hamburger-icon

Kliker.info

Dodik želi da ga Inzko smijeni i tajno sprema nerede u Bosni i Hercegovini

Dodik želi da ga Inzko smijeni i tajno sprema nerede u Bosni i Hercegovini

25 Septembra
05:17 2009

Zaključci Vlade RS da ne prihvata zakone visokog predstavnika od 18. septembra  direktno osporavaju Dejtonski sporazum – saopćeno je sinoć iz OHR-a uz naglasak da su „posljedice tog osporavanja ozbiljan nazadak u provedbi pet ciljeva i dva uslova za zatvaranje OHR-a i  tranziciju u EUSR“.Sada je očigledno da je dugoročna namjera Vlade Republike Srpske bila da kroz višemjesečnu blokadu Elektroprenosa BiH, uništi ovo uspješno preduzeće koje pruža javne usluge – sinoćnji je stav OHR-a.Na redovnom sastanku koji petkom u Sarajevu održavaju ambasadori – članovi Upravnog Vijeća za provedbu mira, danas će jedina tačka dnevnog reda biti analiza i razmatranje jučerašnjih zaključaka Vlade RS. Hoće li biti, kao nebrojeno puta do sada, samo javno izrežena zabrinutost ili će uslijediti konkretni potezi, teško je prognozirati.U svakom slučaju, znakovit je sinoćnji stav OHR-a da Vlada RS direktno osporava Dejtonski sporazum s obzirom da iz Ureda visokog predstavnika stalno dolaze tvrdnje da će svi koji osporavaju Mirovni sporazum potpisan u Dejtonu snositi sankcije.Milorada Dodika, premijera RS, sve to nimalo ne uzbuđuje i kako „San“ saznaje iz svojih izvora bliskih Vladi tog entiteta, on svjesno i namjerno provocira uz podršku nekih evropskih zemalja i, pojednostavljeno kazano, priželjkuje da ga visoki predstavnik smijeni.

Rezervni položaj                    To bi mu omogućilo da uputi završni udarac organiziranjem velike pobune i nereda u RS koji bi se prelili i na Federaciju BiH i da rezultat toga bude otcjepljenje tog entiteta koje bi on vodio s rezervnog položaja – iz Beograda. Time bi izbjegao ono čega se najviše plaši – sudskog procesuiranja zbog pronevjera. U Beogradu se obezbijedio – osim dva stana, vlasnik je i dvorca na Dedinju, a neki međunarodni izvori procjenjuju da je Dodik ovog trenutka težak nekoliko stotina miliona maraka.Inače, Vlada RS jučer je saopštila da će kod nadležnih sudova pokrenuti sudske sporove i podnijeti prijave protiv svih visokih predstavnika u zemljama iz kojih su oni „zbog kršenja Dejtonskog sporazuma“. Ministarstvu pravde naređeno je da pripremi potrebnu dokumentaciju za podnošenje tužbi.Slobodan Puhalac, ministar u Vladi RS, jučer je saopštio da je visoki predstavnik prekoračio svoja ovlaštenja „kojima nije dobio pravo da nemeće zakone“. Dodao je da je Vlada RS naložila „Službenom glasniku“ da ne objavljuje zakone i odluke koje je donio visoki predstavnik, a koje se dnose na zakone RS.Za 30. septembar najavljeno je i vanredno zasjedanje Narodne skupštine RS „na kojoj će biti razmotrena informacija o zakonima koje je pokušao da nametne Incko“.

Gdje je 150 miliona maraka iz Elektroprenosa BiH               Visoki predstavnik Valentin Incko donio je 18. septembra zakone kojima se reguliše rad kompanije Elektroprenos BiH, međutim, Vlada RS je njegove naredbe odbacila uz obrazloženje da one zadiru u vlasničke odnose i krše prava akcionara.Poznato je da još od početka prošle godine vlasti RS opstruiraju rad Elektroprenosa BiH, ali je nepoznata sudbina čak 150 miliona maraka sa računa ove firme. Prije deset dana, RS je pokušala da se izdvoji iz Elektroprenosa BiH i to je spriječio Incko.Inače, Elektroprenos je jedinstvena državna kompnija, a njeno osnivanje je bio jedan od uslova za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom i jedan je od uslova u okviru evropskog partnerstva.

Hoće svoju kompaniju za prenos struje                               U osnivanju Elektroprenosa BiH izuzetno važnu i značajnu ulogu odigrao je zvanični Vašington koji je i kasnije pružio nesebičnu potporu radu te kompanije. Ne treba zaboraviti da bi, ukoliko bi Elektroprenos BiH bio ugašen, došlo do ozbiljnih komplikacija i problema u prenosu struje u regionu i Evropi.Dodiku i njegovoj ekipi to je jako poznato i upravo zato idu na rušenje Elektroprenosa BiH ne bi li izdejstvovali osnivanje svoje firme za prenos električne energije pošto se radi o unosnom poslu u kojem se vrti ogroman novac (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku