hamburger-icon

Kliker.info

DODIKOVE HALUCINACIJE NA +40: Dužni i Bogu i narodu, a predsjednik o milionima

DODIKOVE HALUCINACIJE NA +40: Dužni i Bogu i narodu, a predsjednik o milionima

31 Avgusta
07:46 2017

Predsjednik RS Milorad Dodik juče je provodeći svoj nemilosrdni pohod na glavnog revizora nastavio da radi ono što najbolje umije, da siluje ono malo zdravog razuma što je ostalo među narodom Republike Srpske.

 Iako je RS šuplja na sve strane od dugova, to nije spriječilo predsjednika da, u jučerašnjoj hajci na glavnog revizora, kao glavnu stavku u odbrani rada Vlade RS javnosti poturi informaciju da je Budžet ovog entiteta u plusu 40 miliona maraka.

Zamislite samo tog ludila. 40 miliona viška, a dužni i Bogu i narodu.

Ali hajde da bar na kratko povjerujemo predsjedniku Dodiku, pa da kažemo da je ova priča o milionima suficita istina, postavlja se logično pitanje ko je osjetio taj višak.

Narod Republike Srpske sigurno nije.

Veliki finansijski uspjeh koji je doveo do plusa u državnoj kasi na svojoj koži nisu osjetili poljoprivrednici u RS koji grcaju nakon ljetnjih suša, bez adekvatne pomoći, bez obećanih miliona iz zagarantovanih podsticaja.

Tako za suficit ne zna predsjednik Udruženja poljoprivrednika Vladimir Usorac. Kaže, on to nije primijetio, bar kad je u pitanju izvršavanje obaveza države prema poljoprivrednicima.

“Ne znam kako može biti budžet u plusu, a nama se duguje. Nije samo nama, duguje se mnogima. Ja mislim da je teško da išta može biti u plusu dok god imamo ovoliku javnu potrošnju. Pare se nemilice troše na auta, plate, razne dodatke, putovanja i kako može nešto ostati. I ako već ima tog viška, dajte da vidimo i osjetimo to. Ne moramo mi poljoprivredinci, ali dajte naknade mladim majkama za treće, četvrto i peto dijete, da imaju platu. Dajte mladima na selu. Bilo šta”, poručuje Usorac.

Naravno, poljoprivrednici su samo jedna kategorija koja ispašta zbog lošeg rada Vlade, dok se u isto vrijeme predsjednik hvali stabilnošću.

U Srpskoj, majke mjesecima čekaju subvencije za treće i četvrto dijete. Mladi bračni parovi svake prestupne vide obećanu subvenciju za stambene kredite. Kasne i naknade za osobe sa invaliditetom. Novac od grantova koji su odavno raspoređeni još uvijek je na čekanju. Radnici u upravi mjesecima ne primaju naknade, a veliki dio njih ostao je i bez zakonom zagarantovanih uplata za doprinose. Borci Vojske RS svako malo strijepe nad i tako mizernim dodacima. Isplate udruženjima od značaja su neredovne. Dobavljači čekaju po godinu dana na svoj novac… Sve u svemu, dugovi, dugovi i dugovi!

Pored toga, Vlada na svojim ramenima iznosi i skoro sva veća javna preduzeća koja su u dugovima do guše, a koje svake godine subvencioniše. Od Željeznica do Aerodroma RS, na svakom koraku propast, a najgore je u zdravstvu koje je u potpunom kolapsu.

Zato je i Miodragu Femiću, predsjedniku Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske neshvatljivo otkud i gdje su ti milioni viška.

“Meni to izgleda kao naučna fantastika. Ako samo gledamo kakvo stanje nam je u zdravstvu i koliko ima dugovanja prema zdravstvenom sektoru, teško da me neko može ubijediti da budžet može da bude u plusu. Svi izvještaji pokazuju da je stanje katastrofalno, radnici krpe kraj sa krajem, para nigdje nema i onda dobijemo ovakvu situaciju. Stvarno, ovo je nerealno”, začuđen je Femić.

Na kraju, i struka potvrđuje da je priča o 40 miliona KM suficita u budžetu nerealna.

Urednik poslovnog portala Capital.ba, Siniša Vukelić, kaže da je ovakva tvrdnja predsjednika daleko od istine, što je potvrdio i ministar finansija RS u izvještaju o izvršenju budžeta.

“Neuobičajeno je i nelogično da predsjednik RS bolje poznaje stanje u budžetu nego ministar finansija. Jer, ako se samo sjetimo ministar Zoran tegeltija je u izvještaju potvrdio da je budžet u deficit, ne onoliko koliko to tvrdi revizor, ali opet mnogo, 45 miliona KM.  Tako da ovdje nije samo nastao nesporazum na relaciji revizor – ministar finansija, nego i predsjednik RS i ministar finasija. Naravno, ako sagledamo sve sa realne distance vidimo da je ovdje sve jasno. Bužet je u ogromnom deficit, neki tvrde čak više od 90 milina evra, a dugovi su svakim danom sve veći”, tvrdi Vukelić.

On navodi da je Dodikova nerealna priča o 40 miliona suficita samo proizvod kontinuiranog napada na revizora.

“Dodikova prijetnja smjenom revizora je posljednja, ali ne i prva. Sjetimo se pritisaka na Boška Čeku, nekadašnjeg glavnog ravizora, pa pokušaja da se postavi čovjek koji nema kompetencije za to mjesto, pa prebacivanje ravizije na trezor… Sve to pokazuje kontinuitet napada, ali ovaj udar je bitan za vlast zato što će ova godina biti mnogo teža finansijski i vlast će morati da izvodi razne finansijske akrobacije ne bi li opstala. Najmanje što im treba je jedan finansijski izvještaj mjesec dana pred izbore, koji će sljedeće godine biti mnogo gori od ovogodišnjeg. I tu se krije sva priča o lažnom suficitu i pritisku na raviziju”, navodi Vukelić.

Na kraju, koliko je tvrdnja da u budžetu RS ima 40 miliona viška suluda najbolje pokazuju stvarne brojke, a one kažu:

– RS je zaključno sa 2016. godinom u deficitu 180 miliona KM

– RS ima 380 miliona KM neizvršenih obaveza koje su prenesene iz prošle godine

– Ukupan dug RS je 5,2 milijarde KM

– Vlada već godinu dana ne plaća dobavljače čiji ugovori iznose 820 miliona KM

– Zdravstveni sistem je pred kolapsom, a Fond ima 560 miliona KM duga

Koliko god brojke bile neumoljive, izgleda da je istina previše bolna da bi bila prihvatljiva za vlast. Zato su Dodiku mnogo slađe laži, obmane i sukobi. Jer, tako se ovdje čuva Republika Srpska.

Milovan Matić (Buka)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku