hamburger-icon

Kliker.info

Dodikov dar Nikoliću : U Beogradu otkriven spomenik Gavrilu Principu

Dodikov dar Nikoliću : U Beogradu otkriven spomenik Gavrilu Principu

29 Juna
00:00 2015

GavriloBg1Predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, večeras su u beogradskom parku na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice, svečano otkrili spomenik Gavrilu Pricipu, čovjeku koji je u Sarajevu prije 101 godine ubio austrougarskog prestolonasljednika Ferdinanda što je bio povod Prvom svjetskom ratu.

Srpski mediji objašnjavaju da je spomenik, koji po “umjetničkim” dosezima podsjeća na spomenike Franji Tuđmanu diljem Hrvatske, predstavlja Principa u nadnaravnoj veličini, postavljen je upravo u tom dijelu središta Beograda jer “su tu boravili i sastajali se mladobosanci i odavde su krenuli za Sarajevo”. Spomenik je inače dar Republike Srpske Beogradu i dopremljen je iz, kako su srpski mediji izvješćivali prije nekoliko dana, “iz Srpskog Sarajeva”.

Otkrivanje nije moglo proći bez politiziranja pa su i Nikolić i Dodik govorili o srpskim žrtvama u Srebrenici koje svijet ne priznaje. Za Nikolića je Princip “bio nositelj ideje oslobođenja od ropstva, koja je tada kružila Europom”.

– Ako je Winston Churchill u svojoj knjizi “Nepoznati rat” napisao da je Princip umro u zatvoru, a spomenik koji su njegovi sunarodnjaci podigli slavi njegov i njihov zločin i genocid, onda ne čudi i prijedlog rezolucije o Srebrenici, kojim bi od danas simbol zločina bila samo Srebrenica – rekao je Nikolić dodajući kako neće “dozvoliti vrijeđanje poklanih i maljem ubijenih Srba u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Jadovu, stijeljanih u Kraljevu i Kragujevcu, živih podavljenih u Novom Sadu”.

Nikolićevog kolegu, Milorada Dodika također “boli” Srebrenica.

– Nikada nismo napadali, samo smo branili svoje. Pokazali smo snagu da stvorimo dvije države i želimo mir svima! Zašto u rezoluciji o Srebrenici ne piše da su se tu kontinuirano činili zločini od ‘91. do ‘95, zašto se izdvaja jedan događaj, zašto se ne kaže da je u Srebrenici pobijeno u tom vremenu 3 500 Srba, u čemu je razlika? – podučio je Dodik.

Mediji u Srbiji javljaju kako je ovaj događaj osiguravalo nekoliko stotina policajaca i u park gdje je otkriven spomenik, moglo se ući samo uz posebnu pozivnicu.Spomenik Gavrilu Principu djelo je smederevskog kipara Zorana Kuzmanovića i izliven je u dva primjerka, jedna statua je u Istočnom Sarajevu, a sada, godinu dana kasnije, drugi odlivak, dar Republike Srpske, donesen je u Beograd na 101. godišnjicu atentata u Sarajevu. Spomenik je visok dva metra i težak 350 kilograma.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku