hamburger-icon

Kliker.info

Dodik u Beogradu dočekao Biljanu Plavšić kao heroja a ne ratnog zločinca

Dodik u Beogradu dočekao Biljanu Plavšić kao heroja a ne ratnog zločinca

27 Oktobra
15:48 2009

Biljana Plavšić stigla je oko 14.30 sati u svoj stan na Vračaru u pratnji predsjednika vlade RS Milorada Dodika. Njezin dolazak osiguravala je policija, a osim članova obitelji dočekali su je brojni prijatelji i mnoge novinarske ekipe.U društvu Milorada Dodika nasmijana je izašla iz automobila i na pitanje kako se osjeća, novinarima kratko odgovorila "slobodno" dodajući kako će im se uskoro obratiti.- Nakon dugo godina gospođa Plavšić je na slobodi, a to je jedino važno – rekao je Dodik.U 10.35 sati po švedskom vremenu tri policijska vozila dovezla su Biljanu Plavšić u zračnu luku Arlanda gdje se ukrcala u zrakoplov cesna koji je bio na odvojenom dijelu zračne luke, službeno je izvijestio Lars Nylen, švedski upravitelj zatvorskog i probacijskog sustava.

Jedna ju je osoba dočekala te su se zagrlili, a 40 minuta kasnije pretpostavlja se da je Plavšić poletjela prema Beogradu.Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske, nakon osam godina zatvora, od danas je slobodna. Haaškom sudu predala se 10. siječnja 2001. godine, a osuđena je zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina nad Hrvatima i Bošnjacima.Zatvorenici KPZ Zenica, njih 38, navodno su počeli štrajk te u znak prosvjeda sami sebi zašili usta. Kako neslužbeno doznaje Bljesak.info, razlog štrajka je skraćivanje dopusta zatvorenicima te prosvjed zbog puštanja Biljane Plavšić na slobodu. Riječ je o osuđenicima iz paviljona I. – kolektivi I./6, I./7 te kolektiv I./1, a u tijeku su pregovori.Kako pišu srbijanski mediji, ako to švedske vlasti odobre, Plavšić bi trebala u jutarnjim satima sletjeti u beogradsku zračnu luku "Nikola Tesla" u zrakoplovu vlade Republike Srpske. No, ako taj zahtjev bude odbijen, ratna zločinka u svoju domovinu će se vratiti redovitim Jatovim letom iz Stockholma u ranim popodnevnim satima.

Kada stigne, Plavšić će imati zaštitu srbijanskog MUP-a koji će je štititi do konačne ocjene njezine sigurnosti koju procjenjuju srbijanske tajne službe. Također, pripadnici MUP-a osiguravat će njezino mjesto prebivališta. Za sada su brigu u njezinoj sigurnosti preuzele švedske vlasti sve dok ne stigne na srbijanski teritorij.Svetozar Mihajlović, predsjednik Odbora za oslobađanje Biljane Plavšić, tvrdi da je ona još prije sedam dana prebačena 200 kilometara od zatvora u Heisenbergu u tranzitni dio Centralnog zatvora u Stockholmu.Haaški sud odobrio je Biljani Plavšić prijevremeno puštanje na slobodu jer je odslužila dvije trećine kazne, odnosno osam godina zatvora. Osuđena je na 11 godina zatvora nakon što je priznala krivnju za progon muslimana i Hrvata u 37 općina za vrijeme rata u BiH u zamjenu za odbacivanje ostalih točaka optužnice. Plavšić je na suđenju na pitanje osjeća li se krivom odgovorila:          – Izjašnjavam se da sam kriva. Za boravka u zatvoru izdala je knjigu "Svjedočenja" u kojoj je svu krivnju za rat prebacila na Radovana Karadžića, no odbila je svjedočiti protiv njega. Ipak, bila je jedna od ključnih svjedokinja na suđenju bivšem predsjedniku Narodne skupštine RS-a Momčilu Krajišniku koji je u ožujku ove godine osuđen na 20 godina zatvora.  (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku