hamburger-icon

Kliker.info

Dodik : Sarajevo i nije neki grad i ne zanima me

Dodik : Sarajevo i nije neki grad i ne zanima me

17 Decembra
06:42 2009

Karikaturalno je to što su svi međunarodni faktori smješteni u Sarajevu. A Sarajevo baš i nije neki grad „jer nakon obilaska Baščaršije i njenih nadstrešnica, za šta treba 15 minuta, kulturni i zabavni život svodi se na – tračeve – izjavio je jučer Milorad Dodik, premijer Republike Srpske i naglasio:- Sarajevo je postalo najveći problem bošnjačkog nacionalnog političkog bića u kojem se do besvijesti organizuju nekakvi prijemi na kojima su uvijek jedni te isti stranci. Možete misliti kolika je patnja tih diplomata. Vjerovatno je jedini razlog zbog kojeg ostaju – dobre apanaže.

Ne bojim se sankcija

On je dodao da mnogi od njih dolaze vikendom u Banjaluku „da bi izašli iz tog grotla kako je Sarajevo veoma slikovito nazvao režiser Emir Kusturica. Ne sjećam se kada sam zadnji put bio u Sarajevu. Manje mi vremena treba da stignem do Graca nego do tog grada – kazao je Dodik.On je jučer poručio da vlasti RS neće prihvatiti, poštovati ni provesti odluke visokog predstavnika.- Ne bojim se sankcija. Nisam u strahu, jer sam odavno shvatio da će, ukoliko Srpska sada popusti, biti definitivno demontirana i da u tom pogledu nemam pravo na kalkulaciju i strah. Imam neke druge životne strahove – rekao je Dodik i podvukao:

Za hrvatski entitet

– Ja ne kažem da smo mi u pravu – narod će to reći. Stranci svakako tvrde da su političari ti koji prave probleme i da nas nema da bi bili sretni s njima. Neka narodu objasne kako je dobro da mu se oduzmu sve nadležnosti. Kao da ljudi ovdje od ranije ne znaju kako je biti pod vlašću Sarajeva.On je istakao da „Hrvati godinama nemaju institucionalnu zaštitu kao što je ima Srpska i Hrvati su devastirani kroz priču i pritisak međunarodne zajednice, jer kada su se organizovali putem hrvatske saouprave, stranci su tenkovima upali u Hercegovačku banku, pokažnjavali ih i pozatvarali“. Dodik je kazao da se održavaju redovne konsultacije sa Hrvatima i da RS razumije njihov zahtjev za trećom federalnom jedinicom „koja bi se formirala od onoga što se zvalo Herceg-Bosna ukoliko to ne zadire u teritorijalni kapacitet Srpske“.

Valentin Incko je naivan

Po riječima Dodika, visoki predstavnik Valentin Incko je naivan. – Mi ne podržavamo način na koji međunarodna zajednica pravi BiH, jer to čini antidejtonski s puno sile, uslovljavanja, nametanja i mnogo čega drugog – kazao je on. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku