hamburger-icon

Kliker.info

Dodika naljutio Davutoglu pa odustao od obraćanja : ” Neka nam Bog da da sačuvamo amanet Alije Izetbegovića”…

Dodika naljutio Davutoglu pa odustao od obraćanja : ” Neka nam Bog da da sačuvamo amanet Alije Izetbegovića”…

07 Maja
22:42 2016

AhmoDo3Dodikov RTRS javlja da je govor turskog premijera u ostavci Ahmeta Davutoglua izazvao  brojne reagovanja na ceremoniji otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci i da je to bio ključni razlog zbog kojeg je Milorad Dodik odustao od obraćanja vjernicima i državnicima.

Predsjedniku RS-a je zasmetalo što je premijer Turske spomenuo Aliju Izetbegovića, poručivši da će BiH biti onakva kakvom ju je on zamislio, da su Turci “bili ovdje, da su sada ovdje i da će biti zauvijek”.

On je, između ostalog rekao:” Neka nam Bog da da sačuvamo amanet Alije Izetbegovića… Svaka srušena džamija će ponovo biti izgrađena, svako ranjeno srce će ponovo zacijeliti a BiH će biti onakva kakvom si je ti sanjao – jedinstvena zauvijek”.Ovom izjavom na otvaranju Ferhadije u Banjaluci, Davutoglu je izazvao brojna reagovanja, navodi RTRS.

Davutoglu je od prisutnih zvanica samo pozdravio predstavnike iz zajedničkih institucija BiH, a nijednom nije pomenuo predstavnike Republike Srpske, iako su u svečanoj loži bili predsjednik Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, te ministri i narodni poslanici Srpske.

On je BiH opisao kao “jedno biće, jedno srce”, te je poručio da se “Banjaluka ne može odvojiti od Sarajeva, niti Sarajevo od Mostara”.Turski premijer je za Ferhadiju, za stari most u Mostaru i Aladža džamiju u Foči rekao da su zajednička kulturna baština koju će “zajedno čuvati, obnavljati i graditi”.

Davutoglu je u obraćanju prisutnima poručio da je uz njih svih 78 miliona Turaka, a poslao je i poruku da su Turci “bili ovdje, da su sada ovđe i da će biti zauvijek”.Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je bio najavljen kao jedan od govornika, svoje neobraćanje u zvaničnom dijelu ceremonije objasnio je da je ovo, prije svega, vjerski događaj i da akcenat treba dati na stavove vjerskih zvaničnika.

– Mislim da je najveće bogatstvo danas ovdje, pored obnavljanja džamije, činjenica da su se na ovom skupu obratili predstavanici vjerskih zajednica, pravoslavne, katoličke, jevrejske i da su oni uputili poruke mira. Najbolje bi bilo, naravno, da političari nisu uopšte govorili, ali u svakom slučaju, očigledno bez njih ne može – rekao je Dodik.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku