hamburger-icon

Kliker.info

Dodik odlučio : Željka Cvijanović premijerka Republike Srpske

Dodik odlučio : Željka Cvijanović premijerka Republike Srpske

23 Februara
17:17 2013

Milorad Dodik odlučio je da eliminiše premijera Aleksandra Džombića po svaku cijenu. Njihova netrpeljivost dostigla je kulminaciju. oni  već mjesecima ne pričaju, a Dodik aktuelnog premijera ne može očima vidjeti. Za Dodika Vlada RS-a je pala jer uskoro iz nje odlazi Džombić i nekoliko ministra koji su ogrezli u kriminalu”, kaže za naš list izvor iz vrha SNSD-a.Isti izvor tvrdi da Dodik tretira Džombića kao “neposlušnog malog” koji je u posljednih nekoliko mjeseci počeo da se suprotstavlja njegovim mnogobrojnim zahtjevima vezanim za projekte koji se finansiraju iz budžeta RS-a, a koji su za Džombića potpuno suludi. Antagonizmi između njih dvojice su započeli kada je prije šest mjeseci Džombić Dodiku odbrusio “za to što tražiš neću ja ići u zatvor, ti ćeš!”

 

Sav posao oko novog sastava Vlade RS-a trebao bi biti završen u narednih deset dana. Nakon toga Dodik će novim i iznenađujućim potezima kod građana stvoriti privid reforme, a sve u cilju kako bi sebi obezbijedio još jedan predsjednički mandat. Šta će biti sa SNSD-om na nivou RS-a Dodiku i nije toliko važno, isključivo mu ja važan mandat koji će ga štititi imunitetom.Na Džombićevo mjesto dolazi Željka Cvijanović, ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a, koja je u posljednjih nekoliko godina Dodiku bila potpuno lojalna i odana. Mnogi joj osporavaju stručnost i tvrde da je na brojnim sastancima bila uglavnom Dodiku prevodilac. Međutim Cvijanovićeva je šefu već godinama pouzdana i povjerljiva  partnerica.Rukovodstvo SNSD-a smatra da Cvijanovićka čak ni u verbalnoj vještini nije jaka, a da se u pogledu stručnosti ne može porediti sa Aleksandrom Džombićem.Upućeni izvor tvrdi da u Vladi RS-a trenutno ne sjedi sposobniji čovjek za finansije od Aleksandra Džombića. Međutim, to za Dodika, koji ima namjeru da manipuliše finansijama, oko investicija i prodaje onog što je preostalo, nije najbolja referenca.Dodik i Džombić se inače nisu mogli složiti po brojnim pitanjima. Naš izvor tvrdi da su u svađali i zbog ličnih interesa. Kada bi recimo u nekom projektu bile potrebne usluge osiguravajuće kuće, Džombić bi nametao svoju Mikrofin, dok je Dodik tražio da posao bude prepušten Bobar osiguranju.

Kada ode sa premijerske pozicije, Džombić će se, tvrde upućeni, posvetiti privatnom biznisu. Pored privatne osiguravajuće firme, Džombić je na Jahorini sagradio luksuzni višespratni hotel koji bi uskoro trebao i da proradi.No, vratimo se Željki Cvijanović i njenom odnosu sa šefom. Naš dobro upućeni izvor iz vrha SNSD-a kaže da joj Dodik toliko vjeruje da je Cvijanovićki čak povjerio svoju kćerku Goricu Dodik Tršić. Naime, nakon što je početkom prošle godine dala izjavu da je politika ne zanima i da to nije posao “za ženu na ovim područji-ma”, Gorica Dodik, kćerka predsjednika RS, ničim izazvana obrela se u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.Njena šefica, ministarka Cvijanović, brzo je shvatila kako je tatina mezimica tokom ekspresnog volontiranja zablistala i postavila je za šeficu kabineta. Cvijanovićka je svojim kolegama rekla kako prezime Dodik nije imalo veze s Goričinim angažmanom.

Kao što rekosmo, Cvijanovićku, koja je rodom iz Teslića, prati glas da je nekompetentna zbog čega mnogi iz vrha SNSD-a smatraju da nije dorasla premijerskoj fotelji. Igor Radojičić se najviše suprotstavlja izboru Cvijanovićke.O smjeni Vlade RS-a vrh SNSD-a vodio je višesatne i iscrpljujuće pregovore u posljednjih dvadeset dana. Prvi sastanak četvorke (Dodika, Radmanovića, Špirića i Radojičića) održan je prije tri nedelje u restoranu zatvorenog tipa Kej koje drži Dodikov prijatelj. Činjenica je da postoje i zakonske prepreke za širu rekonstrukciju Vlade, jer su ranije već promijenjena tri ministra, tako da u ovom mandatu, u skladu sa Zakonom o Vladi RS, mogu da budu zamijenjena još samo tri ministra. Međutim, to je malo da bi svi bili zadovoljni, jer svako u SNSD-u ima svoje favorite.Nebojša Radmanović se, iako ne voli Džombića, zalagao ovih dana da on ostane, jer je smatrao da Željka Cvijanović taj posao ne može raditi. Međutim, kada je Dodik kazao da tog malog više ne može očima vidjeti i da je to završena stvar, Radmanović je omekšao.U vrijeme pisanje ovog teksta Nebojša Radmanović je prihvatio smjenu Džombića, odnosno Vlade RS-a, uz uslov da u Vladi ostane njegov pulen Željko Kovačević na mjestu ministra energetike ili dobije direktorsku fotelja u “Elektroprenosu BiH”.

Inače, Kovačević slovi za omraženog ministra u Vladi RS-a i to uglavnom zbog njegove grabežljivosti. Raskošna vila Željka Kovačevića u Trapistima samo je dio, možda najreprezentativniji i svakako najnoviji, njegove nepokretne imovine. Iza vile niže se neutvrđen broj stanova u Banja Luci, uključujući i onaj u strogom centru grada, od 150 kvadrata, vikendica kraj Vrbanje… Njegove kolege tvrde da u vikendici i danas čuva bure viskija koje je dobio još dok je radio u Carinama RS-a.Dok je Kovačević bio upravnik carinarnice u Banjoj Luci, načelnik odjeljenja za pravne poslove bio je današnji ministar finansija Zoran Tegeltija, iako je po struci ekonomista. Zbog zloupotrebe položaja Tegeltija je pravosnažno je osuđen na šest mjeseci uslovne kazne. Kovačević je također bio pod istragom zbog šverca kafom. Taj predmet je zataškan i nikada nije doveden do kraja. Smjenom vlasti i odlaskom prve vlade Milorada Dodika, Kovačević je prebačen na službu u Bijeljinu.Kovačević uživa apsolutnu zaštitu Nebojše Radmanovića, i upravo njemu i treba da zahvali za sve pozicije na koje je bio posta-vljan od strane SNSD-a. On je, tvrde dobro upućeni izvori, bio izričit odabir Radmanovića prilikom formiranja kabineta Aleksandra Džombića, iako je bilo dosta onih koji su se protivili Kovačevićevom postavljenju za ministra industrije, energetike i rudarstva RS.

Ukupna vrijednost imovine ministra Kovačevića je višemilionska, ali ona se zasigurno neće uskoro naći pod lupom istražnih organa. Barem dok je u vlasti Nebojša Radmanović. Međutim, nije se samo Kovačević obogatio na poziciji ministra u Vladi RS-a. Zoran Tegeltija, ministar finansija, koji takođe leti sa ove pozicije, posjeduju zavidan broj nekretnina: stan u Banjoj Luci, stan u Mrkonjić Gradu i kuću u banjalučkom naselju Starčevica.Inače, kao ministar finansija RS-a član je Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje u kojem su nedavno sami sebi podigli primanja, član je UO Agencije za osiguranje depozita BiH. Uz Tegeltijinu ministar-sku platu i primanja u upravnim odborima, kućni budžet popunjava i su-pruga, koja je takođe član dva upravna odbora.Tegeltija je stručnjak za ekonomiju i na poziciji šefa pravne službe u Carinama RS uspio da preko firme Rojal svog kuma Mi-lenka Pejića, zaobiđe poreze i “prodaje” alkohol fiktivnim preduzećima u Federaciji BiH, čime je budžet RS oštećen za višemilionski iznos. Ovim slučajem svojevremeno se bavio MUP RS, kao i SIPA, ali je cijela stvar zataškana dolaskom SNSD-a na vlast.

Tegeltija je čovjek od Dodikovog povjerenja, zbog čega mu je u neko-liko navrata bilo prepušteno i vođenje izborne kampanje SNSD-a. Bivši načelnik opštine Mrkonjić Grad zato tako dugo i uspješno opstaje, iako je više puta bio pod lupom istražnih organa, a jednom je i pravosnažno presuđen zbog zloupotreba u Carinama RS.Mnogima je bilo čudno kako se čovjek s gotovo hroničnim problemima sa zakonom uopšte obreo na čelu Ministarstva finansija RS-a koje je nasli-jedio od Džombića, međutim očito da i on ovih dana odlazi s te pozicije.Zorana Tegeltiju na poziciji ministra finansija trebalo bi zamijeniti Dalibor Tomaš, brat blizanac nedavno imenovanog direktora Fonda zdravstva Darka Tomaša.Ministar zdravlja Ranko Škrbić, koji je i Dodikov kum, takođe se nalazi na listi ministara koji su u kratkom roku stekli višemilionsku imovinu. Zbog njegovih silnih malverzacija u zdravstvu, kritikovao ga je često i sam Milorad Dodik koji, kako tvrde upućeni izvori, i ne drži do kuma.U vrijeme Škrbićevog ministrovanja potpuno je uništeno zdravstvo u RS-u. Uz to, Škrbić je “ogrezao u malverzacijama i kriminalu i SNSD više ne može da trpi pritisak koje je njegovo nezakonito ponašanje izazvalo u javnosti”.

Kako se protiv Škrbića vode brojne istrage, a neke od njih su isplivale i u Dodikovim režimskim medijima, nije isključeno da ga njegovi stranački prijatelji strpaju iza rešetaka, odnosno da se na Škrbiću slome kola kada Dodik krene u obračun sa borbom protiv korupcije i kriminala. Umjesto Ranka Škrbića, na mjesto ministra zdravstva dolazi dr. Slavko Manojlović, hirurg-ortoped u klinici Zotović u Trapistima.Sa čela MUP-a RS sigurno odlazi i Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova, čije je sedmogodišnje šefovanje ovom institucijom u SNSD-u ocijenjeno kao veoma loše.Na mjesto ministra unutrašnjih poslova biće postavljen Zoran Mandić, načelnik Kriminalističke uprave u MUP-u RS.U kuloarima se može čuti da u budućoj vladi neće biti mjesta za kadrove Socijalističke partije RS-a. Dodik je prošle nedelje obavio razgovor sa Petrom Đokićem i ukazao mu na njegov loš rejting u RS-u, ali i poljuljani rejting njegovog šega Ivice Dačića u Srbiji. Dodik bi najradije da u novoj vladi zaobiđe socijaliste, a da se ojača pouzdanijim kadrovima DNS-a Marka Pavića. S tim da bi se i DNS-ovi ministri Lejla Rešić, ministrica uprave i lokalne samouprave, i Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza, takođe bili zamijenjeni.

Ukoliko postane čovjek broj dva, Pavić će Dodiku biti glavna podrška i izgovor u obračunu sa pojedinicima iz vlastitih redova, ali i socijalistima koje će nastaviti da hapsi i optužuje za korupciju. Podsjećanja radi, DNS je prilikom sastavljanja Džombićevog kabineta bio zadužen da nađe ministra Bošnjaka. U nedostatku adekvatnog kadra, morao je da posegne za novinarkom RTRS-a Lejlom Rešić, kojoj je to bio prvi dodir sa politikom.Konačnom odlukom koja je donesena krajem prošle nedelje, po kojoj treba doći do smjene kompletne Vlade RS-a Dodik je još jednom pokazao da je neprikosnoveni vladar SNSD-a. Naime, on je izgurao svoj “spasonosni plan” za koji smatra da će zaustaviti dalji pad njegovog rejtinga. Dodik će napraviti stabilnu Vladu od isključivo sebi lojalnih ljudi. Pored toga, uslijediće veoma krupna kadrovske pomjeranja u javnim preduzećima RS-a, koja su u velikim dubiozama.Naš izvor tvrdi da je Dodik bio primoran da posegne za ovako radikalnim potezima jer prema ispitivanju javnog mnijenja u podizanju rejtinga nisu mu pomogli ni režiser Emir Kusturica, ni glumica Monica Beluci, a ni tajkun Rašid Serdarov! M. Dedić(Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku