hamburger-icon

Kliker.info

Dogovor Izetbegovića i Radončića: Rekonstrukcije kantonalnih vlada i Vijeća ministara

Dogovor Izetbegovića i Radončića: Rekonstrukcije kantonalnih vlada i Vijeća ministara

06 Novembra
23:29 2015

jarani222Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, predsjednici SDA i SBB-a, danas su na sastanku u Sarajevu dogovorili dinamiku rekonstrukcije kantonalnih vlada, a bilo je riječi o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH.U skladu s koalicionim dogovorom između ove dvije stranke, prema pisanju portala, ubrzo će uslijediti rekonstrukcija kantonalnih vlada tamo gdje SDA i SBB čine, odnosno predvode većinu u kantonalnim skupštinama.

Ulazak SBB-ovih ministara u kantonalne vlade može se očekivati mnogo prije od ranije spominjanog roka od dva mjeseca. Najizvijesnije je da će prvo uslijediti rekonstrukcija Vlade Tuzlanskog kantona.Prema ranijim najavama, u pojedinim kantonima će SDA vjerovatno ustupiti i neke od svojih ministarskih pozicija SBB-u kako bi ta stranka bila zastupljena u vladama u skladu sa njihovim izbornim kapacitetom.

U zavisnosti od kantona do kantona, ove dvije stranke će koalirati i sa manjim strankama radi uspostavljanja stabilne većine u skupštinama.Također, na današnjem sastanku još jednom je potvrđeno opredjeljenje koalicije za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH.

Radončić je nešto ranije izjavio za BH Radio 1 da se i Dragan Čović i Izetbegović trude da on uđe u Vijeće ministara, ali da ipak smatra da je prioritet konsolidacija kantona, da se tačno dogovore šta u kojem kantonu žele, nakon čega će državni nivo doći sam po sebi.Ponovio je da je još upitno da li će on lično biti dio Vijeća ministara BiH.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku