli za saveznike nacionalsocijaliste.””Od onih koji su odgovorni za ratnu kataklizmu možete očekivati samo da, ako im to omogućite, svoju politiku nastave drugim sredstvima”, zaključio je Kukić.U BiH se u oktobru održavaju izbori, a Kukić smatra da će nacionalizam prestati biti predizborna tema ”kada ne bude mogao donositi glasove na izborima, kada biračko tijelo bude tražilo odgovore na pitanja života. Nisam siguran da li smo u tu fazu došli”.

HDZ BiH: Kordić je heroj

U saopćenju HDZ-a BiH se navodi da ”Hrvati presudu Kordiću smatraju političkom i nepravednom”.”Darija Kordića dočekali su kao heroja koji u 17 godina nije pokleknuo, niti je pristao svojim iskazom teretiti hrvatski i vojni i politički vrh na čelu s bivšim predsjednikom RH dr. FranjomTuđmanom. Sam Kordić okupljenima na njegovu dočeku potvrdio je da se iz zatvora vraća kao novi čovjek, čovjek osnažen vjerom”, navodi se u saopćenju.

Ističe se kako su Kordić i okupljeni na skupu ”klicali Herceg-Bosni”.„Ja ne znam zašto ne bismo klicali Herceg-Bosni. Za nju su ginuli naši očevi i braća. Ovo je i naša zemlja. Ne tražimo ništa što je tuđe”, navode u saopćenju Kordićeve riječi.Iz HDZ-a BiH navode da su na dočeku Kordiću, osim Čovića, bili i Marinko Čavara i Borjana Krišto, potpredsjednici stranke, Lidija Bradara, članica Predsjedništva stranke kao i brojni drugi stranački zvaničnici iz svih krajeva BiH.

Protesti zbog dočeka Kordiću u Zagrebu

Prošle sedmice je gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić kazao da je počeo konsultacije u vezi sa zahtjevom bošnjačkih predstavnika u izvršnoj vlasti tog grada, koji su zatražili njegovu smjenu jer je prisustvovao dočeku Kordića u Zagrebu, nakon što je haški osuđenik oslobođen.Izrazio je žaljenje jer je svojim činom uzburkao osjećaje Bošnjaka.

Kabinet reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH uputio je protestnu notu Ambasadi Vatikana u Sarajevu povodom dočeka Kordiću, koji su organizirali određeni visoki zvaničnici Katoličke crkve.U Hrvatskoj je grupa građana, okupljena na inicijativu “Kuće ljudskih prava” Zagreb, prošle sedmice uputila otvoreno pismo Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) povodom dočeka Kordića na zagrebačkom aerodromu.Građani pismom upozoravaju da je Kordiću “biskup Vlado Košić ljubio ruku, a gomila vjernika pjevala pobožne pjesme, da bi čas poslije ta ista gomila urlala ‘Za dom spremni!’, a uz povike ‘Ubij ga! Ubij ga!’ premlatila aktivistu Zorana Ivančića koji se usprotivio veličanju ratnog zločinca”.

Inicijativa ističe da je nekoliko sati po dolasku u Zagreb, Kordić posebno pozdravljen na misi u katedrali.Ta inicijativa je organizirala mirni protest ispred zagrebačke katedrale.U selu Ahmići u centralnoj Bosni 16. aprila 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili su 116 osoba, uključujući 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.Haški sud je taj masakr kvalificirao kao zločin protiv čovječnosti, za čije je planiranje i podsticanje pravosnažno na 25 godina zatvora osuđen Kordić, bivši potpredsjednik i član Predsjedništva samozvane HR Herceg-Bosna.Kordić je 6. juna srdačno i uz ovacije dočekan na zagrebačkom aerodromu, nakon odslužene dvije trećine kazne. (Kliker.info-Aljazeera)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku