hamburger-icon

Kliker.info

Dodikova molba : Sankcije roditeljima ako se djeca u ponedjeljak ne vrate u škole

Dodikova molba : Sankcije roditeljima ako se djeca u ponedjeljak ne vrate u škole

20 Novembra
15:52 2013
Ako se bošnjačka djeca iz Konjević-Polja ne vrate u škole do ponedjeljka, RS će pokrenuti sankcije njihovim roditeljima – najavio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik, ističući da ne prijeti, već je to njegova molba i preporuka da se đaci vrate na nastavu, a ne da se problemi rješavaju protestom pred OHR-om.Optužio je Stranku demokratske akcije (SDA) da je nepotrebno politizirala i zloupotrijebila djecu.

– Bakir Izetbegović je čak kupio i šatore da ti jadni ljudi mogu da protestiraju pred OHR-om u Sarajevu, u naivnom uvjerenju da će izvršiti pritisak na OHR, koji bi mogao da natjera RS da promijeni već važeće propise – ustvrdio je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci. Kazao je da RS nije prekršila nijedan relevantan propis, a da je protest bošnjačkih roditelja "čista politička istrumentalizacija od  SDA, prvenstveno Bakira Izetbegovića i ostalih koji su organizirali takvu aktivnost".-Stav RS-A ostat će nepromijenjen. Zakon o osnovnom obrazovanju postoji, a od ponedjeljka, ukoliko se djeca ne vrate u škole, nadležni organi RS-a pokrenut će zakonom predviđenu aktivnost preduzimanja sankcija roditeljima. I to će se odnositi i na Srbe i na Hrvate i na Bošnjake – dodao je entitetski predsjednik navodeći da roditelji moraju da poštuju zakon i upute svoju djecu u školu. A sve druge stvari, kaže, treba da se rješavaju na drugim mjestima, ali, dodaje, OHR nije takvo mjesto.-Čak i da OHR donese odluku, ona ne bi bila objavljena u Službenom glasniku RS-a i ne vrijedi da džabe stoje i smrzavaju se u Sarajevu – rekao je Dodik, komentirajući protest roditelja i djece iz Konjević-Polja ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

 Njegova molba i preporuka tim roditeljima jest da se đaci vrate u školu, a razgovarat će o uvjetima za odvijanje nastave, a već je iz budžeta predsjednika RS-a odobreno 30.000 KM toj školi da se popravi sanitarni čvor i krov.-A svako uključivanje bilo koje međunarodne institucije koja traži promjenu određenih pravila, neprihvatljivo je i nepotrebno – rekao je on i naveo da apeluje, a ne prijeti roditeljima đaka iz Konjević-Polja da poštuju zakone RS-a, svidjelo se to nekome ili ne. Ako se djeca u ponedjeljak ne pojave u školi, organi RS-a, zaključio je, poduzet će zakonom predviđene sankcije. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku