hamburger-icon

Kliker.info

Dodik u panici zbog analiza koje kažu da će Srbija na kraju “ukinuti” Republiku Srpsku

Dodik u panici zbog analiza koje kažu da će Srbija na kraju “ukinuti” Republiku Srpsku

21 Aprila
05:32 2010

Da u  politici može biti svega osim slučajnosti, dokazuju i potezi koje u posljednja dva dana vuče Milorad Dodik, premijer Republike Srpske. On je prekjučer održao vanrednu sjednicu Vlade i donesena je odluka da se provede novo istraživanje o stradanju Bošnjaka Srebrenice. Jučer je izjavio da je izvjesno da će se održati referendum. Prekjučer je Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a Milorada Dodika napao funkcionere američke Ambasade u BiH što su razgovarali s predstavnicima SDS-a, a iz Dodikovog štaba ne prestaju  napadati  američkog diplomatu Rafija Gregorijana, prvog zamjenika visokog predstavnika…

Vanredni izbori              Sve ovo i brojni drugi primjeri pokazuju da su aktuelne vlasti Republike Srpske, predvođene Miloradom Dodikom u panici i izvjesno je da se mogu očekivati njegovi još radikalniji potezi. Ovo utoliko više što njegovo oslanjanje na Rusiju ne daje ono što je on priželjkivao,a  što je još gore po njega, Srbija mu sve više okreće leđa.Zbog toga su  Dodik i njegovi najbliži saradnici bijesni i ogorčeni na Borisa Tadića, predsjednika Srbije, i već se u tim krugovima može čuti da srbijanske vlasti zapravo hoće da ukinu – Republiku Srpsku.Da postoji plan za ukidanje Republike Srpske vidi se po Deklaraciji o Srebrenici koju je usvojila Skupština Srbije, po tome da u popisu stanovništva neće biti odrednica o nacionalnoj i vjerskoj opredijeljenosti i po suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu – kaže se u nekim analizama koje dolaze na Dodikov sto.

To što Tadić poručuje da će Srbija podržati svako rješenje za koje se dogovore sva tri naroda u BiH, ne smanjuje Dodikovu glavobolju. On smatra da je ključni i presudni trenutak u odnosu Srbije prema njemu lično i Republici Srpskoj bio usvajanje Deklaracije o Srebrenici i to na inicijativu samog Tadića kojem to svakako neće zaboraviti. Zbog toga se on, kako saznajemo iz naših izvora bliskih Vladi RS, sve više približava Vojislavu Koštunici i Tomislavu Nikoliću računajući da će oni isposlovati vanredne izbore u Srbiji i preuzeti vlast.Naime, Dodiku je savršeno jasno da Borisu Tadiću ne pada na pamet da žrtvuje evropski put Srbije zbog njega i Republike Srpske koja sve više postaje omča oko vrata susjednoj zemlji, posebno zbog zloupotreba u reži Dodikove Vlade i stranke.Istovremeno Dodik zna da njegova stranka i on lično sve lošije stoje u RS i pošto se približavaju oktobarski izbori u BiH, on sada grčevito nastoji da radikalizira situaciju pa je spreman, kako bi sačuvao sebe i svoje pozicije, ići do kraja sa svim što to podrazumijeva.S druge strane, u samoj RS ima žestoke protivnike u vještim i iskusnim političarima Mladenu Ivaniću i Draganu Čaviću pa je zadužio Vasića da udara po njima kako zna i umije, ne birajući sredstva.

Spojene posude              U Federaciji BiH Dodiku je od saveznika ostao još samo Fahrudin Radončić, vlasnik „Avaza", koji je također u strahu jer se razotkriva kriminal koji je počinio. Njihov nedavni dogovor da Radončić preko svog „Avaza" kao napada Dodika već je u javnosti razotkriven kao jeftin trik u čijoj pozadini je dobro uhodan sistem rada po principu spojenih posuda i privatnih finansijskih i drugih poslova. Treba dodati da  je Dodiku u dobroj mjeri saveznik i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, koji je bogato počastio njegovog sina za rođendan, ali u tim odnosima ima najviše privatnih veza, ali je Čović poslovično oprezan jer ni njemu ne cvjetaju ruže.– Predsjednik Srbije Boris Tadić je izjavio da je za Srbiju imeprativ pomirenje naroda. Pomirenje se ne može graditi na porazu srpskog naroda, jer to nije istinsko pomirenje i predstavlja preduslov za buduće sukobe.

 Licemjerno je i ružno da predsjednik Srbije ističe i osuđuje zločin nad drugima, a da nije istražen i osuđen zločin nad narodom kojem on pripada. Ponašanje i izjave Borisa Tadića imale bi smisla da je on predsjednik i Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i BiH. Njegovo ponašanje i izjave idu u prilog samo njemu i mogućoj želji da postane nadčovjek, a nikako ne idu u prilog interesima srpskog naroda – grmi i prijeti Dane Čanković, predsjednik organizacije Srpski narodni pokret – Izbor je naš. Čanković inače važi za osobu od Dodikovog povjerenja i njegovog izvršioca opasnih radova.Izvori „Sana" kažu da je Dodik na nedavnoj utakmici u Beogradu košarkaša Partizana, čiji je počasni predsjednik, a koju je gledao zajedno s Tadićem, pokušao srbijanskog predsjednika prevesti na svoju stranu. Nije mu uspjelo. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku