hamburger-icon

Kliker.info

Dodikov protest : 25. novembar se ne može slaviti kao Dan državnosti

Dodikov protest : 25. novembar se ne može slaviti kao Dan državnosti

24 Novembra
21:58 2013
Na nivou Bosne i Hercegovine ne postoji ni dan, ni datum državnosti, te stoga ni 25. novembar, odnosno Dan ZAVNOBiH-a, ne može biti obilježavan u BiH kao Dan državnosti.Ovo je naveo predsjednik RS-a Milorad Dodik u otvorenom pismu visokom predstavniku Valentinu Inzku, šefu Delegacije EU u BiH Peteru Sorensenu i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH u kojem „skreće pažnju da su oni svojim prisustvom dali značaj nepostojećem prazniku naslovljenom kao Dan državnosti BiH, a svaki pokušaj njegovog uspostavljanja je antidejtonski".

-Dejtonski sporazum jasno je odredio da dejtonska BiH nastavlja da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom, koja je tim sporazumom utvrđena, pa je, prema tome, svaki jednostrani pokušaj iz Sarajeva da se baštine praznici i događaji iz bivše Jugoslavije neregularan i nemoguć za čitavu BiH; naveo je Dodik.Svima koji poznaju istoriju naroda na ovim prostorima potpuno je, kaže, jasno da je ZAVNOBiH bio samo priprema za zasjedanje AVNOJ-a na kome je stvorena druga Jugoslavija koje više nema.

-Zato i jeste licemjerno da se danas ZAVNOBiH obilježava kao Dan državnosti, jer su se muslimani odrekli i Jugoslavije i AVNOJ-a, koga danas i ne pominju; tvrdi entitetski predsjednik.U pismu je naveo i da, što se tiče antifašizma, želi da upozna Inzka i ostale međunarodne zvaničnike, a nada se da neće biti necivilizacijski, da je „notorna činjenica da su svi ustanci protiv fašizma u BiH podignuti u mjestima sa većinskim srpskim, a nijedan sa većinskim muslimanskim stanovništvom“.-Antifašizam je bio opredjeljenje srpskog naroda. I za samo zasjedanje ZAVNOBiH-a izabran je većinski srpski Mrkonjig-Grad, kao sigurno mjesto. Rijetki muslimani tog vremena su bili od početka u antifašističkom pokretu – tvrdi Dodik.Istorijske činjenice, kako dodaje, „ jasno govore da su tek pred kraj rata, kada su vidjeli ko je pobjednik, muslimani počeli prilaziti antifašističkom pokretu, a mnogi su po političkoj liniji, dobili i orden narodnog heroja“.

-Rijetkim istinskim muslimanskim herojima toga vremena, koji su od prvog dana bili antifašisti, odavali smo i odajemo i danas, dužno priznanje – naveo je u pismu.Republika Srpska, ističe on dalje, nema ništa protiv da se u Federaciji BiH ovaj datum obilježavaju kao praznik.-Ali, u Republici Srpskoj to neće nikada biti obilježavano kao Dan državnosti BiH. Vaše prisustvo i davanje značaja nepostojećem prazniku, daje mi za pravo da Vas zapitam kako to da ne dolazite u Republiku Srpsku na obilježavanje praznika koje priznaje Dejton, kad već prisustvujete obilježavanju nepostojećih praznika u Sarajevu? Vaše prisustvo na ceremoniji u Predsjedništvu BiH nije ništa drugo do kršenje Dejtonskog sporazuma i svrstavanje na jednu stranu. Koliko mi je poznato, ne postoji odluka ni jednog relevantnog organa dejtonske BiH, što je bilo neophodno donijeti nakon potpisivanja Dejtona, koja potvrđuje da postoji Dan državnosti BiH. Zašto pristajete da budete dio nelegitimne priče i da prisustvujete obilježavanju nepostojećeg praznika u Predsjedništvu, kada ne postoji odluka Predsjedništva da se taj dan obilježava kao praznik!? – pita Dodik u pismu.

Sada je potpuno jasno, konstatira, zašto se Bošnjaci svojstveno trude da izaberu Hrvata u Predsjedništvo.-Jer da je umjesto Komšića, izabranog glasovima Bošnjaka za člana Predsjedništva, bio izabran autentični Hrvat, on ne bi došao na svečanost u Predsjedništvo. Tako bi Bakir Izetbegović ostao usamljen u pokušaju prekrajanja istorije. Ovako tu je uvijek dežurni Komšić, koji je, i ovoga puta, upotrebljen za falsifikovanje istorije; naveo je u otvorenom pismu Dodik.Nada se da će međunarodni zvaničnicinakon iznesenih činjenica i argumentacije koja ih prati shvatiti razloge ovog njegovog obraćanja.- Jer Vaše prisustvo obilježavanju nepostojećeg praznika Dana državnosti BiH diskvalifikuje i Vas i institucije koje predstavljate, kod većine građana u BiH – Srba, Hrvata i jednog djela Bošnjaka, koji su potpuno svjesni da Dan ZAVNOBiH-a ne može biti Dan državnosti BiH ; naveo je Dodik. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku