hamburger-icon

Kliker.info

Dodik protiv Dodika : Halali, šefe!

Dodik protiv Dodika : Halali, šefe!

13 Aprila
06:30 2013

Piše : Dženana Karup Druško (BH Dani)

Svjedočenje Milorada Dodika, sadašnjeg predsjednika Republike Srpske, u korist Radovana Karadžića, prvog predsjednika RS-a, trebalo je da pruži dodatni feedback Dodiku u političkim razigravanjima u RS-u, ali i u regionu. Posebno nakon što mu je Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije, pružio šansu da se iskupi za političku podršku Borisu Tadiću u predizbornoj kampanji, tako što je Dodika isturio da umjesto njega (Nikolića, je li?) progovori protiv europskog prijedloga rješenja odnosa Srbije i Kosova.

S druge strane, u RS-u je Dodikovo svjedočenje trebalo osnažiti njegovu dominaciju u narušenim odnosima unutar i oko SNSD-a, ali i indirektno učvrstiti savezništvo sa SDS-om te vratiti Dodiku poljuljano liderstvo kod bosanskih Srba. A šta može bolje pomoći od pokazivanja da je Dodik veći Srbin od Karadžića i Nikolića zajedno!

Braneći u Haškom tribunalu Karadžića, Dodik je, ustvari, branio sebe, jer njegova današnja retorika i politika koju provodi u BiH drugačija je od Karadžićeve samo utoliko što svoje ciljeve ne rješava tenkovima i topovima. I nema Ratka Mladića. Ponavljanjem onoga što je govorio početkom 2000, da je SDS kriminalna partija koja je opljačkala RS i koja je odgovorna za ratne zločine – u vrijeme kad je lobirao i dobio podršku međunarodne zajednice i određenih krugova u BiH kako bi s vlasti skinuo SDS – Dodik bi negirao sam sebe. Što mu sigurno ne treba nakon što se godinama trudio da od sebe napravi najradikalnijeg srpskog političara, jedinog koji može spasiti “ugrožene Srbe”, u cijelom regionu.

Dobro brifovan i s očito dobro isplaniranim “nastupom” Dodik je hašku sudnicu iskoristio da objasni “okolnosti” i “kontekst” u kojima je za rat kriv Alija Izetbegović, “nelegalni predsjednik BiH” (legalno izabran na izborima 1991.) koji je u BiH htio “uvesti šerijat” i “provesti Islamsku deklaraciju”. S druge strane bio je Karadžić koji je, po Dodikovim tvrdnjama “uporno tražio način da se konflikt mirno riješi”, u kome su ratne zločine činile “paravojne formacije” o kojima Dodik ništa nije znao, ali je u ratnim danima spašavao komšije muslimane (valjda one što su htjeli praviti islamsku državu).

Tvrdio je Dodik “pod punom odgovornošću” i “pod zakletvom” da “nikada na sastancima s Karadžićem, a njih je najčešće bilo na skupštinama u toku rata, nisam čuo zahtjev ili traženje od bilo koga da počini bilo kakav zločin”. Osim što je upravo na Skupštinama govoreno, a i usvojeno šest strateških ciljeva srpskog naroda (za koje su optuženi i Karadžić i Mladić), među kojima su razdvajanje od druga dva naroda, granica na Drini, itd. Dodik je bio i na Skupštini kada se govorilo o granatiranju Zagreba. Pragmatičan, što mu je u prirodi, Dodik je tada rekao kako treba nastaviti granatirati Zagreb, ali kako o tome ne treba javno govoriti!? Zbog podržavanja granatiranja hrvatske prijestolnice protiv Dodika postoji prijava u Županijskom odvjetništvu u Zagrebu koja ima otvorenu istragu o tome.

No, Dodikova nadmenost i osionost pokleknula je u sudnici kada je od strane tužitelja Alana Tigera bio suočen s iskazom koji je 2003. dao haškim istražiteljima u slučaju Radoslava Brđanina. Tada je Dodik za sve optužio političke lidere SDS-a, uključujući i Karadžića. Na njemu svojstven način, galamom i bezobrazlukom, pokušao je Dodik da to prikrije. Upitan od strane tužitelja da li želi da ga podsjeti šta je pričao, intervenirao je Robinson, Karadžićev pravni savjetnik, rekavši da odbrana prihvata u potpunosti raniji Dodikov iskaz, nastojeći na taj način da osujeti tužitelja da Dodika javno konfrontira s onim što je nekad tvrdio.

Zanimljivo je bilo gledati Dodikovo laganje kada mu je tužitelj i predočio taj iskaz koji je haškim istražiteljima davao čak četiri dana. Suočen sam sa sobom, Dodik je bijesno rekao da nikada nije potpisao izjavu tog intervjua i da nije znao da se to snima! Na šta mu je Tiger rekao da mu može pustiti, “ako hoće, da čuje sam sebe kako pristaje na video snimanje”. Bilo je zabavno gledati Dodika kako zalijeva vodom pilulu tokom svjedočenja.

I Dodik i Karadžić, više no očito su željeli da se što manje iznose detalji s Dodikovog ranijeg svjedočenja, ali tužitelj je bio neumoljiv. Bilo je komično i kad mu je Tiger pokazao intervju koji je dao Avazu 2005. u kome je tvrdio da je Karadžić ukrao 40 miliona maraka. Razjaren, Dodik je izjavio da je Avaz lažljiva novina kojoj niko ne vjeruje, nazivajući ih najpogrdnijiim imenima. Čak se i Karadžić u dodatnom ispitavanju osvrnuo na pisanje Avaza, ali su se on i Dodik suglasili da to pisanje nije vrijedno spomena, jer Dodik se “sjetio” da jeste izjavio da je Karadžić pokrao tih 40-ak miliona, ali je kasnije došao do informacija da to nije tačno!?Po završetku svog svjedočenja Dodik se poklonio Karadžiću i zamolio ga za oprost za sve ono što je ranije radio ili svjedočio protiv njega i SDS-a čime je često ugrožavao čak i temelje RS-a. Klanjanje Karadžiću jasna je poruka o tome ko je bio i ostao – šef.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku