hamburger-icon

Kliker.info

“Dok se drukčije ne odluči” : Papa produžio mandat kardinalu Vinku Puljiću na mjestu Vrhbosanskog nadbiskupa

“Dok se drukčije ne odluči” : Papa produžio mandat kardinalu Vinku Puljiću na mjestu Vrhbosanskog nadbiskupa

30 Oktobra
02:00 2020

Papa Franjo produžio je mandat kardinalu Vinku Puljiću na mjestu Vrhbosanskog nadbiskupa iako je nedavno kada je navršio 75. godina života sukladno kanonskim potpisima uputio zahtjev za odreknućem od službe.  

Kako je u četvrtak javio  portal Nedjelja, elektronsko izdanje Katoličkog tjednika Vrhbosanske nadbiskupije, Sveti otac uputio je pismo u kojemu je obavjestio  Puljiću da ostaje na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa “dok se drukčije ne odluči”.

Pojašnjava se kako se ova korespodencija sukladno proceduri odvijala posredstvom Apostolske nuncijature u Sarajevu.

U izjavi za Katolički tjednik Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić je izrazio spremnost nastaviti obavljati  dosadašnju dužnost.

“Nakon što sam prema propisu Zakonika kanonskoga prava, ponudio Papi svoju ostavke, šalio sam se da vidim tko će prije reagirati: dragi Bog ili Papa. Evo, Sveti Otac je prije reagirao i na tome mu zahvaljujem. Ja sam spreman za Crkvu raditi dok me služi zdravlje”, rekao je Vrhbosanski nadbiskup.

On je nedavno obilježio 75 godina života, 50 misništva, 30 biskupstva i više od četvrt vijeka  kardinalske službe.

U januaru  ove godine Sveti je otac za vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora postavio Tomu Vukšića, inače vojnog ordinarija u BiH.

Kardinal Puljić rođen je u mjestu Priječani kod Banje Luke 8. septembra  1945. godine. Za svećenika je zaređen 1970. godine a kao nadbiskup vrhbosanski ustoličen je 1991. godine uoči rata u BiH.

Tokom rata odlučio je ostati u sjedištu svoje nadbiskupije u opkoljenom Sarajevu, a papa Ivan Pavao II. ga je, odajući mu priznanje za sve što je tada činio za Crkvu i narod, 1994. godine uvrstio u kardinalski zbor.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku