hamburger-icon

Kliker.info

Dogovor sa SDA: HDZ 1990. ulazi u koaliciju?

Dogovor sa SDA: HDZ 1990. ulazi u koaliciju?

28 Augusta
13:50 2015

dogovor17Ako je vjerovati jučerašnjim informacijama iz izvora bliskih vrhu SDA, privodi se kraju sklapanje nove i čvrste parlamentarne većine u Federaciji – u toj stranci su uvjereni da će HDZ 1990. ući u koaliciju i da to samo pitanje dana.

Stalno na vezi

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prošle sedmice je  pozvao stranku Martina Raguža da bude u koaliciji na federalnoj razini, a poziv je ponovio i ove.. Neslužbeno saznajemo da su u posljednja tri dana Izetbegović i Raguž u stalnoj vezi. S Izetbegovićem  u svakodnevnoj vezi je i Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH i predsjednik PDP-a, a značajno je da se on prije tri dana u svom uredu u Sarajevu sastao s Ragužem. Kratko su saopštili  da su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji, ali bez otkrivanja detalja. Inače, njih dvojica su, već godinama u bliskim prijateljskim odnosima. Ne treba zaboraviti da je bilo ozbiljnih nagovještaja da će HDZ 1990. ući u koaliciju sa SDA, DF-om i HDZ-om, ali se to, zahvaljujući raznoraznim igrama ispod stola, nije dogodilo.

Preksinoć je u Prozoru/Rami zasjedao Kolegij HDZ-a 1990. na kojem se razgovaralo o cijeloj situaciji i ponudama koje stižu na adresu stranke. Raguž kaže da je stav HDZ-a 1990. od ranije poznat javnosti – stranku ne zanimaju matematičke, već isključivo programske koalicije. Prema našim izvorima, HDZ 1990. ne bi dobio ministarske pozicije u Vladi Federacije, ali bi dobio neke bitne  pozicije u federalnim institucijama i javnim poduzećima. Konačan stav, prema stranačkom Statutu, donijet će Središnji odbor koji je ranije zaključio da je HDZ 1990. u opoziciji i  jedino to tijelo može promijeniti takvu odluku. Kada će Središnji odbor zasjedati, preksinoć nije precizirano osim što je rečeno da će to biti “u narednim danima”.

Stabilna većina

Izetbegović je već dogovorio da u koaliciji budu Stranka za BiH i A-SDA, a jučer su definitivno raščišćeni i odnosi sa BPS-om pa će i ta stranka biti u novoj parlamentarnoj većini. Ako se potvrde jučerašnje tvrdnje iz SDA i HDZ 1990. uđe u koaliciju, onda bi nova parlamentarna većina u kojoj je i HDZ bila prilično stabilna – imala bi 54 zastupnika u Parlamentu Federacije. SDA ima  29, HDZ 12, HDZ 1990. četiri, BPS četiri, A – SDA dva i Stranka za BiH tri, a za većinu je potrebno 50 zastupnika. Prilično stabilna zato što su „iskakanja“  zastupnika, svejedno iz koje su stranke, uvijek moguća.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje kakav će stav prema ulasku HDZ 1990. u koaliciju i parlamentarnu većinu imati HDZ i šef te stranke Dragan Čović. On prema takvom rješenju nije baš raspoložen, a  javna je tajna da na Raguža i njegovu stranku gleda kao na opasne političke protivnike. U političkim kuloarima se priča da iza Izetbegovićeve ponude HDZ-u 1990. zapravo stoji  namjera SDA da „spusti na zemlju“ Dragana Čovića i njegove političke kalkulacije.

(Kliker.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku