hamburger-icon

Kliker.info

Dogovor Demokratske fronte i SBiH : Usaglašen set važnih pitanja, podrška Emiru Suljagiću između redova

Dogovor Demokratske fronte i SBiH : Usaglašen set važnih pitanja, podrška Emiru Suljagiću između redova

01 Oktobra
16:43 2014

dogovor22Danas je održan sastanak visokih delegacija Demokratske fronte i Stranke za Bosnu i Hercegovinu s ciljem pronalaženja rješenja za duboku političku, ekonomsku, moralnu i socijalnu krizu koju je prouzrokovala sadašnja vlast.Na sastanku je postignut visok nivo saglasnosti o potrebi da se u Bosni i Hercegovini dese promjene uz obavezu hitne i odlučne, kako izborni slogani ove dvije partije nalažu, uspostave vlasti.Delegacije su se konkretno dogovorile oko seta važnih pitanja:

1. Interesi države Bosne i Hercegovine su iznad interesa političkih stranaka u BiH. Pogotova na pitanjima koja se tiču suvereniteta i tertorijalnog integriteta BiH. Postignuta je saglasnost da euroatlanske integracije nemaju alternativu.
2.Razgovarano je o pitanju Sejdić-Finci i postignuta saglasnost da pripadnici Ostalih moraju imati ista građanska prava kao i pripadnici konstitutivnih naroda.
3.Državna imovina je vlasništvo države Bosne i Hercegovine,a ne entiteta i Distrikta Brčko.
4. Nema relativizacije genocida počinjenog u BiH i usaglašeni su stavovi oko potrebe donošenja legislative na državnom nivou o zabrani negiranja genocida, kao i zabrani djelovanja fašističkih udruga.
5. Postignut je također dogovor o potrebi donošenja Zakona o zaštiti žrtava torture gdje bi žrtve torture imale pravo na registraciju, komemoraciju i reparaciju.
6. Da je potrebno donijeti Zakon o lustraciji.
7.Da je našoj zemlji potreban Zakon o restituciji. Modalitet provedbe restitucije (hrvatski ili slovenački model) će biti dogovoren naknadno.

Predsjednik DF-a Željko Komšić i kandidat sa člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Emir Suljagić, su istakli da je Stranka za Bosnu i Hercegovinu, posebno njen predsjednik Amer Jerlagić, su odigrali izuzetno konstruktivnu i instrumentalnu ulogu prilikom stvaranja Koalicije “Domovina” u manjem BH entitetu.
Također, lideri ovih političkih partija i Suljagić su pozvali stranke članice Koalicije da se susdrže od preporuka članstvu za kojeg od kandidata za člana Predsjedništva iz entiteta RS treba glasati.Ovaj sastanak je pokazao da je moguć dogovor između državotvornih bosanskohercegovačkih stranaka, bez obzira na ideološke razlike, navodi se u saopštenju za javnosr SBiH.  (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku