hamburger-icon

Kliker.info

Dodikov pogled na svijet : Rehabilitacija fašizma poprima zastrašujuće razmjere

Dodikov pogled na svijet : Rehabilitacija fašizma poprima zastrašujuće razmjere

07 Maja
16:21 2017

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da rehabilitacija fašizma i pristalica fašističkog pokreta u zadnje vrijeme poprima sve više zastrašujuće razmjere, ali da Rusija predvodi borbu protiv toga.

“U tom kontekstu, borba za opšte ljudske vrijednosti i ujedinjenje ljudi pod tim pokroviteljstvom postaje efikasan mehanizam suprotstavljanja naporima pristalica neofašizma”, rekao je Dodik za “Rusku gazetu”.

Dodik je istakao da se novi pokreti sa ideologijom identičnom nacizmu sve više šire u svijetu.

“Ovakvi negativni trendovi ugrožavaju stabilnost i bezbjednost cijelog čovječanstva. Nije iznenađenje što protiv toga ponovo istupaju iste one snage koje su se u prošlom vijeku borile protiv hitlerovskog fašizma, na čelu sa Rusijom i ruskim narodom”, dodao je predsjednik Srpske.

Povodom manifestacije “Besmrtni puk”, koja će 9. maja prvi put biti održana u Banjaluci, Dodik je rekao da se Srpska sa zadovoljstvom pridružila toj akciji, koja dolazi iz Rusije i koja ima poseban značaj u uslovima, kada mnogi žele da umanje srpska stradanja i doprinos borbi protiv fašizma, da promijene sliku događaja koji su se ovdje desili.

“Namjeravamo da ponosno prođemo ulicama našeg grada i samim tim potvrdimo doprinos naših predaka zajedničkoj borbi protiv fašizma, te da se sjetimo onih koji su herojski dali svoje živote za našu slobodu, uz poziv da se ne ponove tragične greške iz prošlosti”, rekao je Dodik, navodeći da se akcija “Besmrtni puk” sve više širi po svijetu.

On je podsjetio da su Banjaluka, to područje i srpski narod koji tu tradicionalno živi, bili na strani antifašističkog pokreta, te da su tokom te borbe stradali mnogi Srbi.

Predsjednik Srpske dodao je da je nesporna činjenica da je za vrijeme Drugog svjetskog rata namjerno neposredno u blizini Banjaluke smješten jedan od najvećih koncentracionih logora Jasenovac, u kojem je, kako napominje “Ruska gazeta”, prema procjenama istoričara stradalo više od 500.000 Srba.

Dodik je naglasio da se logor nalazio pod upravom fašistički hrvatskih ustaških snaga, koje su za svoje glavne neprijatelje proglasile pravoslavne Srbe.

“Sve ovo može da svjedoči o tome koliko kod je kod nas snažan otpor prema fašizmu i nacističkoj ideologiji”, zaključio je Dodik.

(Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku