hamburger-icon

Kliker.info

Dodik protiv Hilla : Da je BiH suverena država, američki diplomata bi davno bio protjeran

Dodik protiv Hilla : Da je BiH suverena država, američki diplomata bi davno bio protjeran

03 Decembra
16:48 2014

dodik_hill7Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil nastavlja da “bahato krši dobru diplomatsku praksu, iznoseći neistine i konstrukcije, miješajući se u unutrašnje stvari jedne zemlje, drsko kvalifikuje, optužuje i presuđuje.

“Da je BiH suverena država kao što nije, Hil bi odavno bio protjeran zbog svog ponašanja”, rekao je predsjednik Srpske na pitanje Srne da prokomentariše današnju izjavu Hila da “Milorad Dodik ponekad kaže neke konstruktivne stvari, a nekada da će blokirati određene procese”, te da je “situacija u kojoj se nalaze poljoprivrednici u BiH rezultat jedne od njegovih blokada, odnosno nemogućnosti da budu formirane institucije koje bi radile na poboljšanju izvoza poljoprivrednih proizvoda”.

Predsjednik Republike istakao je da Hil, očigledno opterećen Miloradom Dodikom, ne propušta priliku da, iznoseći svoj lični stav, koristeći po običaju neistine i laži, progovori o njemu, kad god mu se ukaže prilika.”To je učinio i danas, lažno me optužujući za nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze poljoprivrednici u BiH. Hil se i ovo malo mandata što mu je ostalo ponaša kao bošnjački lobista, zagovarajući u stvari ništa drugo do uspostavljanja ministarstva poljoprivrede na nivou BiH, koje bi navodno riješilo sve probleme poljoprivrednika. To je obična manipulacija, potpuno neprimjerena jednom diplomati, posebno diplomati takve zemlje kao što su SAD”, istakao je Dodik.

Komentarišući tvrdnju Hila da “Republika Srpska ništa ne gubi zbog obustavljanja ovog projekta, te da nema nikakve svrhe da Dodik podržava projekat koji prkosi EU”, predsjednik Srpske je rekao da je Nikolas Hil očito namjerno previdio i neće da se pomiri sa činjenicom da je “Južni tok” zajednički projekat nekih zemalja članica EU i Ruske Federacije, izmišljajući i zlurado ga predstavljajući projektom koji prkosi EU.”Da nije tako, ne bi bilo ni ‘Sjevernog toka’, kojim je obezbijeđena energetska stabilnost zemalja na sjeveru EU. Uostalom, ko je ovlastio Nikolasa Hila da određuje šta je ekonomski gubitak za Republiku Srpsku i ima li svrhe da se taj projekat podržava?”, rekao je Dodik.

Ako su već reagovale Austrija, Mađarska, Slovenija, Srbija, države koje su bile uključene u ovaj projekat, cijeneći da bi odustajanjem od “Južnog toka” bila ugrožena njihova energetska stabilnost, ističe Dodik, paušalne ocjene Nikolasa Hila o važnosti jednog ovakvog projekta za Republiku Srpsku su više nego smiješne.”Mi smo uvjereni da će projekat ‘Južni tok’, na Hilovu žalost, biti realizovan, jer je to projekat koji je u interesu i nekih država članica EU i nas koji nismo u njenom članstvu, jednako kao i Ruske Federacije”, naglasio je Dodik, ističući da ga Hilove kvalifikacije na njegov račun uopšte ne interesuju, jer dolaze od potpuno iskompromitovanog diplomate. (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku